Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close
Conferinta

De zece ani, în UE. Cum am fost, cum suntem, cum vom fi? Răspunde Dana Tănase

Autor: Ilie Stoianluni, 19 decembrie, 2016

Mai e puțin până în ziua de 1 ianuarie 2017, moment în care vom contabiliza trecerea a zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Ce a însemnat această perioadă pentru sectoarele de carne și lapte ale României, unde am ajuns și, mai ales, cum vor arăta aceste industrii în anul 2027? Pentru a creiona o imagine cât mai apropiată de adevăr, am adresat câte trei întrebări președinților principalelor asociații profesionale din domeniu. Cele trei întrebări au fost:

 

1: Care era stadiul de dezvoltare al afacerilor din segmentul pe care îl coordonați?

2: Care este nivelul la care se află în acest moment?

3: Cum va arăta industria în care activați în anul 2027? Iată ce răspunsuri am primit:

 

Ultimul răspuns al sondajului nostru aparține doamnei Dana Tănase-Director Executiv al Asociației Române a Cărnii:

 

Dana Tănase-Director Executiv ARC:

Va trebui să deschidem noi piețe de export

 

Cum am fost: Unul din cele mai grele capitole care a fost negociat la Uniunea Europeană a fost cel referitor la sectorul agroalimentar. România deținea o mare tradiție în procesarea cărnii, era exportator de produse din carne, atât pe piața europeană, cât și pe piața din SUA, însă  mare parte dintre unități aveau nevoie de modernizare.  În perioada de pre-aderare, industria de procesare a depus eforturi imense pentru a se alinia standardelor europene și a face fața unei competiții veroce. A fost un proces de restructurare, modernizare, retehnologizare care a implicat costuri materiale considerabile, și, cu părere de rău, în unele cazuri, chiar vieți omenești, dar care a condus la schimbarea imaginii industriei de procesare românești.  Procesul acesta de modernizare al unităților de procesare a cărnii nu s-a terminat atunci, ci el a continuat câțiva ani, timp în care  toți procesatorii s-au aliniat noilor cerințe.

 

Cum suntem: Astazi, România se poate lăuda cu o industrie de procesare foarte  modernă, poate una din cele mai retehnologizate din Uniunea Euopeană, echipată la standarde înalte în care există o permanentă preocupare pentru dezvoltarea de noi  rețete și produse care să satisfacă cele mai exigente gusturi și care să respecte întru totul siguranța alimentară, fără a uita însă de specificul național. Produsele românești sunt comercializate și apreciate în spațiul intra –UE cât și în alte țări terțe.

 

Cum vom fi: Într-o lume globalizată, în care există o competiție acerbă pentru piața de desfacere și în care consumatorii sunt din ce în ce mai exigenți, industria de procesare, va trebui să-și definească foarte bine strategia pentru a face față provocărilor actuale. Sigur, este posibil ca unitățile care nu vor adopta un plan de dezvoltare bazat pe realitățile pieței, să dispară, iar altele să-și concentreze producția pe anumite produse emblematice care le-au adus consacrarea, reununțând la produsele de nișă. Un rol extrem de important îl are insă deschiderea unor noi piețe de export, precum și consolidarea celor existente, iar statul ar trebui să sprijine și să încurajeze industria procesatoare de carne din România.

În martie, Stephane Batoux va părăsi managementul Albalact
Autor: Nora Marin  /   joi, 16 februarie 2017

Stephane Batoux, managerul fran­cez care a preluat în iunie 2014 func­­ţia de director general al Al­balact, cel mai mare producător de lac­tate, va pleca de la conducerea com­­paniei la finalul lunii martie şi va pre­lua cârma unei alte companii din FMCG.   „Stephane Batoux, direc­tor ge­ne­ral al Alba­lact – parte...

Adrian Broanar, Milkcom: Retailerii au inventat noi taxe
Autor: Nora Marin  /   miercuri, 8 februarie 2017

Adrian Broanar, unul dintre cei doi acţionari români ai fabricii de lactate Producţie Milkcom din judeţul Covasna, susţine că retailerii „au inventat“ noi taxe sub formă de discounturi şi retururi pentru a ocoli „legea supermar­keturilor“ (Legea 150/2016) care le interzice acestora încasarea de taxe şi servicii de la...