Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Dacă ne privim în oglindă, avem imaginea țării

Autor: Ilie Stoianvineri, 10 noiembrie, 2017

Recunosc, prima pornire a fost aceea de a pune titlul acestui editorial ”J’accuse!”. Dar, imediat am realizat că acuzația lui Zola adusă judecătorilor lui Dreyfus era total nepotrivită temei, indiferent cât de tentant ar fi fost apelul la celebra misivă a literatului francez. Însă, cum sunt bucureștean ”par excellence”, ca educație, adică, francofil și francofon, am realizat că tevatura acestor zile nu ține de Zola, ci mai degrabă de Robespierre, care, după ce a fost asasinat Marat, acela care ceruse 100.000 de decapitări pentru ”curățarea Franței”, a venit în Adunarea Națională și a plusat cerând 500.000 de decapitări! Cam așa se întâmplă cu România de acum. E drept, nimeni nu va fi decapitat. Dar, după ce timp de 26 de ani am avut șiruri de incompetenți la guvernare, adică, un fel de Marați la puterea enșpe mii, acum a venit Robespierre-ul autohton, adică guvernul lui Dragnea, care rade tot; dar, nu tot, ci TOT, adică, TOT, de TOT!

 

Prima pornire ar fi să îi înjuri pe ăștia de acum. Dar sunt singurii vinovați? În niciun caz. Ei sunt doar profitorii. De fapt, vina lor e cea mai mică, pentru că de vină sunt eu, de vină sunteți voi.

 

Eu, pentru că n-am reușit să învăț atât de mulți colegi de breaslă să își facă meseria cinstit și să pună adevărul mai presus de foamea burții. Voi, pentru că…pur și simplu pentru că, sub o formă sau alta, i-ați ajutat să ajungă la putere: ”E omul nostru, e butonul nostru, ne va face jocurile. Băi, Ilie, tu nu înțelegi, tu ești prea prost, ești tâmpit, ce știi tu, tu ești doar tâmpitul care stă pe la uși ca să-ți dăm ție o declarație. Aranjăm noi lucrurile și o să fie bine, o să vezi”. Și ați aranjat? Ce ați aranjat!?

 

Vă spun eu ce-ați aranjat: Știți că azi, în ziua de grație 10 noiembrie, în Carrefour, în zona de promoții la mâncare era lume care aștepta ÎNCĂ DE DIMINEAȚĂ ”să bage” reducerile? ASTA AȚI ARANJAT! Știți că în Kaufland vine lumea ”la coșuri”, că așa a denumit vulgul zonele de promoții, sperând să cumpere mâncare ieftină, de-aia cu două zile până la expirare? ASTA AȚI ARANJAT! Știți că, tot azi, 10 noiembrie, în Matache, lumea vorbea că trebuie să ajungă în Profi ”să apuce” să cumpere ulei cu preț încă acceptabil? ASTA AȚI ARANJAT!

 

Aaa, nu voi!? Dar cine? Cine a făcut ca în Parlament să ființeze specimene care să elaboreze aberația numită 321-150!? Cu ajutorul cui au ajuns în forumul legiuitor ăia care au votat Legea etichetării!? Cine a finanțat în trecut partidele care și-au pus primarii care au aprobat hipermarket-uri în orașe!? Cine, în toți acești ani, a finanțat cloaca politică pentru a se cățăra la putere!? Cine a înțeles capitalismul ca miș-maș comercialo-politic, nu ca o competiție liberă!?

 

Și acum vă plângeți!? Dacă vă plângeți, o faceți degeaba. Mai bine ați pune mâna pe telefon și l-ați suna pe Claudiu Georgescu, Președintele Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții din România, acela care, ieri, la simpozionul infoCONSTRUCT organizat de noi, a spus (citat exact): ”Noi, mediul de afaceri, culegem ce am semănat ani de zile”!, și care făcea apel la toți oamenii de afaceri din România să-și adune forțele pentru a limpezi lucrurile, pentru a ieși la liman și pentru a scăpa de lichele.

 

Așa că, nu cumva, excluzându-i pe politicienii care sunt în afara oricărei posibilități de recuperare morală și socială, a venit vremea să ne uităm în oglindă pentru a ne asuma responsabilitățile, începând mai apoi să facem o Românie mai bună? Nu pot să cred că nu vreți. Nu pot să cred că veți accepta să vă îndreptați spre dezastru. Pentru că, dacă nu veți face acest lucru, finalul vă e aproape și voi sunteți principalii vinovați, nu altcineva!

 

Caprele rabinului
Autor: Ilie Stoian  /   vineri, 16 iunie 2017

Într-o zi, Rabinul din Chelm se îmbolnăvi foarte rău și, deși era cel mai înțelept om din sat, nu se putea vindeca. Așa că a trimis după doctorul care, văzându-l, a clătinat din cap, spunând cu tristețe:   -Singurul leac este laptele proaspăt de capră. Dar, din păcate, nu avem capre în Chelm. -Hei, e ușor de...

Neufchatel-en-Bray, adică, dragoste și savoare medievală
Autor: Maria Demetriad  /   miercuri, 1 februarie 2017

Contrar credinței populare, brânzeturile Neufchatel-en-Bray în formă de inimă nu sunt o invenție recentă, special create pentru petrecerea în doi a unei seri de Ziua Îndrăgostiților. Aceste delicatese își au originea în urmă cu mai bine de 500 de ani.   Din dragoste pentru soldații francezi   Normandia a fost...