Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Demararea negocierii Acordurilor de Liber-Schimb UE-Australia-Noua Zeelandă

Autor: Maria Demetriadmiercuri, 30 mai, 2018

Deschiderea negocierilor pentru acordurile de liber schimb (ALS) dintre Europa, Australia și Noua Zeelandă a fost salutată de industria cărnii de cele două state de la Antipozi, după ce Comisia Europeană a anunțat că au început negocierile pentru ALS separate cu Australia și Noua Zeelandă.

 

Comisarul pentru comerț Cecilia Malmström a declarat: „Așteptăm cu nerăbdare să adăugăm Australia și Noua Zeelandă cercului tot mai mare al partenerilor comerciali apropiați ai UE. Suntem deja apropiați de valorile comune și de perspectiva noastră globală deschisă.

 

Împreună, vom negocia acorduri comerciale care creează noi oportunități pentru afacerile noastre, precum și păstrarea unor standarde înalte în domenii cheie precum dezvoltarea durabilă. Aștept cu nerăbdare să vizitez Canberra și Wellington în următoarele săptămâni, pentru a lansa oficial negocierile noastre. Inițierea acestor discuții între parteneri asemănători trimite un semnal puternic,  într-un moment în care mulți iau drumul protecționismului”. Primele runde de negociere se așteaptă să aibă loc la Bruxelles, în iulie.

 

Sam McIvor-Ministru al Comerțului din Noua Zeelandă, a declarat că un acord de liber schimb ar crea un „teren de joc echitabil”: „ALS va crea un cadru stabil și echitabil, esențial pentru creșterea și prosperitatea viitoare a sectorului ovinelor și al cărnii de vită, al Noii Zeelande, în ansamblu.

 

Peste 600.000 de locuri de muncă din Noua Zeelandă depind în mod direct de comerțul internațional, iar numai sectorul cărnii roșii are peste 80.000 de angajați. Toate aceste locuri de muncă depind de capacitatea noastră de a exporta în mod competitiv, într-un mediu comercial stabil și previzibil.”

 

La rândul său, Directorul Asociației Industriei, Tim Ritchie, a adăugat: „Noua Zeelandă plătește anual aproximativ 53 de milioane de dolari pentru exporturile de carne roșie către UE. Un număr de concurenți, cum ar fi Canada, au deja un acord de liber schimb cu UE, iar Noua Zeelandă este doar unul dintre cei șase membri ai Organizației Mondiale a Comerțului, fără un acord de liber schimb al UE sau în curs de negociere.

 

Noua Zeelandă are relații de lungă durată cu sectorul european al cărnii roșii. Exporturile noastre de carne roșie completează producția sezonieră în Europa, astfel încât clienții să poată cumpăra carne roșie de înaltă calitate, pe tot parcursul anului”.

 

La rândul său, Consiliul australian al Consiliului pentru industria cărnii, prin  președintele său, Patrick Hutchinson, a salutat de asemenea anunțul: „Stim ca toți consumatorii europeni apreciaza foarte mult produsele din carne din Australia, pentru calitatea lor consistenta si previzibila. Dar cotele de importuri cu volum mic au însemnat că nu am reușit întotdeauna să satisfacem cererea, așa că suntem încântați de oportunitatea pe care aceasta o poate aduce „, a spus el.

 

„Acordurile comerciale cu Australia și Noua Zeelandă ar oferi companiilor din UE un punct de intrare valoroasă în regiunea mai largă a Pacificului Asiatic și ar pune societățile europene pe picior de egalitate cu cele din celelalte țări, din zona care s-a alăturat programului global și progresiv al Acordului privind parteneriatul Trans-Pacific”, notează Global Meat.

Industria porcilor din Germania: Puseu sau prăbușire?
Autor: Maria Demetriad  /   miercuri, 3 octombrie 2018

Germania, membră a EuroTier și una dintre cele mai mari producătoare de porci din Europa, se confruntă recent cu diminuarea volumul producției și cu scăderea exporturilor. Dacă aceste evoluții se dovedesc a fi începutul unui proces pe termen lung, efectele vor fi resimțite în întreaga Europă.   De doi ani,...

Conferința la Nivel Înalt privind Pescuitul Costier în Mediterană și Marea Neagră
Autor: meatmilk  /   luni, 1 octombrie 2018

(Comunicat MADR) În data de 25 septembrie 2018 a avut loc, în Malta, sub egida Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană (GFCM), prima zi a Conferinței la Nivel Înalt privind Pescuitul Costier Sustenabil în Marea Mediterană și Marea Neagră, dedicată discuțiilor între părțile interesate - reprezentanți ai pescarilor, ai...