Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

”Cumpărarea de terenuri de către cetățenii UE, benefică pentru România”

Autor: Ilie Stoianmiercuri, 11 septembrie, 2013

Strasbourg, 10 septembrie 2013 Europarlamentarul PSD, Viorica Dăncilă, a abordat în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, subiectul cumpărării terenurilor agricole românești de către cetățenii străini.

“De la 1 ianuarie 2014, piața funciară din România va fi liberalizată, ceea ce va permite și cetățenilor Uniunii Europene să cumpere terenuri agricole românești. Dincolo de faptul că, fără doar și poate, se vor crea noi locuri de muncă, noua formă a Legii privind vânzarea/cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice, precum și de înființare a Autorității pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare este binevenită, având în vedere că aceasta încurajează consolidarea terenurilor agricole, nu fărâmiţarea lor”, este de părere europarlamentarul social democrat.

Viorica Dăncilă consideră însă că este benefica cerința legii care limiteza achiziţia unei suprafeţe de teren la maximum 100 ha de către o familie. Acest lucru elimină tendinţa de speculă, iar suprafaţa este suficientă pentru o familie care are şi capacitatea tehnologică de a o exploata, și în plus face dovada unei experiențe în domeniu.

“Ceea ce este inovator, din punct de vedere legislativ, și se va dovedi eficient este că legea presupune și înfiinţarea Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare ce va asigura publicarea ofertelor de vânzare-cumparare pe site-ul propriu, verificarea exercitării dreptului de preemţiune şi care urmează să alcătuiască şi să gestioneze o bază de date a terenurilor agricole din România situate in extravilan”, a mai adăugat Viorica Dăncilă.

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...