Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Cu stângu-n dreptul

Autor: Ilie Stoianjoi, 11 februarie, 2016

O știre bazată pe o analiză de piață a celor de la Vektor Marktforschung anunța că mezelurile private label au ajuns la un nivel de piață de 15 %. O fi bine? O fi rău? Să vedem:

 

Măcar pe sectorul de procesare a cărnii, România s-a mândrit mereu că își poate asigura consumul din producția proprie, fără a fi nevoită să recurgă la importuri masive. E drept, carne se importă într-o veselie, dar e vorba despre carnea-materie primă, uriașul necaz de acum al fermierilor. Dar, în privința procesatorilor, lucrurile nu stau deloc rău. Iar, dacă ne putem asigura consumul ”de la intern”, asta e din două motive: În primul rând, sectorul dispune de capacități de producție; în al doilea rând, românii sunt cât se poate de conservatori, în privința consumului de produse din carne. E drept, mai experimentează din când în când, mai încearcă și altceva decât veșnicul salam și veșnicii mititei. Dar, până la urmă, tot la ce știe el, se întoarce.

 

Problema, însă, e alta: Cum de se întâmplă că, iată, mezelurile ”no name” sunt din ce în ce mai vândute? Le convine producătorilor români să lucreze pe marcă proprie? Le convine să își piardă identitatea? Le convine să se auto-concureze la raft, ca și când și-ar da cu stângu-n dreptul? Nu știm. Știm, însă că, sub eticheta de private label ar putea să intre pe piața din România salam Victoria făcut în Cehia, Polonia, Ungaria. Mai știm că sub eticheta ”no name” ar putea fi așezate pe rafturile hipermarket-urilor salam Vânătoresc produs în Panama, la Polul Nord sau pe partea întunecată a Lunii.

 

Dar, mai subliniem un aspect: Dacă mezelurile private label încep să capete o tot mai mare pondere, înseamnă că puterea de cumpărare a populației este încă mică și că reducerea TVA-ului nu prea l-a ajutat.

Or, asta e, cu adevărat o problemă!

Ce avem în pahar, apă sau otravă?
Autor: Ilie Stoian  /   vineri, 20 iulie 2018

Suntem bine trecuți de prima jumătate a anului, așa că se cuvine să încercăm să facem un scurt bilanț, întrebându-ne pe bună dreptate: Ce are în el paharul, apă care să ne dea putere pentru a ieși la liman sau otravă? Ultimele evenimente ar tinde spre a doua variantă, deși credem că nu e chiar așa. Să începem, așadar, pe...

Despre Nicolae Ciuleac, altfel
Autor: Ilie Stoian  /   miercuri, 4 iulie 2018

Pe Nicolae Ciuleac l-am cunoscut prin 2002. La vremea aia, una dintre revistele mele, ”Lumea producătorului”, prezenta economia fiecărui județ în parte, cu tot ce avea ea atunci: șuruburi, perdele, capace de canal, mâncare.   Din prima clipă în care l-am văzut și am stat de vorbă, m-a impresionat, m-a făcut să îl...