Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Criza taxei pe ambalaje continuă, iar Guvernul face pe surdul

Autor: Maria Demetriadvineri, 19 februarie, 2016

Guvernul este încă departe de soluționarea crizei generate de blocajul din sectorul reciclării deșeurilor de ambalaje. Prima întâlnire de lucru dintre reprezentanții autorităților implicate și cei ai producătorilor și importatorilor de bunuri ambalate, desfășurate pe 17 februarie la sediul Ministerului Mediului, s-a finalizat fără a ajunge la un acord între cele două tabere. O parte dintre reprezentanții industriei au părăsit lucrările deoarece oficialii guvernamentali nu au dorit să discute despre plata contribuției la fondul de mediu cu efect retroactiv pe 2015, care li se impută tuturor celor care pun pe piață bunuri ambalate.

 

“La inițiativa Guvernului României, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, cu sprijinul Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic, au organizat miercuri – 17 februarie – prima întâlnire a grupului de lucru extins care a avut ca obiectiv identificarea principalelor teme de discutat și stabilirea metodologiei de lucru în sub-grupuri, în ceea ce privește remedierea situației din sectorul colectării și reciclării deșeurilor de ambalaje, începând cu anul 2016”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Mediului.

 

De cealaltă parte, în sectorul producției cea mai arzătoare problemă este acum obligația de a plăti retroactiv contribuții la fondul de mediu, pentru anul 2015. Companiile din retail și producție cer anularea sumelor imputate. “Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) solicită Guvernului să anuleze, printr-un act normativ, sumele cu efect retroactiv pentru anul 2015 solicitate producătorilor și comercianților în domeniul colectării ambalajelor care generează, de asemenea, în fiecare zi noi penalități și pe care asociația le consideră imputate pe nedrept. Avem exemple că, în unele cazuri, facturile aferente anului 2015 se ridică la 1,5 milioane de euro doar pentru un singur operator economic”, a declarat, într-un comunicat, Directorul Executiv al AMRCR, Delia Nica.

 

Reprezentanții Ministerului Mediului au spus însă că aspectele legate de plățile imputate producătorilor și importatorilor trebuie clarificate cu Ministerul Finanțelor Publice. “Identificarea de soluții pentru acei producători care invocă eventuale probleme financiare survenite în urma obligațiilor de plată aferente anului 2015 face subiectul unei alte întâlniri care va fi organizată de către Ministerului Finațelor Publice în perioada imediat următoare”, se mai arată în comunicatul instituției.

 

De asemenea, reprezentanții marilor retaileri cer abrogarea textelor normative care au dus la crearea unui sistem de gestionare a deșeurilor de ambalaje nefuncțional, care a făcut ca normele europene și țintele asumate de România în acest domeniu să nu fie respectate, informează Progresiv.

Meat Milk 2019: Workshop-urile Carne și Lapte, momente de interes maxim
Autor: Meat MIlk  /   marți, 5 martie 2019

Ca în fiecare an, Expo-Conferința Internațională Meat Milk, care își va desfășura lucrările acestei ediții în zilele de 30 și 31 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov, va aduce în fața fermierilor și procesatorilor de carne și lapte cele mai noi informații științifice și tehnologice din domeniile vizate.   Și de...

Five Continents Group Răchiți a devenit Partener Silver al conferinței Meat Milk 2019
Autor: meatmilk  /   marți, 5 martie 2019

Unul dintre cei mai importanți și prestigioși procesatori români de lapte, Five Continents Group Răchiți, din Botoșani, a devenit Partener Silver al Expo-Conferinței Internaționale Meat Milk 2019, urmând ca, în zilele de 30 și 31 mai, când va avea loc evenimentul, să își expună ultimele produse lactate la standul pe care îl va...