Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

De azi, mititeii românești s-au integrat în UE

Autor: Meat MIlkmiercuri, 25 iunie, 2014

La data de 25 iunie 2014 intră în vigoare un regulament european care admite libera circulaţie a mititeilor româneşti pe piaţa comunitară, după un an de interdicţii pur birocratice.

Milioanele de devoratori, dar mai ales sutele de producători de mici din România şi din Uniunea Europeană pot răsufla uşuraţi: reglementările europene care omiteau mititeii din lista produselor admise la consum pe piaţa comunitară au fost eliminate printr-un normativ nou care intră astăzi în vigoare. Anul trecut, tot în iunie, apăruse un regulament privind utilizarea de aditivi alimentari. Regulamentul stabilea o listă din care, spre stupoarea industriei româneşti, lipsea bicarbonatul de sodiu, folosit în mod tradiţional pentru afânarea tocăturii şi, implicit, îmbunătăţirea gustului. Astfel că mititeii noştri au ieşit în afara legii.

Acum intră în vigoare un nou regulament, care introduce şi grupa carbonaţilor de sodiu (E500) pe lista ingredientelor admise, fapt care readuce în legalitate micii româneşti. Adecvat pentru utilizare „La cererea anumitor state membre şi/sau a industriei cărnii, a fost luată în considerare utilizarea carbonaţilor de sodiu (E500) drept agenţi de umezire în preparatele din carne de pasăre, mici, bifteki, soutzoukaki, kebap, seftalia, cevapcici şi pljeskavice pentru menţinerea consistenţei şi a caracterului suculent în cursul preparării ulterioare şi este adecvat să se autorizeze această utilizare“, se arată în Regulamentul (CE) nr. 601/2014 care modifică Anexa 2 a Regulamentului (CE) 1.333/2008. Noul normativ, publicat în Jurnalul Oficial al UE din 5 iunie 2014, intră în vigoare din a 20-a zi de la publicare, adică din 25 iunie.

„Considerăm această victorie a industriei cărnii pe plan european ca fiind cel mai important demers al României de la aderare în domeniul nostru de activitate. Mulţumim tuturor celor care ne-au fost alături şi sperăm ca acesta să fie începutul luptei de afirmare a producătorilor români pe plan european“, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Române a Cărnii, principala organizaţie care a militat pentru readucerea mititeilor în legalitate.

Potrivit estimărilor oficiale, vânzările de mici din România ajung la suma de 50 de milioane de euro în fiecare an, fiind comercializate aproximativ 22.000 de tone de mici anual. Un plus pentru vânzările din Europa Publicitatea acestei victorii europene va impulsiona şi vânzările de mici, dar şi piaţa celorlalte produse care se prepară la grătar, pentru că regulamentul intrat acum în vigoare admite noi ingrediente pentru toate aceste produse. Pe lângă România, principalele ţări beneficiare sunt Italia, Spania, Germania, Marea Britanie şi celelalte ţări europene în care se regăsesc mari comunităţi de români, apreciază reprezentanţii Asociaţiei Române a Cărnii. Ce poate conţine carnea de mici Specialiştii în domeniul siguranţei alimentare spun că atât de controversatul bicarbonat folosit în pasta de mici este bun, dar numai dacă este folosit pentru a face micii mai pufoşi, nu şi pentru a masca un eventual miros de carne stricată. Tehnic vorbind, vechea reţetă se va păstra, dar cu condiţia ca micii să nu fie preparaţi din carne de pui dezosată mecanic, care conţine resturi de piele sau oase. Sortimentele de carne permise pentru a intra în amestecul cărnii de mici sunt de porc, de vită şi de pasăre.

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...