Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Deputații dezbat modificările legii vânzării terenurilor agricole

Autor: Meat MIlkmarți, 18 februarie, 2014

(Agerpres) Camera Deputaţilor dezbate în procedură de urgenţă modificările la legea privind vânzarea terenurilor agricole, după ce Senatul a admis, în 11 februarie 2014, o parte dintre propunerile preşedintelui Traian Băsescu privind reexaminarea legii de către Parlament.

Reexaminarea, la cererea Preşedintelui României, a Legii privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului a fost înscrisă în procedură de urgenţă pe Ordinea de Zi a plenului Camerei Deputaţilor pentru zilele de 17 şi 18 februarie 2014. Camera Deputaţilor este cameră decizională.

Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a admis parţial cererea de reexaminare. Senatul a aprobat, în 11 februarie a.c., cu amendamente, cererea de reexaminare transmisă de către preşedintele Traian Băsescu privind legea de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole din extravilan.

S-a renunţat la înfiinţarea Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare. Pentru terenuri peste 30 ha, avizele vor fi emise de o structură din MADR. ADS va trece în subordinea Guvernului. Limita la graniţă a fost extinsă la 30 km (faţă de 20 km).

Drept de preempţiune vor avea, în această ordine, la preţ şi în condiţii egale, coproprietarii, arendaşii, proprietarii vecini, proprietarii din aceeaşi tarla şi Statul român, prin ADS. O noutate adusă legii în Senat este că dacă un preemptor de rang inferior oferă un preţ mai mare decât cel din ofertă, vânzătorul terenului poate relua, o singură dată, licitaţia de vânzare, cu acest preţ, cu preemptorii de rang superior.

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...