Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

De la 1 ianuarie 2021, noi reguli pe lanțul de aprovizionare cu produse agro-alimentare

Autor: meatmilkmiercuri, 18 septembrie, 2019

(Comunicat) Ca urmare a evoluției de pe piața europeană agro-alimentară, Comisia Europeană va adopta măsuri de introducere a unei transparențe sporite, prin raportarea îmbunătățită a prețurilor de-a lungul lanț de aprovizionare cu alimente.

 

După interzicerea practicilor comerciale neloiale și îmbunătățirea condițiilor de cooperare a producătorilor, Comisia a prezentat în luna mai cel de-al treilea element pentru îmbunătățirea corectitudinii în lanțul de aprovizionare cu alimente: accelerarea creșterea colectării prețurilor produselor agroalimentare în diferite etape de-a lungul lanțului de aprovizionare pentru a vedea cum prețurile sunt determinate.

 

O mai mare transparență va permite diferiților actori să facă alegeri mai informate și să îmbunătățească înțelegerea formării prețurilor și dezvoltarea tendințelor de-a lungul lanțului alimentar și sprijinirea deciziilor de afaceri mai bune, inclusiv o mai bună gestionare a riscurilor și îmbunătățirea încrederii.

 

Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat: „Creșterea transparenței pieței este despre furnizarea de mai multe informații, despre mai multe produse, mai des. Făcând acest lucru, vom da mai mult echilibrarii lanțului și asigurarea unei decizii mai eficiente. Creșterea transparenței este de asemenea aproximativ corectitudine: permitem accesul egal la informațiile despre prețuri, ceea ce va aduce o mai mare claritate a modului în care funcțiile lanțului de aprovizionare cu alimente.

 

Suplimentată de Directiva recent adoptată care interzice tranzacționarea neloială, precum și îmbunătățirile din 2017 ale legislației privind organizarea de producători, aceste reguli vor consolidarea rolului fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente, un obiectiv esențial pentru Comisie. ”

 

În urma discuțiilor  din Comitetul Organizării Comune a Pieței, măsurile vor fi adoptat de Comisie în săptămânile următoare și se vor aplica de la 1 ianuarie 2021. Deși există deja o cantitate semnificativă de informații cu privire la piețele agricole (inclusiv prețurile de producție și consum, volumele de producție și comerț etc.), există puține informații disponibile pe piețele care operează între fermieri și consumatori, cum ar fi prelucrarea alimentelor sau comerțul cu amănuntul.

 

Aceasta creează o asimetrie a informațiilor între fermieri și alți actori ai alimentelor lanțul de aprovizionare și poate pune fermierii într-un dezavantaj semnificativ atunci când fac afaceri cu alții. Măsurile convenite se vor aplica pentru carne, lactate, vin, cereale, semințe oleaginoase și culturi proteice, sectoare de fructe și legume, ulei de măsline și zahăr. Colectarea de date se va baza pe sisteme și proceduri deja în vigoare, utilizate de operatori și de statele membre pentru a raporta informațiile de piață către Comisie.

 

Fiecare stat membru va fi responsabil pentru colectarea datelor privind prețurile și piața. Prețurile reprezentative vor fi raportate pentru a obține rentabilitatea și pentru a limita povara administrativă. Statele membre vor transmite datele Comisiei, care va pune la dispoziție informațiile disponibile pe portalul său de date agroalimentare și observatoarele de piață ale UE.

Din cauza PPA, China a sacrificat peste 900.000 de porci
Autor: Mircea Demeter  /   joi, 24 ianuarie 2019

Ministerul Agriculturii și Afacerilor Rurale din China a dezvăluit că a sacrificat 916.000 de porci de la apariția primului focar de pestă porcină africană (ASF) în august 2018.   Țara asiatică a fost una dintre cele mai grave națiuni afectate de boală, deoarece porcii domestici au contractat ASF în 24 de...

FAO: Emisiile de gaze din fermele de lapte au scăzut la nivel global
Autor: Nora Marin  /   miercuri, 12 decembrie 2018

O nouă analiză a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), demonstrează o scădere a intensității emisiilor de gaze de seră, cauzate de exploatațiile zootehnice și, în special, de cele din zona de producție a laptelui. Studiul a fost comandat de grupul de inițiativă ”Cadrul de Sustenabilitate al...