Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Criza financiara grabeste maturizarea pietei preparatelor din carne

Autor: Meat MIlkmarți, 29 ianuarie, 2013

2009 urmeaza sa fie anul achizitiilor pe piata procesatorilor si producatorilor de mezeluri din România. Din cauza cresterii costurilor cu creditarea, a devalorizarii monedei nationale, a scumpirii materiei prime si a utilitatilor, patronatele din sector asteapta intrarea in incapacitate de plata si falimentul multor jucatori de pe piata. ªi reprezentantii sindicatelor din sector preconizeaza o reasezare brutala a sectorului de prelucrare si procesare a carnii. În toata aceasta nebunie, exista, insa, un colac de salvare: fondurile de private equity – o alternativa de finantare viabila in actualul context al crizei. La fel si fondurile structurale.
Piata preparatelor din carne a crescut, in 2008, insa sub nivelul pe care il preconizau, la sfârsitul lui 2007, procesatorii români. Cauzele pentru care piata a avut un ritm de crestere sub cel preconizat – procesatorii si producatorii estimau o crestere a sectorului de aproximativ 10% – se regasesc atât in devalorizarea monedei nationale, cât si in scumpirea creditarii a materiei prime si utilitatilor. Pe de alta parte, scaderea puterii de cumparare a consumatorului român a dus la o stagnare a vânzarilor, tendinta manifestata pe majoritatea segmentelor pietei bunurilor de larg consum.

Cresc preturile la preparatele din carne
Procesatorii din sectorul de prelucrare a carnii sustin in majoritate ca se impune o crestere a preturilor la produsele finite, care sa acopere din pierderile procesatorilor pe lantul de aprovizioare si din devalorizarea leului. Scumpirea carnii este deja un fenomen european, iar pretul la carnea de porc, in carcasa, a crescut cu circa 30% pe parcursul anului trecut. Asa se face ca procesatorii români au avut de suportat o crestere a pretului la carne de porc cu 1,7 – 1,8 euro pe kilogram. Cum euro a ajuns in aceste zile la 4,3 lei, atunci kilogramul de carne de porc s-a scumpit, in medie, cu aproape 9 lei. Daca avem in vedere ca România importa 80% din necesarul de carne de porc pentru procesare, atunci este cât se poate de evident ca ne asteapta o crestere a preturilor la preparatele din carne de porc. Adica, la majoritatea produselor procesate. Potrivit lui Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), piata româneasca a carnii va fi afectata de criza financiara. „Ca urmare a devalorizarii leului, vor creste preturile la materia prima importata si, implicit, la produsele si preparatele din carne. România importa 80% din necesarul de carne de porc pentru procesare si 35% din necesarul de carne de pasare. Prin urmare, impactul, atât asupra producatorilor, cât si asupra consumatorilor, va fi unul important. Generalizând, pot sa anticipez cel mult o stagnare a pietei, daca nu un regres.
Oricum, la nivelul industriei alimentare ne asteptam la o consolidare a pietei”, a declarat, pentru Fabrica de Carne, Dragos Frumosu, presedintele FSIA.

Sorin Minea, presedintele Asociatiei Române a Carnii (ARC) si al patronatului Romalimenta avertizeaza si el asupra iminentei cresterii preturilor la carne si preparate din carne. De asemenea, Minea vorbeste de o micsorare a marjelor de profit din industria carnii care vor fi de pâna la patru ori mai mici, comparativ cu cele din anii anteriori. “Pentru anul 2008, in industria productiei si procesarii de carne nu se poate vorbi de profituri mari, la fel si in cazul retailerilor din sectorul food. Daca in 2007 marjele de profit din industria carnii au fost cuprinse intre 3% si 12%, in acest an, cred ca vor fi de circa 2%, marja care se va diminua pe parcursul acestui an”, a declarat Sorin Minea, presedintele ARC. Acesta mai spune ca majorarea preturilor se va produce in cascada, din cauza scumpirii materiei prime si a utilitatilor. Furnizorii de utilitati deja au majorat tarifele. „Aceste scumpiri se vor regasi si in pretul produselor din carne. De asemenea, modificarea tarifelor se va opera si pe fondul costurilor mari la credite. Nu exista firma mare care sa nu fi contractat credite, atât pentru productie, cât si pentru investitii”, conchide Minea.

Fondurile de private equity, posibila solutie pentru depasirea crizei
Tabloul zugravit de patronate si sindicate este sumbru. Însa, criza economica va duce in final la maturizarea pietei: falimentul multor jucatori mici concomitent cu o accelerare a preluarilor firmelor aflate in dificultate de catre marii jucatori din piata. Primul producator care a anuntat ca intentioneaza sa achizitioneze o parte cât mai importanta dintre companiile care se vor afla in dificultate in acest an este Cris-Tim. În acest sens, Radu Timis, presedintele grupului Cris-Tim, declara la sfârsitul anului trecut ca intentioneaza sa achizitioneze o parte din rivalii mai mici de pe piata locala, in conditiile in care unii producatori vor fi afectati de criza financiara. „Presupunem ca foarte multi colegi de-ai nostri vor intra in incapacitate de plata. Am luat deja contact cu bancile in acest sens”, spunea Timis. Aceasta parere este sustinuta si de Sorin Minea, presedintele ARC, dar si de Dragos Frumosu, presedintele FSIA. „Vor avea loc falimente, dar se va continua si procesul de investitii. Pentru anul viitor, investitiile vor fi facute in majoritate prin intermediul proiectelor care au ca finantare fondurile structurale europene”, sustine Minea. „Vor fi folositi pentru investitii atât bani din bugetul propriu, acolo unde exista excedent, precum si din fondurile de private equity, o solutie care va putea fi adoptata pentru depasirea crizei financiare de managerii curajosi”, arata si Frumosu. Fondurile de private equity sunt apreciate drept colaci de salvare si de Radu Timis, presedintele grupului Cris-Tim. Acesta este de parere ca actualul context de criza va deschide ochii antreprenorilor români. „Daca pâna acum nu au vrut sa incheie de bunavoie un parteneriat cu un fond de investitii, de acum inainte vor fi nevoiti pentru ca bancile nu mai sunt la fel de dispuse sa acorde finantare”, declara patronul Cris-Tim. Pe de alta parte, solutia fondurilor de private equity este tratata cu reticenta de antreprenorii români. Dar nu din nestiinta, cum am fi tentati sa credem, ci mai degraba pentru ca acestia nu sunt inca pregatiti pentru a accepta un investitor in propria afacere, dar si pentru ca au asteptari foarte mari de la afacerile pe care le-au infiintat si pe care le conduc, si pentru ca astfel tin foarte mult la pret. În ceea ce-l priveste, Radu Timis sustine ca are in vedere sa apeleze la un fond de investitii, dar doar atunci când se va hotari sa faca achizitii. „Pâna acum, am discutat cu multe fonduri de investitii. Dar voi apela la aceasta solutie doar atunci când voi fi interesat de a-mi consolida pozitia pe piata prin achizitionarea altor jucatori. Pâna atunci insa, finantarea bancara ramâne prioritara”, a punctat presedintele Cris-Tim.

Campofrio ar putea construi o fabrica „acasa” la Smithfield
Actionarii Tabco-Campofrio, filiala locala a gigantului spaniol din industria mezelurilor, analizeaza posibilitatea de a construi o fabrica de procesare a carnii pe unul dintre terenurile detinute de producatorul de carne de porc Smithfield, in partea de vest a tarii, dupa fuziunea celor doi giganti la nivel european. „În prezent, suntem intr-un proces de transformare a companiei. Actionarii au decis ca cele trei entitati locale ale grupului, si anume Agroalim (distributie – n.r.), Smithfield România (ferme si productie de carne) si Tabco-Campofrio (productie de mezeluri) sa incerce sa colaboreze sub indrumarea unei companii locale de consultanta pentru a gasi o rezolvare la aceasta lipsa de capacitate de productie pe care o avem”, declara, la finele anului trecut, Ovidiu Wencz, directorul general al Tabco-Campofrio, unul dintre primii zece jucatori ai pietei locale de mezeluri. Acesta adauga ca cele trei companii luau in considerare mai multe variante pentru a rezolva aceasta problema. Iar una dintre variante este construirea unei capacitati de productie pe un teren excedent al Smithfield România, in Banat. Însa, desi ar fi aproape de sursa de materie prima, aceasta varianta ar implica probleme de transport si de logistica. Filiala locala a gigantului spaniol Campofrio ar putea ramâne, la sfârsitul acestui an, fara capacitate de productie pe plan local daca producatorul nu va investi 11 milioane de euro pentru modernizarea fabricii de la Tulcea, pentru a o aduce la standardele Uniunii Europene. Între timp, pentru a-si asigura o parte din productie, Tabco-Campofrio a inceput sa importe, din a doua jumatate a anului trecut, preparate din carne produse de Campofrio in Spania. Tot pentru sustinerea lipsei de productie in unitatea de la Tulcea, a incheiat un parteneriat cu filiala locala a grupului german Reinert, prin intermediul caruia acesta produce aproximativ 10-12 produse pentru Tabco-Campofrio. Pentru a-si asigura continuitatea productiei, Campofrio mai are insa posibilitatea de a face o investitie Greenfield de 20 de milioane de euro pe un teren propriu sau sa achizitioneze o alta fabrica, insa aceasta decizie trebuie luata de actionarii grupului spaniol Campofrio. Spaniolii sunt implicati insa intr-un proces de restructurare dupa ce, la finele anului trecut, grupul a fuzionat cu filiala europeana a gigantului Smithfield. Smithfield detine in România ferme de crestere a porcilor, un abator, fabrici de hrana pentru animale, o companie de distributie specializata pe depozitarea la temperatura controlata, insa nu are un centru de productie a mezelurilor.

Scandia nu a gasit inca posibilitati de investitii pe piata locala
Producatorul de conserve de carne Scandia România, care a investit anul trecut 30 de milioane de euro intr-o noua fabrica de conserve si mezeluri din Sibiu, asteapta vânzari de 30 de milioane de euro numai din productia de mezeluri pâna in 2011. Noua fabrica, construita pe o suprafata de 20.000 de metri patrati si cu o capacitate totala de productie de 36.000 de tone anual, va deveni operationala in acest an. Capacitatea maxima de productie nu va fi atinsa din primul an de activitate, pentru 2009 fiind programata sa ajunga la 60% din capacitatea instalata. Capacitatea de productie pentru conserve a noii unitati va fi de 22.000 de tone anual, cu 1.000 de tone mai mult fata de capacitatea vechii fabrici. În cazul mezelurilor, noua fabrica va produce peste 20 de tone zilnic. Gama sortimentala la mezeluri nu a fost inca definita, dar managementul companiei sustine ca se va pozitiona pe segmentul produselor foarte ieftine. Managerii companiei sibiene sustin ca au primit mai multe oferte de achizitie din partea unor fonduri de investitii, insa nu s-a semnat niciun contract in acest sens. Managerii Scandia au in vedere o colaborare cu fondurile de investitii doar cu conditia ca investitorul sa fie de acord sa achizitioneze pachete minoritare de actiuni. În conditiile de criza de acum, managerii Scandia sustin ca au doua alternative prin care isi pot dezvolta afacerea: fie prin achizitii, fie prin cresterea exporturilor.

„Salata cu icre de știucă de Tulcea” a primit protecția națională
Autor: meatmilk  /   miercuri, 11 iulie 2018

(Comunicat) Începând cu data de 06.07.2018 produsul ”Salată cu icre de știucă de Tulcea” a primit protecția națională a sistemelor din domeniul calității conform legislației europene și naționale*.   Dreptul de utilizare a logo-ului național cât și dreptul de a comercializa produse din clasa 1.7. Pești, moluște...

Prietenia cu produsele Safir înseamnă doar carne și condimente naturale
Autor: meatmilk  /   luni, 9 iulie 2018

(Comunicat) Sărbătorește Ziua Prieteniei cu o petrecere pe măsură, cu preparate și semipreparate românești, o masă rapid de pregătit, pentru ca tu să profiți mai mult de timpul alături de invitații tăi, distrându-vă și bucurându-vă din plin de prietenia voastră.   Cel mai important aspect la care trebuie să te...