Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

DairyReporter: România, blocată în intenția de etichetare de origine

Autor: Maria Demetriadjoi, 24 noiembrie, 2016

Într-o foarte interesantă analiză publicată de DairyReporter, intitulată ”Etichetarea de origine: transparență sau gastronaționalism”, se afirmă că, în ciuda intențiilor sale de promovare a unei legi a etichetării de origine a materiei pline, România este blocată prin intervenția Comisiei Europene, care solicită respectarea legislației comunitare, cu alte cuvinte, modificarea care să o compatibilizeze cu normele Uniunii.

 

În același articol se vorbește despre inițiative similare în Franța, Grecia, Finlanda, Lituania, Portugalia și Italia, inițiative care se aplică deja, ori sunt în așteptare.

 

Făcând apel la date, Camille Perin-raportor pentru Comisia Europeană, a precizat că, potrivit Eurostat, deși, pentru 90 % din respondenții unui sondaj efectuat la nivelul UE, etichetarea de origine a cărnii-materie primă, și de 84 %, a laptelui-materie primă, este foarte importantă, ea nu este argument de achiziție la raf decât pentru 11 (carne), respectiv 8 % (lactate), dintre respndenți.

 

Tot Camille Perin afirmă că, da, este foarte importantă transparența, care poate da consumatorului un sentiment de încredere. Dar, concomitent, există tendația impunerii unui anume gastronaționalism care, pe termen scurt, se poate dovedi a fi benefic, dar care, pe termen mediu și lung se poate dovedi a fi nefast, din cauza diminuării comerțului intra-comunitar cu astfel de produse.

Procentul de lapte praf nu trebuie menționat pe etichetele lactatelor
Autor: meatmilk  /   miercuri, 28 iunie 2017

Potrivit site-ului oficial, Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care elimină obligativitatea ca etichetele produselor lactate să prevadă procentul de lapte praf conţinut şi îmblânzeşte sancţiunile pentru vânzarea de lapte proaspăt pentru consum, cunoscând că este obţinut din înlocuitori de...

Radu Timiș-Proprietar Cris-Tim: Singura șansă este calitatea produsului
Autor: Ilie Stoian  /   vineri, 23 iunie 2017

Ultimul care a răspuns sondajului nostru, referitor la ”eticheta curată”, a fost domnul Radu Timiș. Facem precizarea că ordinea în care am publicat opiniile celor intervievați nu a depins decât de rapiditatea cu care fiecare în parte a putut găsi timp pentru a ne răspunde la întrebări. Iată, așadar, declarația domnului Timiș,...