Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Daily business: „banca centrala europeana este ingrijorata de cresterea preturilor

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Banca Centrala Europeana (BCE) este ingrijorata de cresterea preturilor materiilor prime alimentare, care contribuie la majorarea inflatiei, si de capacitatea industriei agricole de a raspunde cererii mondiale, se arata intr-un raport lunar al institutiei financiare internationale. „Preturile materiilor prime alimentare au crescut semnificativ in 2010”, subliniaza BCE. Pretul graului a urcat cu 91% de la inceputul anului trecut si pana la sfarsitul acestuia, datorita, printre altele, conditiilor meteorologice nefavorabile agriculturii si masurilor protectioniste, remarca institutia. Cotatiile porumbului au avansat cu 57%, din cauza reducerii productiei si a cererii sustinute din China. Preturile la soia si zahar au crescut cu 33%, respectiv 32% anul trecut, relateaza Mediafax.

Avansul cererii in economiile emergente sustine cresterea preturilor, mentioneaza BCE. In aceste regiuni veniturile gospodariilor avanseaza, iar alimentatia se schimba in favoarea produselor din carne, lapte si peste. Alt factor care influenteaza evolutia preturilor materiilor prime agricole este utilizarea zaharului si graului pentru producerea biocombustibililor.

In fata acestor situatii, raspunsul producatorilor este lent, considera banca. Institutia atribuie aceasta situatie stagnarii tehnologiei agricole in ultimii 20 de ani. BCE estimeaza ca presiunile inflationiste vor ramane puternice pe termen lung, din cauza cererii mondiale solide si a incertitudinilor care planeaza asupra capacitatii de productie.

Ministrul Petre Daea s-a întâlnit cu omologul său din Sultanatul Oman
Autor: meatmilk  /   luni, 12 noiembrie 2018

(Comunicat) Marți, 6 noiembrie 2018, la sediul Ministerului Agriculturii și Pescuitului din Sultanatul Oman a avut loc întrevederea oficială între ministrul agriculturii Petre Daea si omologul său, dr. Foad Jaafar Sajwani.   Cu această ocazie au fost puse în discuție posibilitățile de colaborare bilaterală sectorială,...

ANZ participă la lucrările tehnice de calificare și clasare a cabalinelor
Autor: meatmilk  /   luni, 12 noiembrie 2018

(Comunicat) În perioada octombrie-decembrie 2018, Agenția Națională pentru Zootehnie  participă la Comisia Naţională de Clasare şi Evaluare a Cabalinelor ce desfășoară lucrări tehnice de calificare și clasare a cabalinelor din cadrul hergheliilor de stat.   Clasarea și calificarea cabalinelor se realizează de două ori...