Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Dacian Cioloș despre noul PAC

Autor: Ilie Stoianjoi, 26 septembrie, 2013

Marți, la Bruxelles, reuniți în ședință comună, miniștrii agriculturii din țările membre ale Uniunii Europene au finalizat și au căzut de acord asupra noului PAC 2014. Cu această ocazie, Dacian Cioloș, Comisarul European pentru agricultură a declarat (extras din documentul primit la redacție):

„Această unealtă va fi responsabilă pentru analizarea datelor pe termen scurt şi actuale din domeniu. Desigur, acest instrument de monitorizare necesită implicarea autorităţilor naţionale şi a celor regionale, dar are nevoie şi de implicarea producătorilor. În următoarele luni vom prezenta toate detaliile aceste structuri“, a declarat Dacian Cioloş. Prevederile  Politicii Agricole Comune (PAC) pentru perioada 2014-2020 va beneficia de un buget uriaş de 53 de miliarde de euro pe an şi prevede legarea procentului de 30% din subvenţiile europene de respectarea măsurilor ecologice, cum ar fi, de exemplu, diversificarea culturilor.

Alocarea de fonduri pentru Politica Agricolă Comună absoarbe aproximativ 38% din bugetul UE şi garantează faptul că „nici un stat membru nu primeşte mai puţin de 75% din media comunitară a UE până în 2019”, potrivit unui comunicat al Comisiei.

„Într-un stat membru sau într-o regiune, diferenţele între nivelurile de ajutor vor fi reduse de la o fermă la alta. Ajutorul pe hectar nu poate fi mic de 60% din media ajutorului plătit până în 2019, în aceeaşi zonă administrativă sau agricolă”. Instalarea tinerilor fermieri va fi încurajată prin introducerea unui ajutor suplimentar de 25% pentru primii cinci ani.

De asemenea, statele membre pot aloca măsuri de sprijin pentru zonele defavorizate. În ceea ce priveşte ecologizarea, „mai mult de 100 de miliarde de euro vor fi investite între 2014-2020 pentru a ajuta agricultura să facă faţă deficienţelor legate de calitatea solului, a apelor, dar şi biodiversităţii şi schimbării climatice”. 30% din plăţile directe vor fi condiţionate de respectarea fermierilor a trei practici agricole benefice pentru mediul înconjurător: „diversificarea culturilor, întreţinerea permanentă a pajiştilor şi conservarea” zonelor de interes ecologic din 2018.” 

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...