Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Critici la adresa legislației UE privind sănătatea animalelor

Autor: Maria Demetriadmiercuri, 4 mai, 2016

La jumătatea lunii martie, organizația Compassion in World Farming (CiWF) a criticat legea UE în materie de sănătate animală nou aprobată, acuzând că se ignoră ceea ce se consideră a fi principalele cauze ale bolilor la animale și practicile intensive de creștere a animalelor, informează Global Meat News.

 

Noua lege va fi puțin eficientă

 

După cum se știe, Consiliul Uniunii Europene a adoptat formal Regulamentul privind Bolile Transmisibile ale Animalelor Transmisibile. Legea armonizează peste 40 de regulamente diferite de bunăstare a animalelor, care, printre altele, înăsprește lupta  împotriva rezistenței antimicrobiene. Ca urmare, CiWF din Marea Britanie, care se pretinde a fi cea mai importantă organizație mondială în domeniul bunăstării animalelor de fermă, a declarat că legea va fi „mai puțin eficientă” decât ar trebui să fie, deoarece consideră că nu determină fermierii să adere cu totul la principiile de bună creștere. Consilierul Șef al CiWF, a declarat: ”Noua lege ignoră una dintre principalele cauze ale bolilor la animale: creșterea intensivă. Noua lege a face referire la necesitatea unei bune creșteri, dar nu încearcă să definească și modul în care fermierii pot trece la sisteme mai sănătoase. ”

 

Stevenson a mai spus că ”sistemele de creștere intensivă din toată Europa, cu o densitate mare de animale, poate fi cauză pentru dezvoltarea și transmiterea bolilor infecțioase, cum ar fi boala vacii nebune sau a gripei aviare, iar EFSA și Agenția Europeană pentru Medicamente insistă pe faptul că fermele intensive creează condiții favorabile pentru răspândirea bolii”.

 

El a adăugat: „Cercetările științifice arată că animalele stresate, cum ar fi purceii înțărcați timpuriu au imunitate redusă, fiind mai vulnerabile la boli. Pe scurt, ”fabrica de animale” predispune la boli. În mod regretabil. noua lege va fi un factor-cheie în apariția și răspândirea bolilor. Ca urmare, va fi mai puțin eficace decât ar fi trebuit”.

 

Eurogroup e de acord cu legea

 

Cu toate acestea, proiectul de lege a fost salutată de către o altă organizație pentru bunăstarea animalelor, Eurogroup. „Am muncit din greu pentru a obține acest rezultat și sunt mândru să spun că, datorită eforturilor noastre de advocacy și sprijinul actorilor-cheie în instituțiile UE, fiecare deținător de animale din Europa, va trebui să urmeze practicile buna creștere a animalelor și de a folosi medicina într-un prudent și mod responsabil „, a declarat Reineke Hameleers, director al Eurogroup pentru animale.

 

„În plus, față de recunoașterea rolului important al medicilor veterinari si proprietarii de animale de companie, în îngrijirea animalelor, noua lege se va asigura că măsurile de combatere a bolilor ia bunăstarea animalelor în considerare. Cerințele de consultare a părților interesate în contextul planificării de urgență va permite organizațiilor de bunăstare a animalelor să sprijine cele mai bune acțiuni posibile pentru animale. În plus, legea introduce mecanisme importante de prevenire și evitare a focarelor de boli”, a adăugat Hameleers.

Modificări aduse OUG nr. 92/2011 privind politicile aplicate în plan intern și internațional
Autor: meatmilk  /   luni, 27 august 2018

(Comunicat MADR) În ședință de Guvern a fost aprobată modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 92/2011 pentru aprobarea organizării unor acțiuni de informare și promovare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, în plan intern și internațional.   Potrivit actului normativ...

S-a schimbat Legea societăților agricole și a formelor de asociere în agricultură
Autor: meatmilk  /   miercuri, 11 iulie 2018

(Comunicat) În Ședință de Guvern a fost adoptată Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură ce reglementează cadrul juridic al înființării și desfășurării activității societăților agricole.   În vederea transformării...