Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Cum îți pregătești ferma pentru sosirea unui robot?

Autor: Mircea Demeterjoi, 6 februarie, 2020

Tema ar putea să pară sf, pentru unii dintre cititorii revistei noastre, dar lucrurile nu stau chiar așa, de vreme ce, din fericire, și în România se adoptă tehnologii agricole de utlimă generație, ultraperformante. Așadar, cum să îți pregătești ferma pentru sosirea unui robot care să te ajute, pe tine, fermier, să produci mai mult, să scoți prfit mai mare? Mathilde Ceaux, Market robot Expert la compania Naïo Technologies, susține în lucrarea ”How to (effectively) prepare for the arrival of a robot on your farm”, publicată la finalul anului trecut de Future Farming, că primirea unei noi mașini agricole ridică multe întrebări legate de managementul său, adaptarea la un mediu specific, rentabilitatea, eficiența pe termen lung. Iar acest lucru este cu atât mai adevărat, când această mașină este un robot! Dar, să vedem ce ne sfătuiește experta în roboți agricoli.

 

Robotul nu e pentru oricine!

 

Pregătirea corectă și capacitatea de a face față schimbării sunt factorii cheie pentru a face cu succes acest salt în necunoscut. Deși robotica este printre soluțiile cele mai optime pentru viitorul agriculturii, aceste tehnologii nu sunt încă utilizate pe scară largă în peisajul profesional. Alături de demonstrații, expoziții și feedback de la fermierii echipați, profesioniștii agriculturii iau în considerare treptat această nouă realitate. Dar, când robotul urmează să ajungă în fermă, se ridică un număr tot mai mare de întrebări. Prin urmare, este necesar să vă pregătiți ferma, dar și voi înșivă!

 

Este important să rețineți că soluția robotului nu este destinată tuturor. Acesta este motivul pentru care, cei de la Naïo Technologies, înainte de a accepta o comandă,  fac o vizită preliminară la fermă, pentru a evalua posibilitatea ca mașina să se adapteze la ferma respectivă. Uneori, într-adevăr, caracteristicile și tipologia terenului, parcele fragmentate sau teren înclinat ori construcția grajdurilor, nu se pretează la integrarea unui robot. Iar, uneori, pregătirea fermei pentru un robot implică reamodelarea zonelor de acțiune în ”U”, pentru buna circulație a acestuia.

 

Nu uitați, robotul e legat de specificații

 

Dar, odată ce toate constrângerile au fost eliminate și adaptabilitatea robotului a fost validată, este necesară pregătirea fermei pentru robot. Aceasta implică dezvoltarea de parcele (crearea de zone de viraj, de exemplu), pregătirea paturilor de creștere pentru a facilita cultivarea între rânduri, amenajarea transportului robotului de la o parcelă la alta etc.

 

Nu uitați că aparatul robotizat este indivizibil cu specificațiile sale, iar termenii acestor specificații trebuie respectați cu strictețe, pentru a evita orice dezamăgire, atunci când folosiți robotul. Doar atunci când acceptăm aceste schimbări, uneori necesare, lucrările pot fi realizate pașnic, fără probleme, iar fermierii pot beneficia pe deplin de noul lor echipament.

 

Familiarizați-vă unul cu celălalt

 

Un exemplu de adaptare din toate punctele de vedere, îl oferă Valentin André, un lucrător agricol în grădinărit și arboricultură de la Școala de Agricultură și Horticultură din St Germain-Chambourcy. Îndreptându-se spre al patrulea an de utilizare a robotului de extracție Oz, el își amintește: ”A trebuit să încercăm, să experimentăm și să ne adaptăm, pentru a obține rezultatul dorit. Înainte de livrare, ne-am gândit că trebuie să creăm spațiu între rânduri, pentru a oferi un pasaj pentru robot. Dar prima reabilitare nu a îndeplinit toate cerințele. În consecință, în sezonul următor, am schimbat alinierea unora dintre paturile de creștere și, de atunci, totul funcționează foarte bine”.

 

Însă, fermierii lucrează în colaborare cu producătorul prin instruire teoretică și învățare directă. Consilierii trebuie să fie întotdeauna disponibili pentru a răspunde la întrebări, pentru a oferi îndrumări sau pentru a rezolva probleme pe teren. Într-adevăr, îmbunătățirea abilităților poate fi obținută doar prin experiență, dar mentalitatea noastră este cea care va face diferența, atunci când adoptați un robot. Cel mai important lucru este acesta: Dacă așteptați un rezultat optim chiar de la primele ieșiri, vă pierdeți timpul.

 

Mai mult, domeniul de îmbunătățire de la an la an trebuie integrat din timp, de toată lumea. Acest potențial de progres depinde de permanentele dezvoltări IT și mecanice realizate, dar și de înțelegerea modului în care funcționează mașina și modul în care este gestionată, fapt care se îmbunătățește în timp, pentru fermieri.

 

Învațați să aveți încredere

 

Urmărind funcționarea roboților agricoli în diferite medii de lucru, auto-instruirea vine în mod natural. Cu toate acestea, deși economia de timp preconizată este tangibilă, atunci când robotul este autonom, știți că acest moment va trebui reinvestit în învățare, cel puțin în primul an. ”Foarte des, și chiar când nu era necesar, am activat robotul și l-am lăsat singur, în timp ce eram departe și lucram la altceva, doar pentru a verifica dacă totul era pe calea cea bună.

 

Încrederea crește pas cu pas, până la punctul în care ne simțim siguri că putem programa corect mașina și că mașina poate realiza munca așa cum ne așteptăm”, afirmă Valentin André. De acum, în calitate de utilizator experimentat, el poate să se îndepărteze și să lase robotul Oz să se descurce autonom: ”Știu că robotul își îndeplinește în totalitate scopul, că toate caracteristicile de siguranță sunt activate și, între timp, pot lucra la altceva fără să-mi fac griji”.

 

Dar cheia este să vă amintiți că robotul nu este magic. Este doar o altă mașină agricolă, un instrument nou, oarecum special, pe care trebuie să învățăm să îl gestionăm înainte de a-l lăsa să rătăcească de-a lungul rândurilor sau a adăposturilor de animale.

 

Mai trebuie spus că robotul nu este magie. De aici, următoarea întrebare: Care este trucul pentru a face ca magia să funcționeze între fermier și robotul său? Pentru aceasta, trebuie să avem în vedere faptul că succesul depinde de munca în echipă. E vorba despre un trio care include robotul, care îndeplinește sarcinile pentru care a fost programat, producătorul care lucrează la îmbunătățirea continuă a robotului, pentru a satisface nevoile, și utilizatorul care trebuie să fie pregătit să își schimbe câteva obiceiuri și să se deschidă către noi practici.

Indagra 2019: Pentru Rota Guido, bunăstarea animalelor și sustenabilitatea sunt principii de bază
Autor: meatmilk  /   vineri, 1 noiembrie 2019

Una dintre cele mai importante companii furnizoare de echipamente pentru zootehnie, Rota Guido, din Italia, care este prezentă și pe piața din România de ani buni, participă și în acest an la târgul Indagra, acolo unde are amenajat un stand în pavilionul C1.   Din declarațiile oferite de doamna Claudia Cădar și domnul Volta...

Indagra 2019: Hormann își prezintă oferta de proiecte în domeniul zootehniei
Autor: meatmilk  /   vineri, 1 noiembrie 2019

Pavilionul C1 din complexul expozițional Romexpo, găzduiește și în acest an standul companiei Hormann, una dintre firmele de prestigiu din rândul furnizorilor de tehnologii destinate zootehniștilor.   Prezent la stadul firmei, domnul Florian Popa a declarat special pentru revistea Meat.Milk, că anul acesta a reprezentat...