Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

De Sărbători, porcul în viu va costa 6 lei kilogramul

Autor: Maria Demetriadvineri, 4 decembrie, 2015

Porcul în viu a ajuns să coste doar 6 lei pe kilogram. Se pare că romanii au obosit sa il mai alerge pe „Ghita” si sa il pregateasca pentru Craciun. Sarbatorile vin, insa au cam apus vremurile in care romanii alergau prin gospodariile de la tara ca sa gaseasca porcul perfect, pentru masa de Craciun.

 

Magazinele fac concurenta serioasa micilor producatori, dar nici nevestele nu mai dau in branci sa pregateasca jumari, sangerete, carnati sau caltabosi. In aceste conditii, fermierii au lasat serios din pret, mai ales daca luati animalul in viu.

Acum, in judetul Cluj, in lipsa cererii multi fermieri si-au vandut porcii mult mai ieftin decat in trecut: cu doar 6 lei kilogramul in viu. Extrem de putin in comparatie cu ce se intampla in trecut. In plus, oamenii vin cu tot felul de oferte ca sa nu ramana cu animalele in batatura.

 

Ioan Chiorean, fermier, a declarat pentru Pro TV: „Daca doresc clientii, ii ajutam sa ii transeze, ii poate parli la baloti de paie sau la butelie. Anul trecut a fost 9-10 lei kg pe viu si anul acesta e cu 6-7 lei.” Disperat, un alt fermier, din Bistrita a gasit o alta solutie. Mihai Polar: „L-am taiat in 2 si l-am dat jumatate cu 10 lei kilogramul, carne goala. L-am parlit, l-am taiat in 2, l-am cantarit, I-am dat jumatate.”

 

Si porcii de Mangalita, vestiti pentru carnea lor gustoasa si continutul redus de colesterol, sunt mai ieftini. Chiar si asa, multi clienti vor ca mezelurile sa fie gata preparate. Oamenii spun ca le este mult mai comod sa cumpere direct de la magazin.

La randul lor, reprezentantii fabricilor de procesare a carnii sunt putin speriati de preturile mici. Alexandru Naghy, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Mangalita din Romania a declarat pentru aceeasi sursa: „Acum, la targurile din tara se vinde la 5-6 lei kilogramul, iar la Mangalita pretul este 7-8 lei kilogramul viu.” In magazine, carnea de porc costa acum intre 10 si 15 lei pe kilogram.

Noi reglementări privind centralizarea prețurilor la carcasele de animale
Autor: meatmilk  /   joi, 14 martie 2019

(Comunicat) Potrivit legislației europene si naționale, prețurile de piață ale carcaselor de bovine, porcine și ovine precum și ale anumitor categorii de animale vii trebuie centralizate la nivel național și raportate, iar clasele pentru înregistrarea prețurilor de piață ale carcaselor de bovine se vor înregistra în Rapoartele...

INSSE: Producția de lapte și lactate în luna ianuarie
Autor: meatmilk  /   joi, 14 martie 2019

(Comunicat) În luna ianuarie 2019, cantitatea de lapte colectată de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile procesatoare a crescut cu 2,6% faţă de luna decembrie 2018 și cu 5,8% faţă de luna ianuarie 2018.   Ianuarie 2019 comparativ cu decembrie 2018   În luna ianuarie 2019...