Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Critici la adresa legislației UE privind sănătatea animalelor

Autor: Maria Demetriadluni, 21 martie, 2016

La jumptatea lunii martie, organizația Compassion in World Farming (CiWF) a criticat legea UE în materie de sănătate animală nou aprobată, acuzând că se ignoră ceea ce se consideră a fi principalele cauze ale bolilor la animale și practicile intensive de creștere a animalelor, informează Global Meat News.

 

Noua lege va fi puțin eficientă

 

După cum se știe, Consiliul Uniunii Europene a adoptat formal Regulamentul privind Bolile Transmisibile ale Animalelor Transmisibile. Legea armonizează peste 40 de regulamente diferite de bunăstare a animalelor, care, printre altele, înăsprește lupta  împotriva rezistenței antimicrobiene. Ca urmare, CiWF din Marea Britanie, care se pretinde a fi cea mai importantă organizație mondială în domeniul bunăstării animalelor de fermă, a declarat că legea va fi „mai puțin eficientă” decât ar trebui să fie, deoarece consideră că nu determină fermierii să adere cu totul la principiile de bună creștere. Consilierul Șef al CiWF, a declarat: ”Noua lege ignoră una dintre principalele cauze ale bolilor la animale: creșterea intensivă. Noua lege a face referire la necesitatea unei bune creșteri, dar nu încearcă să definească și modul în care fermierii pot trece la sisteme mai sănătoase. ”

 

Stevenson a mai spus că ”sistemele de creștere intensivă din toată Europa, cu o densitate mare de animale, poate fi cauză pentru dezvoltarea și transmiterea bolilor infecțioase, cum ar fi boala vacii nebune sau a gripei aviare, iar EFSA și Agenția Europeană pentru Medicamente insistă pe faptul că fermele intensive creează condiții favorabile pentru răspândirea bolii”.

 

El a adăugat: „Cercetările științifice arată că animalele stresate, cum ar fi purceii înțărcați timpuriu au imunitate redusă, fiind mai vulnerabile la boli. Pe scurt, ”fabrica de animale” predispune la boli. În mod regretabil. noua lege va fi un factor-cheie în apariția și răspândirea bolilor. Ca urmare, va fi mai puțin eficace decât ar fi trebuit”.

 

Eurogroup e de acord cu legea

 

Cu toate acestea, proiectul de lege a fost salutată de către o altă organizație pentru bunăstarea animalelor, Eurogroup. „Am muncit din greu pentru a obține acest rezultat și sunt mândru să spun că, datorită eforturilor noastre de advocacy și sprijinul actorilor-cheie în instituțiile UE, fiecare deținător de animale din Europa, va trebui să urmeze practicile buna creștere a animalelor și de a folosi medicina într-un prudent și mod responsabil „, a declarat Reineke Hameleers, director al Eurogroup pentru animale.

 

„În plus, față de recunoașterea rolului important al medicilor veterinari si proprietarii de animale de companie, în îngrijirea animalelor, noua lege se va asigura că măsurile de combatere a bolilor ia bunăstarea animalelor în considerare. Cerințele de consultare a părților interesate în contextul planificării de urgență va permite organizațiilor de bunăstare a animalelor să sprijine cele mai bune acțiuni posibile pentru animale. În plus, legea introduce mecanisme importante de prevenire și evitare a focarelor de boli”, a adăugat Hameleers.

UE modernizează legislația protecției consumatorilor și a practicilor neloiale
Autor: meatmilk  /   miercuri, 6 martie 2019

(Comunicat) UE îmbunătățește protecția drepturilor consumatorilor. Ambasadorii statelor membre reuniți în cadrul Comitetului Reprezentanților Permanenți al Consiliului au convenit astăzi asupra poziției Consiliului cu privire la un proiect de directivă de modificare a patru directive în vigoare ale UE care protejează interesele...

UE va încheia un acord împotriva pescuitului nereglementat
Autor: meatmilk  /   miercuri, 6 martie 2019

(Comunicat) În curând, UE va deveni parte la un acord internațional de prevenire a pescuitului nereglementat în marea liberă din zona centrală a Oceanului Arctic.   În acest sens, Consiliul a adoptat o decizie privind încheierea acestui acord, care a fost semnat la 3 octombrie 2018 de cele cinci state de coastă de la...