Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Cum va modifica PPA prețurile la porcine, la nivel mondial

Autor: meatmilkmiercuri, 14 noiembrie, 2018

Cât de multe se pot întâmpla într-un sfert de an? Destul de multe, concluzionează dr. John Strak, specialist în piața porcilor. Iar ca exemplu dă Febra porcină africană din China și Belgia, războaiele comerciale în curs, toate putând perturba prețurile la porcine la nivel mondial. Iată analiza lui, publicată de PigProgress.

 

Factori de influență: China, ASF și Trump

 

În ultimul trimestru s-au întâmplat o mulțime de lucruri, în special în China și Belgia, din cauza Febrei porcine africane (ASF). Primul este un eveniment foarte important, deoarece există mai multe focare de ASF în efectivele de porci din China, deci, într-o zonă geografică largă.

 

Important, chinezii au reputația de a nu fi transparenți în ceea ce privește epidemiile de boli și informațiile de pe piață. Acestea fiind spuse, starea de spirit a pieței din China pare calmă și ordonată.

 

Dar, vom vedea prețurile mai ridicate ale porcilor, pe piața mondială, din cauza ASF și a războaielor comerciale? Deocamdată, nu se știe cât de urâte vor fi focarele ASF în viitor. Un analist onest va recunoaște că nu știm cât de multe și de mari sunt și vor fi în China, chiar dacă piața chineză reprezintă o parte foarte importantă a cererii pentru exportul de carne de porc la nivel mondial (+ 10% din volumul exportului de carne de porc la nivel mondial). Iar asta contează pentru toți cei care văd China ca un determinant cheie al prețurilor la porc, în Occident.

 

O altă întorsătură în această poveste este că, războiul comercial declanșat de președintele Trump nu a fost dezamorsat. Într-adevăr, tarifele pentru mărfurile chineze vândute în SUA și tarifele represive privind vânzările de carne de porc și de porci vii din SUA, către China, au crescut. Însă, un joc extraordinar, gen „cel care clipește mai întâi” este acum în curs de desfășurare, între SUA și China, deoarece fiecare parte își mărește tarifele, ca răspuns la acțiunile percepute sau reale privind politica comercială de cealaltă parte. Să încercăm să dezlegem modul în care aceste evenimente vor afecta perspectivele prețurilor la porc pe piața mondială, în lunile următoare.

 

Piața globală, înaintea izbucnirii ASF și a războaielor comerciale

 

Înainte de a analiza modul în care s-ar putea schimba lucrurile, în mai bine sau mai rău, să arătăm cum ar putea să se comporte piața globală fără izbucniri majore ale bolilor sau războaie comerciale. Acest lucru ne va oferi o bază de comparație.

 

„Indicele global al prețurilor la porc” în perioada 2011-septembrie 2018, denumit „preț mondial”, a fost în mod constant prevăzut să scadă în 2018 și am precizat anterior că perspectiva creșterii exporturilor și a prețurilor la porcine ar trebui să fie una prudentă în 2018.

 

Tendințele pe termen lung care stau la baza diagramelor susțin ideea că prețurile la porcine au scăzut în 2018, iar la începutul verii am așteptat ca această perspectivă sumbră să continue până la sfârșitul primului trimestru al anului 2019. Am putea au vedea un punct de cotitură, în ciclu, în ianuarie 2019.

 

Porcul american ne dă nopti fara somn

 

O componentă importantă a prețurilor la porcine la nivel mondial este prețul de porc al SUA, iar mișcarea pe termen scurt a acestor prețuri în ultimele luni a fost visul unui comerciant și coșmarul unui fermier. La rândul lor, managerii de aprovizionare nu au fost prea fericiți.

 

Deși modelul sezonier al prețurilor la porcinele americane a rămas aproape de cotele anterioare trimestrului III, abaterile de la modelul din ultimele luni au fost suficiente pentru a oferi mai multor participanți pe piață nopți nedormite.

 

Analizele pre-ASF în China, indicau faptul că scena prețurilor porcilor americani ar fi probabil un factor de scădere a prețurilor globale, în 2018. Această așteptare a fost susținută de creșterea numărului de efective de reproducere a porcinelor și a numărului de porcine în Uniunea Europeană. Dar, nu numai fermierii americani au fost optimisti în 2018, după ce, în 2017, au luat decizii de reproducere mărită.

 

Negarea cresterii numarului de porci

 

Unii ar putea spune că piața americană a negat creșterea uriașă a numărului de porci și a cărnii de porc, fapte care se află în plină desfășurare în 2018. Performanța impresionantă a exportatorilor americani în 2016 și 2017 a determinat mulți fermieri și agenți de ambalare din SUA să creadă că o nouă ordinea mondială a sosit.

 

Există un adevăr în acest sens, deoarece lanțul de aprovizionare al SUA a îmbunătățit productivitatea la toate nivelurile, iar recentele investiții efectuate de procesatori vor menține aprinsă această flacără. SUA nu mai este un exportator „accidental”.

 

Dar este vorba despre momentul în care trebuie să accelerezi și există motive să credem că oferta ar fi depășit cererea, chiar și fără tarifele și războaiele comerciale ale lui Donald Trump.

 

Să ne ocupăm mai întâi de tarife

 

Războiul comercial este real și are impact. Impactul acestor tarife și al vânzărilor de carne de porc din SUA asupra Chinei este cât se poate de serios. În cele mai recente date comerciale (iulie), vânzările totale (carne de porc și piese de carne), către China, din SUA, au scăzut cu aproximativ o treime, iar vânzările de piese din carne au scăzut cu 50%.

 

Acest lucru este de natură să rănească într-adevăr agenții de ambalare americani și fermierii din SUA, cu toate că, în general, exporturile de carne de porc din SUA continuă să crească, dar la o rată mult mai redusă, comparativ cu anul 2017.

 

În mod semnificativ, valorile exporturilor americane pentru carnea de porc și piese de porc au scăzut cu aproximativ 5%, ceea ce indică reducerile care sunt aplicate acum de către vânzători,  pentru a permite piețelor să se limiteze la impunerea tarifelor pentru clienții lor. Asta înseamnă mai multă durere pentru ambalatori și pentru fermieri.

 

ASF, un glonț de argint

 

Dar ce se întâmplă cu ASF? Este ea glonțul de argint, tras asupra efectivelor mari de porci din China? Izolarea populației de porcine și restricțiile privind mișcările de animale trebuie să împingă cu siguranță pe cumpărătorii chinezi către furnizorii din UE, Canada și, probabil, SUA?

 

Chiar dacă găsirea unor informații de piață fiabile și detaliate despre China, este la fel de probabil ca prețurile chinezilor să ne dea câteva indicii despre evoluțiile actuale ale pieței din această țară. China. Iar aceste prețuri au crescut abrupt!

 

Cu toate acestea, această datele arată, de asemenea, că recuperarea prețurilor la porcine din China a început cu mult înainte de anunțarea focarelor ASF. De asemenea, știm că exporturile de carne de porc din UE, în China, nu au sărit, fiind la aproximativ același nivel sau crescute ușor, față de aceeași perioadă din 2017.

 

Prețul cărnii de porc-materie primă va scădea în continuare!

 

Dovezile anecdotice din China, de asemenea, nu sunt concludente: prețurile raportate diferă în funcție de regiuni din China. Acest lucru reflectă problemele pe care le vor avea fermele de porcine, din cauza restricțiilor de circulație a lanțului de aprovizionare cu carne de porc în toată țara.

 

Putem, deci, concluziona, că încă nu există dovezi clare că focarele ASF din China au afectat sau vor afecta semnificativ exporturile de carne de porc la nivel mondial în următoarele câteva luni. Este posibil și, cel mai probabil, ca prognoza liniei de bază pentru următoarele trei luni din finalul anului 2018 să rămână neschimbată, adică prețurile la porcine la nivel mondial vor continua să scadă.

Studiu: 70% dintre români nu ar lucra în agrozootehnie
Autor: meatmilk  /   miercuri, 8 mai 2019

Cei mai mulți cred că nu e nevoie de prea multă educație pentru a munci în agricultură, 4 clase, gimnaziu sau școala profesională fiind suficiente Jumătate dintre români nu și-ar da copiii să studieze la liceele agricole, invocând calitatea slabă a actului educațional din aceste instituții   (Comunicat) Peste...

FIC: Norii încep să se adune peste economia României
Autor: meatmilk  /   vineri, 12 aprilie 2019

 Indicele de percepție FIC privind mediul de afaceri din România (martie 2019):   (Comunicat) Cele mai recente rezultate ale indicelui percepției membrilor Consiliului Investitorilor Străini (FIC) despre mediul de afaceri (realizat în martie 2019) aduce câteva semne importante de îngrijorare și lasă deschisă întrebarea dacă...