Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

De zece ani, în UE: Cum am fost, cum suntem, cum vom fi? Răspunde Sorin Minea

Autor: Ilie Stoianvineri, 16 decembrie, 2016

Mai e puțin până în ziua de 1 ianuarie 2017, moment în care vom contabiliza trecerea a zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Ce a însemnat această perioadă pentru sectoarele de carne și lapte ale României, unde am ajuns și, mai ales, cum vor arăta aceste industrii în anul 2027? Pentru a creiona o imagine cât mai apropiată de adevăr, am adresat câte trei întrebări președinților principalelor asociații profesionale din domeniu. Cele trei întrebări au fost:

 

1: Care era stadiul de dezvoltare al afacerilor din segmentul pe care îl coordonați, în anul 2007?

2: Care este nivelul la care se află în acest moment?

3: Cum va arăta industria în care activați în anul 2027?

 

Menționând că mini-interviurile vor fi publicate în serial, iată ce răspuns am primit de la domnul Sorin Minea, Președinte Romalimenta:

 

Sorin Minea-Președinte Romalimenta:

Intrarea României în UE a eliminat haosul

 

Cum am fost: Acum zece ani, piața produselor alimentare din România era haotică. Nu aveam reguli sau, alea câte erau, nu erau respectate. Aveam mari deficiențe în privința asigurării materiei prime. Erau mult mai puține magazine mari, iar produsele erau dispersate, facilitând haosul și evaziunea care era mult mai mare ca acum.

 

Cum suntem: Legislativ, avem un peisaj mult mai clar, iar piața e mult mai ordonată. De aceea spun fără ezitare că a fost foarte bine că am aderat la Uniunea Europeană, pentru că avem de respectat o legislație care asigură pe deplin siguranța alimentară și care ordonează, atât cât poate, afacerile din domeniu. Din păcate, însă, acum se încearcă promovarea alimentelor românești prin legi total greșite, așa cum se întâmplă acum. Am în față modificările la Legea 150 care, dacă se vor aplica, vor contura o lege și mai proastă decât era înainte. Imaginea momentului este completată de concurența uriașă. Cât privește procesarea, ea înțelege care este direcția bună și se înscrie pe ea. Din păcate, o parte a producției primare a ales calea patriotardă care, dacă se va accentua, ne va duce la dezastru.

 

Cum vom fi: Fără niciun fel de discuție, 80 % din firme, fie ele mari sau mici, vor dispărea. Piața însă va fi, în general, aceeași, cu singura deosebire a calității produselor care va fi, foarte probabil, sub cea de acum.

Irina Crăciunescu-Diana: Politica salarială a Guvernului ne preocupă în mod deosebit
Autor: Ilie Stoian  /   joi, 27 aprilie 2017

Continuăm șirul opiniilor managerilor români din industriile de carne și lapte ale României, despre starea mediului de afaceri din acest moment, cu declarația doamnei Irina Crăciunescu-Director General al companiei Diana. Iată ce a declarat în acest sens, pentru revista Meat.Milk.:   "Mediul de afaceri din domeniile în care...

Petre Daea: România nu poate fi desțelenită. România nu poate fi decât cultivată!
Autor: Ilie Stoian  /   miercuri, 12 aprilie 2017

Ei, bine, în România de azi a Facebook-ului, a miștoului perpetuu, a telefonului deștept și a mitingurilor dirijate de agenții de publicitate, la Ministerul Agriculturii vine în cea mai înaltă funcție un om din altă lume, uitată de mulți. Dar este acea lume la care trebuie să ne raportăm în permanență, pentru că ea ne leagă...