Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Critici la adresa legislației UE privind sănătatea animalelor

Autor: Maria Demetriadluni, 21 martie, 2016

La jumptatea lunii martie, organizația Compassion in World Farming (CiWF) a criticat legea UE în materie de sănătate animală nou aprobată, acuzând că se ignoră ceea ce se consideră a fi principalele cauze ale bolilor la animale și practicile intensive de creștere a animalelor, informează Global Meat News.

 

Noua lege va fi puțin eficientă

 

După cum se știe, Consiliul Uniunii Europene a adoptat formal Regulamentul privind Bolile Transmisibile ale Animalelor Transmisibile. Legea armonizează peste 40 de regulamente diferite de bunăstare a animalelor, care, printre altele, înăsprește lupta  împotriva rezistenței antimicrobiene. Ca urmare, CiWF din Marea Britanie, care se pretinde a fi cea mai importantă organizație mondială în domeniul bunăstării animalelor de fermă, a declarat că legea va fi „mai puțin eficientă” decât ar trebui să fie, deoarece consideră că nu determină fermierii să adere cu totul la principiile de bună creștere. Consilierul Șef al CiWF, a declarat: ”Noua lege ignoră una dintre principalele cauze ale bolilor la animale: creșterea intensivă. Noua lege a face referire la necesitatea unei bune creșteri, dar nu încearcă să definească și modul în care fermierii pot trece la sisteme mai sănătoase. ”

 

Stevenson a mai spus că ”sistemele de creștere intensivă din toată Europa, cu o densitate mare de animale, poate fi cauză pentru dezvoltarea și transmiterea bolilor infecțioase, cum ar fi boala vacii nebune sau a gripei aviare, iar EFSA și Agenția Europeană pentru Medicamente insistă pe faptul că fermele intensive creează condiții favorabile pentru răspândirea bolii”.

 

El a adăugat: „Cercetările științifice arată că animalele stresate, cum ar fi purceii înțărcați timpuriu au imunitate redusă, fiind mai vulnerabile la boli. Pe scurt, ”fabrica de animale” predispune la boli. În mod regretabil. noua lege va fi un factor-cheie în apariția și răspândirea bolilor. Ca urmare, va fi mai puțin eficace decât ar fi trebuit”.

 

Eurogroup e de acord cu legea

 

Cu toate acestea, proiectul de lege a fost salutată de către o altă organizație pentru bunăstarea animalelor, Eurogroup. „Am muncit din greu pentru a obține acest rezultat și sunt mândru să spun că, datorită eforturilor noastre de advocacy și sprijinul actorilor-cheie în instituțiile UE, fiecare deținător de animale din Europa, va trebui să urmeze practicile buna creștere a animalelor și de a folosi medicina într-un prudent și mod responsabil „, a declarat Reineke Hameleers, director al Eurogroup pentru animale.

 

„În plus, față de recunoașterea rolului important al medicilor veterinari si proprietarii de animale de companie, în îngrijirea animalelor, noua lege se va asigura că măsurile de combatere a bolilor ia bunăstarea animalelor în considerare. Cerințele de consultare a părților interesate în contextul planificării de urgență va permite organizațiilor de bunăstare a animalelor să sprijine cele mai bune acțiuni posibile pentru animale. În plus, legea introduce mecanisme importante de prevenire și evitare a focarelor de boli”, a adăugat Hameleers.

Industria porcilor din Germania: Puseu sau prăbușire?
Autor: Maria Demetriad  /   miercuri, 3 octombrie 2018

Germania, membră a EuroTier și una dintre cele mai mari producătoare de porci din Europa, se confruntă recent cu diminuarea volumul producției și cu scăderea exporturilor. Dacă aceste evoluții se dovedesc a fi începutul unui proces pe termen lung, efectele vor fi resimțite în întreaga Europă.   De doi ani,...

Conferința la Nivel Înalt privind Pescuitul Costier în Mediterană și Marea Neagră
Autor: meatmilk  /   luni, 1 octombrie 2018

(Comunicat MADR) În data de 25 septembrie 2018 a avut loc, în Malta, sub egida Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană (GFCM), prima zi a Conferinței la Nivel Înalt privind Pescuitul Costier Sustenabil în Marea Mediterană și Marea Neagră, dedicată discuțiilor între părțile interesate - reprezentanți ai pescarilor, ai...