Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Cu ce ți-am greșit, Doamne?

Autor: Ilie Stoianmiercuri, 26 septembrie, 2018

Când unii spun că România este Grădina Maicii Domnului nu știu ce să fac. Să râd!? Să plâng!? Nu știu. Mă uit în jur. Precum Walt Whithman ”mă opresc și iau seama” și nu văd nicio grădină, nimic dumnezeiesc și simt cum Maica Domnului și-a întors fața, lăsându-ne în izbeliștea nemerniciei noastre.

 

Văd nepriceperea ridicată la rang și, aducându-mi aminte de ce scria Arghezi, ”Într-o țară care-a fost/ Era mare cel mai prost”, gândesc că degeaba mai faci apel la învățătura cărții și la bunul-simț al țăranului român din vechime, nimeni nu te mai ia în seamă, dându-te la o parte.

 

Văd cenușiul țării, văd cenușiul lumii, văd privirea tristă a oamenilor, capul lor pus în pământ, lipsa lor de speranță din priviri. Văd cum nimicul ne împresoară, ca în nuvela ”Poveste fără de sfârșit” a lui Michael Ende, dar nu dezlușesc niciun Atreyu care să ne salveze. Oricum, Atreyu era al altora, țara mea neavând decât doi invidioși porniți să-l omoare pe cel ortoman.

 

Mă trezesc, totuși, uneori, sperând la frumusețea, demnitatea și curajul României revoluționare din tabloul lui Rosenthal, dar nu văd decât chipurile hâde ale curvelor de mahala, Neștiința, Prostia, Hoția, Răutatea și care or mai fi de felul lor, făcându-și mendrele și destrăbălându-se printre faldurile tricolorului unei țări pe care nu o merităm.

 

Deși soarele răsare în fiecare dimineață, în juru-mi nu văd decât întuneric și, aidoma mie, toți cei care sperau la altă Românie.

 

Și atunci, te întrebi cu ce ai greșit. Cu ce ai greșit în fața ta, în fața lumii, în fața lui Dumnezeu? Nu ai răspuns sau nu vrei să-l cauți sau, mai rău, nu vrei să îți asumi greșelile și neimplicarea care au lăsat ca nemernicii să se pună în capul trebii, distrugând o țară și un viitor.

 

Și, totuși, cu ce ți-am greșit, Doamne? Cu faptul că m-am născut într-o Românie care nici pe departe nu este o grădină, ci un loc blestemat. Făt Frumos e mort, calul lui paște nisip în deșert.

Ce au în comun muzica rock, Cântarea României și Legea laptelui?
Autor: Ilie Stoian  /   vineri, 4 ianuarie 2019

Ce se întâmplă în aceste zile cu tentativa de impunere a unei noi Legi a laptelui, definește perfect modul în care se desfășoară dialogul dintre autorități și mediul de afaceri: nimic; rien; niente; nicht; nothing; ничего, גאָרנישט!   Încă în vacanță fiind, tevatura asta îmi amintește de vremurile în...

Un proiect, o Casă de Comerț și multe întrebări
Autor: Ilie Stoian  /   miercuri, 5 decembrie 2018

Recent, Guvernul a aprobat înființarea ”Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea”. Comunicatul oficial îl puteți citi pe larg în rubrica noastră ”Piața”. În comunicat, conceptul se detaliază partial, afirmându-se că totul este spre mai binele fermierilor, al procesării, al comerțului, al românilor. Lecturând textul...