Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Demersuri reusite ale ansvsa, la nivel european

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a prezentat Comisiei Europene solicitarea Romaniei privind posibilitatea unitatilor din industria alimentara de a folosi pentru schimburile europene carnea de porc produsa in tara noastra, se arata intr-o informare de presa emisa de autoritate, in 7 iunie.

In cadrul reuniunii Comitetului permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatate Animala, care a avut loc pe data de 4 iunie la Bruxelles, delegatia romana a solicitat ca producatorii romani sa poata utiliza optional atat carnea proaspata de porcine provenita din statele membre cat si cea proaspata de provenienta romaneasca din cadrul sistemului canalizat (sistem de unitati aprobate si supravegheate potrivit unei scheme de teste si controale).

Acest fapt va constitui un real sprijin pentru crescatorii de porci si pentru procesatorii din industria alimentara din tara noastra, prin cresterea oportunitatilor de valorificare a productiei pe piata europeana si de export in tari terte. Specialistii ANSVSA au aratat ca operatorii din Romania care participa la comertul intracomunitar cu carne si produse din carne de porc, pot utiliza carnea romaneasca tratata termic, carnea proaspata conforma din UE prelucrata dupa retete romanesti (sistemul lohn) si carnea proaspata romaneasca provenita din sistemul canalizat.

Argumentatia ANSVSA pentru solicitarea de modificare a Deciziei 2008/855 s-a axat pe faptul ca nivelul de risc al carnii de porc din UE este acelasi cu cel provenit din sistemul canalizat din Romania. Pentru ca in prezent operatorii din sistemul lohn, care utilizeaza carne din UE nu pot utiliza si carnea provenita din sistemul canalizat, Romania a solicitat modificarea Deciziei 2008/855, astfel incat unitatile din sistemul mentionat sa poata receptiona si procesa, fara separare, atat carnea de porc din UE, cat si cea din sistemul canalizat.

Comisia Europeana a apreciat ca aplicarea flexibilitatii solicitate de autoritatile romane trebuie sa tina cont de experienta acumulata si sa asigure un grad inalt de protectie. In urmatoarele saptamani vor avea loc intalniri si discutii intre reprezentantii ANSVSA si DG-SANCO (Directoratul General pentru Sanatatea si Protectia Consumatorului din cadrul Comisiei Europene) pentru a finaliza proiectul de modificare al Deciziei 2008/855. (TS)

Soluții digitale pentru productivitate sporită și profit ridicat în fermă
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) Evoluția rapidă a domeniului IT și influența existenței Internetului se fac simțite în toate domeniile, inclusiv în agricultură. Fermierii din întreaga lume adoptă cu rapiditate noile tehnologii, astfel încât să își îndeplinească menirea cât mai ușor și să producă tot mai multă hrană pentru o populație...

C.E.: Rolul cheie pe care vânătorii trebuie să îl joace în împiedicarea evoluției PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 2 august 2018

(Comunicat) Sectorul cărnii de porc este unul dintre cele mai semnificative sectoare agricole din UE. Acesta reprezintă 8,5% din producția totală a industriei agricole din UE, cea mai mare, în comparație cu alte sectoare de carne. Carnea de porc reprezintă 50% din producția totală de carne din UE. Carnea de porc este cea mai exportată...