Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close
Conferinta

De zece ani, în UE. Cum am fost, cum suntem, cum vom fi? Răspunde Dana Tănase

Autor: Ilie Stoianluni, 19 decembrie, 2016

Mai e puțin până în ziua de 1 ianuarie 2017, moment în care vom contabiliza trecerea a zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Ce a însemnat această perioadă pentru sectoarele de carne și lapte ale României, unde am ajuns și, mai ales, cum vor arăta aceste industrii în anul 2027? Pentru a creiona o imagine cât mai apropiată de adevăr, am adresat câte trei întrebări președinților principalelor asociații profesionale din domeniu. Cele trei întrebări au fost:

 

1: Care era stadiul de dezvoltare al afacerilor din segmentul pe care îl coordonați?

2: Care este nivelul la care se află în acest moment?

3: Cum va arăta industria în care activați în anul 2027? Iată ce răspunsuri am primit:

 

Ultimul răspuns al sondajului nostru aparține doamnei Dana Tănase-Director Executiv al Asociației Române a Cărnii:

 

Dana Tănase-Director Executiv ARC:

Va trebui să deschidem noi piețe de export

 

Cum am fost: Unul din cele mai grele capitole care a fost negociat la Uniunea Europeană a fost cel referitor la sectorul agroalimentar. România deținea o mare tradiție în procesarea cărnii, era exportator de produse din carne, atât pe piața europeană, cât și pe piața din SUA, însă  mare parte dintre unități aveau nevoie de modernizare.  În perioada de pre-aderare, industria de procesare a depus eforturi imense pentru a se alinia standardelor europene și a face fața unei competiții veroce. A fost un proces de restructurare, modernizare, retehnologizare care a implicat costuri materiale considerabile, și, cu părere de rău, în unele cazuri, chiar vieți omenești, dar care a condus la schimbarea imaginii industriei de procesare românești.  Procesul acesta de modernizare al unităților de procesare a cărnii nu s-a terminat atunci, ci el a continuat câțiva ani, timp în care  toți procesatorii s-au aliniat noilor cerințe.

 

Cum suntem: Astazi, România se poate lăuda cu o industrie de procesare foarte  modernă, poate una din cele mai retehnologizate din Uniunea Euopeană, echipată la standarde înalte în care există o permanentă preocupare pentru dezvoltarea de noi  rețete și produse care să satisfacă cele mai exigente gusturi și care să respecte întru totul siguranța alimentară, fără a uita însă de specificul național. Produsele românești sunt comercializate și apreciate în spațiul intra –UE cât și în alte țări terțe.

 

Cum vom fi: Într-o lume globalizată, în care există o competiție acerbă pentru piața de desfacere și în care consumatorii sunt din ce în ce mai exigenți, industria de procesare, va trebui să-și definească foarte bine strategia pentru a face față provocărilor actuale. Sigur, este posibil ca unitățile care nu vor adopta un plan de dezvoltare bazat pe realitățile pieței, să dispară, iar altele să-și concentreze producția pe anumite produse emblematice care le-au adus consacrarea, reununțând la produsele de nișă. Un rol extrem de important îl are insă deschiderea unor noi piețe de export, precum și consolidarea celor existente, iar statul ar trebui să sprijine și să încurajeze industria procesatoare de carne din România.

Otto Broker Asigurări va participa la Meat & Milk 2017
Autor: meatmilk  /   miercuri, 3 mai 2017

Otto Broker Asigurări va participa la cea de-a VI-a ediție a Expo-Conferinței Internaționale Meat & Milk, cea mai importantă manifestare anuală dedicată sectoarelor de carne și lapte ale României, care, în acest an, va avea loc în zilele de 25 și 26 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov.   Otto Broker este primul broker...

Olympus România are o nouă conducere
Autor: meatmilk  /   joi, 20 aprilie 2017

(Comunicat) Olympus România, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața locală de lactate, anunță numirea lui Athanasios Giannousis în funcția de director comercial, din care va conduce planurile de dezvoltare ale companiei în România. Athanasios Giannousis îl înlocuiește pe Ilias Pliatsikas, care va continua să facă parte din...