Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

De la 1 ianuarie 2014, Carnea de porc românească va ajunge şi în UE

Autor: Meat MIlkmarți, 19 noiembrie, 2013

România va relua exporturile de carne de porc în ţările Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2014, din toate exploataţiile comerciale din ţară acreditate pentru export pe piaţa comunitară, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.

„Este foarte important că de la 1 ianuarie 2014 se va putea exporta carne de porc în spaţiul comunitar din toate exploataţiile comerciale din ţară acreditate pentru export. La ora actuală avem la nivel naţional 218 astfel de exploataţii comerciale, cu 1,8 milioane de porci, iar 42 au deja acreditare pentru export pe piaţa comunitară. În prezent, exporturile în ţările Uniunii Europene se realizau doar din patru judeţe din vestul ţării, respectiv din Timiş, Arad, Caraş şi Bihor. Este foarte important pentru sector că s-a obţinut aprobarea de export în spaţiul comunitar pentru că se poate ajunge la încasări de peste un miliard de euro”, a spus Mănăstireanu.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în primul semestru din acest an, carnea de porc proaspătă şi refrigerată a ocupat prima poziţie în clasamentul importurilor de produse agroalimentare, cu 57.587 tone, în valoare de 98,12 milioane de euro, acestea provenind cu precădere din ţările UE, în general din Germania, Ungaria, Olanda, Spania, Belgia, Austria şi Danemarca.

Exporturile autohtone de carne de porc şi de porci vii au fost afectate de restricţiile impuse României de Uniunea Europeană, încă din anul 2003, din cauza evoluţiei pestei porcine clasice. În acel an, România a exportat 478.669 de tone de carne de porc, în valoare de 619,12 milioane de euro.

Ultimele focare de pestă porcină din România au fost înregistrate în 2007, ANSVSA cheltuind până în prezent peste şapte milioane de euro pentru derularea programului de eradicare a acestei boli pe teritoriul ţării.(Agerpres)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...