Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

De la 1 ianuarie 2012 este interzisa comercializarea oualor neconforme normelor europene

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

(Agerpres) Incepand cu data de 1 ianuarie, Romania alaturi de toate celelalte state membre ale Uniunii Europene nu vor mai putea comercializa ouale marcate cu cifra trei.

Aceasta cifra semnifica modalitatea de crestere a gainilor ouatoare in custi neimbunatatite, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, presedintele Autoritatii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Chetan-Roatis.

CE a interzis de la 1 ianuarie 2012 cresterea gainilor in baterii conventionale, iar Romania alaturi de toate celelalte state membre, nu vor mai putea comercializa de la aceasta data ouale marcate cu cifra trei. Autoritatea Veterinara va intari controalele astfel incat piata romanesca sa nu fie invadata de cantitati mari de stocuri de oua din tarile membre, stocuri pe care nu le vom mai putea desface dupa 1 ianuarie 2012, a precizat Roatis.

Potrivit acestuia, in Romania situatia este sub control deoarece industria avicola romaneasca a inteles, inca din anii trecuti, ca trebuie sa investeasca pentru a face fata normelor europene. La ora actuala Romania detine 29 de exploatatii care se afla in situatia de a nu corespunde normelor europene in privinta cresterii pasarilor, desi 18 dintre acestea au anuntat ca se vor alinia pana la finele lui 2011. De asemenea, alte 9 exploatatii comerciale vor face investitiile pentru a respecta normele europene pana la finele lunii iulie 2012, in situatia de a fi inchise aflandu-se doar doua exploatatii.

Presedintele ANSVSA a precizat ca toate cantitatile de oua marcate cu cifra trei, din productie proprie, care nu vor fi comercializate pana la finele anului, vor putea fi trimise si utilizate in industria alimentara.

Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) considera ca la ora actuala in sistemul avicol sunt respectate standardele europene de crestere pentru mai mult de 93% din efectivele totale de 5 milioane de gaini ouatoare, si doar 6-7 procente din efective mai sunt crescute in baterii.

In sectorul avicol din Romania s-au investit din 2007 si pana in prezent intre 150 si 200 de milioane de euro pentru schimbarea custilor pentru gainile ouatoare, in conformitate cu normele europene.
In prezent, in tara nostra exista circa 150-200 de producatori de oua, dintre care 35 mari, ce realizeaza 85% din productie. Productia anuala de oua se ridica la circa 1,36 de miliarde bucati. UCPR estimeaza valoarea pietei avicole din Romania la peste un miliard de euro in 2011.

Controale ANSVSA în industria avicolă
Autor: meatmilk  /   joi, 22 februarie 2018

(Comunicat) Începând cu luna august a anului trecut, ANSVSA a demarat o acțiune tematică de control, la nivel național, pentru a verifica modul în care operatorii din industria avicolă respectă condițiile sanitare veterinare și de siguranță a alimentelor referitoare la producerea ouălor și a produselor din ouă, destinate...

Tendințe în utilizarea antioxidanților naturali în carne și produse din carne (II)
Autor: Cristina Gavrilut  /   miercuri, 21 februarie 2018

Având în vedere interesul deosebit pentru tema utilizării antioxidanților naturali în carne și produsele din carne, continuăm publicarea studiului realizat de Yogesh Kumar, Deep Narayan Yadav, Tanbir Ahmad și Kairam Narsaiah, cercetători ai Institute of  Food Technologists din Birmingham, document care poartă titlul original ”Recent...