Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

De zece ani, în UE. Ce a fost, ce e, ce va fi? Răspunde Ioan Ladoși

Autor: Ilie Stoianvineri, 16 decembrie, 2016

Mai e puțin până în ziua de 1 ianuarie 2017, moment în care vom contabiliza trecerea a zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Ce a însemnat această perioadă pentru sectoarele de carne și lapte ale României, unde am ajuns și, mai ales, cum vor arăta aceste industrii în anul 2027? Pentru a creiona o imagine cât mai apropiată de adevăr, am adresat câte trei întrebări președinților principalelor asociații profesionale din domeniu. Cele trei întrebări au fost:

 

1: Care era stadiul de dezvoltare al afacerilor din segmentul pe care îl coordonați?

2: Care este nivelul la care se află în acest moment?

3: Cum va arăta industria în care activați în anul 2027? Iată ce răspunsuri am primit:

 

Menționând că mini-interviurile sunt publicate în serial, iată ce a răspuns domnul Ioan Ladoși, Președintele APCPR:

 

Ioan Ladoși, Președinte APCPR:

Tehnologic, în 2007 eram mult rămași în urmă

 

Cum am fost: Dacă ne referim la efectivul național de scroafe, din fermele comerciale, atunci putem spune că în aceşti zece ani a existat o creştere semnificativă de aproximativ 20%. În 2007 existau puţin peste 100.000 de scroafe, iar azi ne aflăm la peste 120.000. Vorbind  însă despre productivitate, putem spune ca am evoluat imens. Dacă în 2007 media numărului de purcei înţărcaţi per scroafă era de sub 18, acum fermele înţarcă în medie peste 24 de purcei/scroafă/an, unele depăşind chiar cifra de 30. Referindu-ne concret, la productia de carne a fermelor comerciale s-a dublat în ultimii zece ani. Principalii factori ar fi: 1) dezvoltarea numerica a fermelor de finisare care, în mare majoritate, importă purcei pe care îi livrează abatoarelor din ţară şi, 2) creşterea impresionantă a performanţelor de reproducţie.  Aceste informaţii se refera strict la fermele comerciale, nu si la sectorul gospodăresc. Oricum, una dintre cele mai mari probleme din România rămâne lipsa acurateţii statisticilor. Este inadmisibil ca între datele publicate de către diferitele instituţii să existe diferenţe de peste 25%!

 

Cum suntem: Se estimează că în acest an se vor livra către abatoare peste 4,5 milioane de porci.

 

Cum vom fi: Avand în vedere potenţialul de producţie naţională a cerealelor şi plantelor proteice, a celui de export al cărnii de porc către ţările asiatice cu evoluţie demografică preconizată fulminantă, România ar putea depăşi un nivel al producţiei de peste 10 milioane de porci anual. Asta, fără a lua în calcul oportunitatea de a acoperi, din producţie internă, deficitul naţional de carne de porc, care azi se situează la valoarea de 40%.

Radu Timiș Jr.: ”Voi face din Cris-Tim cea mai mare firmă din Industria Alimentară românească!”
Autor: Ilie Stoian  /   miercuri, 5 aprilie 2017

Rar mi-a fost dat, ca jurnalist, să întâlnesc în ultimii ani un tânăr precum Radu Timiș Junior, iar asta o scriu și cu bucurie dar și cu tristețe. Cu tristețe, pentru că sunt foarte puțini ca el. Cu bucurie, însă, pentru că, așa cum i-am spus după ce mi-a acordat interviul, poate fi un model pentru generația sa, ba chiar, poate...

De zece ani, în UE: Cum am fost, cum suntem, cum vom fi? Răspunde Sorin Minea
Autor: Ilie Stoian  /   vineri, 16 decembrie 2016

Mai e puțin până în ziua de 1 ianuarie 2017, moment în care vom contabiliza trecerea a zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Ce a însemnat această perioadă pentru sectoarele de carne și lapte ale României, unde am ajuns și, mai ales, cum vor arăta aceste industrii în anul 2027? Pentru a creiona o imagine cât mai...