Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Cum a fost eradicată pesta porcină africană în Republica Cehă?

Autor: Nora Marinmiercuri, 12 iunie, 2019

Dintre toate țările europene care au detectat focare de febră porcină africană în ultimii ani, Republica Cehă a fost singura care a eradicat virusul. Măsurile de control strict, biosecuritatea strictă și o abordare coordonată, au contribuit la eradicarea cu succes a virusului. Iată ce au făcut cehii.

 

Măsuri de control și de prevenție

 

Republica Cehă a detectat apariția virusului în luna iunie 2017, la două cadavre de mistreți, după o supraveghere pasivă care a început în 2014. Ulterior, până pe 15 aprilie 2018, Laboratorul Național de Referință a Institutului Veterinar de Stat a confirmat 230 de cazuri de PPA la mistreț, dintre care 18, pe fonduri de vânătoare.

 

Toate cazurile pozitive au fost depistate într-o zonă mică, de doar 89 kmp, din districtul Zlín. La porcii domestici, în Republica Cehă, nu a fost detectat niciun focar, iar în prezent nu există cazuri pozitive de de PPA pe teritoriul Republicii Cehe.

 

La descoperirea primelor carcase pozitive, Cehia a luat măsuri veterinare imediate, în conformitate cu Directiva 2002/60/CE a Consiliului și cu legislația națională. Totodată, s-a procedat la măsuri veterinare suplimentare, în funcție de evoluția situației epidemiologice.

 

Zona infectată a fost definită la 27 iunie 2017, iar zona de vânătoare intensă a fost determinată în jurul zonei infectate, la 13 iulie 2017. Pe baza rezultatului supravegherii pasive a zonelor pe tot parcursul anului, autoritățile au definit zona cu risc crescut, în zona infectată, la 18 iulie 2017. Concomitent, au fost stabilite măsuri veterinare, inclusiv interzicerea tuturor activităților de vânătoare din zona infectată și interzicerea hrănirii mistreților. Investigarea situației epidemiologice a fost efectuată în întreaga zonă infectată definită, incluzând o inspecție a locului înconjurător unde s-au găsit mistreți testați pozitiv pentru PPA.

 

Concomitent, autoritățile au ordonat o căutare activă a carcaselor de mistreți din zona infectată. Căutarea a fost efectuată de vânătorii locali în cadrul măsurilor de biosecuritate și a fost susținută de plata pentru fiecare mistreț sălbatic găsit mort. Doar medicii veterinari oficiali au efectuat eșantionare. La periferia zonei cu risc ridicat (de 57 kmp), au fost instalate paravane și garduri electrice și a fost impusă interzicerea intrării în zona de bază, fără permisiunea biroului municipal.

 

Vânătoarea strict interzisă

 

În zona de bază, vânătoarea a fost strict interzisă. Excepții de la interdicția de vânătoare au fost permise mai târziu, dar numai pentru vânătorii locali aprobați, instruiți de Administrația Veterinară a statului ceh (SVA), care aplică reguli de biosecuritate în timpul vânătorii și al transportului de animale vânate, pentru ca infecția să nu se răspândească.

 

În acest sens, SVA a instruit aproximativ 1.300 de vânători. Cu toate acestea, vânătoarea individuală a fost permisă numai după obținerea datelor suficiente privind răspândirea bolii, în special în zona cu risc scăzut (la aproximativ o lună după primele descoperiri), și secundar, în zona cu risc ridicat (începând cu 11 septembrie 2017). Toți vierii din zona infectată au fost eliminați în condiții de siguranță. Carcasele au fost identificate cu sigiliu, colectate în saci de plastic și transportate cu vehicule special echipate la punctele de ecarisaj, acolo unde un medic veterinar oficial a recoltat încă o dată probe.

 

Pentru a reduce numărul de porci din zona cu risc ridicat, autoritatea sanitar-veterinară din Cehia (SVA), a cooperat cu poliția. Vânătoarea de mistreți în zona cu risc ridicat a fost efectuată de către lunetiști ai poliției și a început la 16 octombrie 2017. Totalul mistreților uciși a fost de 157. SVA a colectat toți mistreții împușcați, transportându-i în siguranță în punctele de neutralizare.

 

Căutarea intensivă a carcaselor de mistreți

 

Deoarece carcasele de mistreți sălbatici reprezintă cel mai mare risc pentru răspândirea PPA, la populația de mistreți sălbatici, SVA a ordonat utilizatorilor de terenuri de vânătoare din zona infectată să efectueze o căutare intensivă a carcaselor de mistreți, acțiune care a durat de la 22 martie 2018 și până la 22 aprilie 2018, fiind plătită fiecare carcasă găsită.

 

În total, au fost găsite în timpul acestei acțiuni 56 de carcase. Probele cu rezultate pozitive au fost trimise laboratorului european de referință din Madrid. Laboratorul a confirmat prezența ADN-ului de PPA. Însă, testele de cultivare au arătat că nu există nici un virus viu în eșantioane și că aceste carcase nu prezintă niciun risc pentru răspândirea ulterioară a PPA.

 

Prevenirea introducerii PPA la porcii domestici

 

În paralel cu această acțiune, SVA a acționat pentru a preveni introducerea PPA în populația domestică de porci. Astfel, din iulie 2017 au existat controale oficiale extraordinare ale exploatațiilor care se concentrează pe biosecuritate. Una din principalele îndatoriri ordonate în zona infectată a fost creșterea biosecurității și evitarea strictă a contactului dintre mistreți și porcii domestici. Eventuala mutare a animalelor a fost permisă numai după aprobarea SVA. De asemenea, a fost interzisă utilizarea de paie și iarbă ca hrană pentru animale, precum și furaje din ultima recoltă, provenite din zona infectată. Porcii trebuiau să rămână în adăposturi și a fost aplicată interdicția privind păstrarea porcilor în gospodăriile individuale din zona cu risc ridicat.

 

La rândul lor, municipalitățile din întreaga regiune Zlín au realizat un recensământ al tuturor exploatațiilor de porci, până la sfârșitul lunii ianuarie 2018. Au fost verificate toate mișcările de porcine, a fost instituit un sistem de depistare precoce, s-au efectuat vizite regulate și controale de către inspectorii veterinari, precum și testarea animalelor bolnave și a animalellor moarte în exploatațiile de porci, toate acestea contribuind, de asemenea, la reducerea riscului de răspândire a PPA.

 

În toată această perioadă, autoritățile au susținut o campanie intensivă de comunicare prin mass-media, pliante informative și instruirea vânătorilor, cu ajutorul medicilor veterinari privați. Toate acestea au condus la eradicarea foarte rapidă a PPA în  Republica Cehă. În plus, nu a fost detectat niciun focar la porcii domestici din această țară.

 

Supravegherea continuă

 

Supravegherea pasivă continuă. Hrănirea mistrețului nu este permisă pe întreg teritoriul Republicii Cehe, cu excepția momelii pentru vânătoare. Autoritățile continuă să urmeze un program de supraveghere și luarea de măsuri preventive la exploatațiile cu porci domestici. Controlul oficial al fermelor continuă să vizeze biosecuritatea. Nu în ultimul rând, a fost pusă în aplicare o interdicție privind hrănirea porcilor domestici cu deșeuri de bucătărie și de catering.

 

Autoritățile au concluzionat că pătrunderea PPA în Cehia a fost posibilă din cauza activității oamenilor. Însă, se consideră că eradicarea a avut succes datorită:

 

  • Nivelulului de supraveghere, care a permis detectarea precoce a primului caz de PPA.
  • Măsurillor veterinare immediate, care au împiedicat răspândirea PPA în populația de mistreți sălbatici; de aceea toate cazurile pozitive au fost depistate într-o zonă mică (doar 89 kmp) în raionul Zlín.
  • Reducerii semnificative (depopularea aproape completă) a numărului de porci din zona cu cazuri pozitive, ceea ce a dus la stoparea circulației virusului.
  • Măsurilor veterinare care au împiedicat introducerea PPA în exploatațiile de porci domestice.

 

(Cf.: How ASF was eradicated in the Czech Republic-Petra Charvatova, Richard Wallo, Tomas Jarosil and Petr Satran, State Veterinary Administration, Czech Republic)

ANSVSA: Numărul focarelor active de PPA a scăzut cu 17 %
Autor: meatmilk  /   luni, 13 ianuarie 2020

La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 235 de localități din 25 de județe, cu un număr de 609 de focare (dintre care 9 focare în exploatații comerciale și 2 focare în exploatații de tip A). Numărul focarelor active a scăzut cu 17 de la precedenta actualizare.    În alte 11 județe au fost...

Măsuri întreprinse de ANSVSA ca urmare a confirmării gripei aviare în Polonia
Autor: meatmilk  /   luni, 13 ianuarie 2020

Comisia Europeană a informat despre evoluția unui număr de 9 focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă, care evoluează în regiunile: Krasnostawski, Lubartowski și Ostrowski din Polonia. Adoptarea Deciziei privind măsurile de protecție și regionalizarea, consecutivă declarării acestor focare de către Polonia, a...