Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Daniel Constantin: “Activitatea medicilor veterinari este foarte bună”

Autor: Meat MIlkluni, 28 octombrie, 2013

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, i-a felicitat vineri pe medicii veterinari prezenţi la ediţia a VII-a a Congresului Naţional al Colegiului Medicilor Veterinari de la Sinaia, asigurându-i de tot sprijinul său şi de cel al Guvernului.

„Cu toate că sunt inginer zootehnist am venit ca să vă asigur de tot suportul meu ca ministru al Agriculturii dar şi de ajutorul Guvernului, iar în al doilea rând să vă asigur de toate eforturile pe care le fac, să leg tot mai multe prietenii cu medicii veterinari nu numai la nivelul nostru. Lucrez foarte bine şi cu cei din conducerea Colegiului şi cu cei de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Deci se poate şi cred că trebuie să am această datorie să leg cât mai multe prietenii şi la nivel de teritoriu între zootehnişti şi medici veterinari”, a spus ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a adăugat că în acest an s-au înregistrat câteva succese şi multe se datorează activităţii medicilor veterinari, printre acestea numărându-se deblocarea pieţei exporturilor pentru China unde se vor exporta bovine vii şi carne de porc.

Totodată, ministrul şi-a exprimat speranţa ca exporturile româneşti să ajungă şi pe piaţa din Rusia.

„Eu sper că timpul ne va ajuta să pătrundem şi pe această piaţă. Suntem foarte aproape de alte proiecte de succes. Mă refer la ceea ce ar trebui să se întâmple cu Turcia, unde suntem blocaţi atât din punct de vedere al tranzitului dar şi din punct de vedere al exporturilor. Cred că după ce s-a publicat în broşura Organizaţiei Internaţionale a epizootiilor (…) cred că îndeplinim toate criteriile cerute, cred eu în mod exagerat, de Turcia. Eu sper să putem să deblocăm şi această zonă”, a afirmat Daniel Constantin.

Referitor la laptele neconform, ministrul agriculturii crede că obiectivul din punct de vedere sanitar-veterinar a fost atins fiind vorba de un procent de sub 10% de neconformitate.

El a mai adăugat că în aceste zile analizează dacă să mai solicite sau nu derogare de la Uniunea Europeană.

“Opţiunea mea este că nu ar trebui să mai solicităm niciun fel de derogare de la 1 ianuarie 2014. Am avut timp suficient să rezolvăm toate problemele, în mare parte s-au rezolvat, dar sigur că mai există un procent dar implicaţiile sociale ar putea să fie şi ele importante”, a precizat ministrul.

El le-a spus medicilor veterinari şi celor din conducerea ANSVSA, prezenţi la congres, că bugetul acestei instituţii a suferit la rectificarea din această vară, dar speră că la rectificarea bugetară de săptămâna viitoare, mare parte din sumele luate să fie returnate în bugetul ANSVSA. “(…) sper ca munca dvs. în viitor să fie remunerată în conformitate cu activitatea pe care o desfăşuraţi”, a conchis ministrul.

Al şaptelea Congres al medicilor veterinari, desfăşurat la Sinaia, l-a reales în funcţia de preşedinte al Colegiului Medicilor de Veterinari în România pe Viorel Andronie. (ph-online.ro)

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...