Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Cum va evolua industria globală a cărnii în 2019?

Autor: Nora Marinmarți, 8 ianuarie, 2019

Acum, că anul 2019 a sosit, se poate spune că anul 2018 a fost cu siguranță o perioadă de maxime și scăderi pentru industria internațională a cărnii. Dar, care sunt reperele semnificative în 2019? Iată o analiză publicată de Global Meat News.

 

Industria internațională a cărnii se confruntă cu o schimbare masivă și a asistat la o evoluție ontradictorie. Cu toate acestea, au existat și o serie de câștigători, cu noi deschideri de piață, precum și mai multe fuziuni și asociații în participațiune, care creează oportunități imense. Cu atâtea incertitudini, este dificil să se determine viitorul industriei. Cu toate acestea, se pot identifica trei subiecte cheie, pentru anul 2019.

 

Efectele Brexit

 

Da, a trebuit să menționăm cuvântul Brexit, la aproape trei ani după ce Marea Britanie a votat să părăsească Uniunea Europeană. Negocierile sunt încă în plină desfășurare, lăsând mulți procesatori de carne îngrijorați pentru viitorul lor.

 

Politica a jucat un rol important în agricultură în acest an și, fără o înțelegere corectă pentru Regatul Unit, comercianții internaționali de carne se confruntă cu provocări de tarife, controale veterinare și vamale.

 

Mulți producători europeni au fost proactivi în pregătirea pentru Brexit și se pregătesc să cimenteze legăturile comerciale cu Marea Britanie. Cele mai recente dintre acestea includ firma germană de carne Tönnies Group, care cumpără producătorul de cârnați Cumberland-Riverway Foods, pentru a-și extinde cota de piață în Marea Britanie, iar Kepak achiziționează divizia 2 Red Producers din Boparan Holdings.

 

Există însă o dilemă, cu privire la faptul dacă Marea Britanie va fi flexibilă sau nu, cu standardele sale de bunăstare, în ceea ce privește puiul clorurat și carnea de vită cu hormoni din SUA. Camerele britanice de comerț cu carne, inclusiv British Processors of Meat și British Council of Poultry au rămas ferme, afirmând că nu vor să vadă acele tipuri de produse importate în Marea Britanie.

 

Cu toate acestea, potrivit sondajului Comisiei pentru agricultură și dezvoltare din Marea Britanie, există consumatori care nu vor fi deranjați de carnea importată, indiferent de natura ei, iar importurile de astfel de carne nu le-ar schimba obiceiurile de cumpărături.

 

Acum, se așteaptă ca premierul Theresa May să finalizeze afacerea Brexit înainte de sfârșitul lunii martie 2019, iar procesatorii de carne sunt dornici să aibă în sfârșit câteva răspunsuri în ceea ce privește viitorul lor.

 

Comerțul cu Statele Unite

 

După un an turbulent, cu tarife represive aplicate produselor americane din carne, președintele Donald Trump colaborează cu Departamentul Agriculturii al SUA (USDA) pentru a construi poduri cu unele dintre cele mai importante piețe de carne din întreaga lume, inclusiv China, Mexic și Canada.

Fermierii de porc din SUA au dezvăluit acum câteva luni că tarifele impuse SUA au afectat semnificativ sectorul financiar, costurile fiind majorate până la 1,5 miliarde USD.

 

Cu toate acestea, se înregistrează progrese pentru a remedia daunele, China acceptând, în principiu, că va reduce tarifele cu până la 40%. Acordul a fost făcut în timpul unei întâlniri dintre Trump și președintele chinez Xi Jinping la summitul G20 de la Buenos Aires la începutul acestei luni. Între timp, SUA, Canada și Mexic au semnat un acord pentru a deschide comerțul între țări.

 

Măsura a fost salutată de președintele Consiliului Național al Producătorilor de Carne de Porc, Jim Heimerl, care a declarat că va păstra comerțul cu carne de porc cu tarif zero în SUA pe termen lung.

 

Alternativele din carne vor crește în pondere

 

2018 a fost un an esențial pentru producătorii de alternative de carne, care mențin presiunea exercitată asupra producătorilor tradiționali de animale. Cu multe companii alternative de carne la nivel mondial, cum ar fi Vivera și Beyond Meat, care asigură listarea la marii retaileri din Europa, vor exista preocupări legate de faptul dacă sectorul va elimina afacerile tradiționale din sectorul cărnii.

 

Industria cărnii de cultură a dezvăluit, de asemenea, mari ambiții în ceea ce privește aducerea pe piața principală a cărnii de laborator. În cursul unei vizite la Maastricht, Olanda, la începutul acestui an, co-fondatorul Mosa Meat, Mark Post, a dezvăluit pentru GlobalMeatNews că această carne cultivată în laborator are potențialul de a înlocui în întregime producția de carne de animale, crescute tradițional. Compania a adăugat că se așteaptă ca în următorii 10 ani să se vândă în comerțul cu amănuntul la nivel mondial.

 

Inovația a fost un factor-cheie pentru succesul alternativelor de carne, printre companiile preocupată de segment fiind și Cargill, care încearcă extinderea produselor pe bază de plante, în sectorul peștelui.

 

Cererea consumatorilor pentru alternativele de carne devine, de asemenea, mai puternică, în fiecare lună, atâta vreme cât Mintel a dezvăluit că vânzările au depășit achizițiile tradiționale de carne din Marea Britanie.

 

Deci, cât de departe poate merge sectorul alternativelor de carne?

 

Vom vedea proteine ​​pe bază de plante având rafturi dedicate în supermarketuri? Datorită numărului de produse deja disponibile pe piață, anticipăm că este doar o chestiune de timp, înainte ca retailul cu amănuntul să nu mai afișeze la raft produse alternative, împreună cu produsele pe bază de animale.

 

Dar, culturile de carne vor deveni mai folosite în industrie? Este probabil un drum lung, considerând timpul necesar pentru ca proteinele de acest tip să fie acceptate pe scară largă, dar cu siguranță, carnea de laborator are un viitor cert.

În 2019, piața mondială a laptelui va fi lovită de furtuna perfectă
Autor: Nora Marin  /   luni, 4 februarie 2019

Toate semnele acestui început de an arată că 2019 va fi un an bulversat și bulversant pentru piața mondială a laptelui. Cum, trăim într-o lume deja globalizată și care se globalizează tot mai intens pe zi ce trece, tot ce se întâmplă în lume are impact și pe piața românească. Același lucru reiese și din Raportul ”A look at...

Rabobank: După Brexit, UE va exporta mai puțină carne de porc în UK
Autor: Nora Marin  /   joi, 17 ianuarie 2019

Marea Britanie are o producție insuficientă insuficientă de carne de porc. Pentru a rezolva această problemă, Regatul Unit a crescut producția și importul în fiecare an, în jurul valorii de 1 milion de tone de carcasă (cwt), din statele membre ale UE. Cu o rată de autosuficiență estimată de UE de aproape 112%, aproximativ 2,6...