Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Deși interzisă, transglutaminaza e încă folosită în unele țări

Autor: Meat MIlkmiercuri, 28 mai, 2014

Producătorii de preparate din carne din unele țări folosesc pentru creșterea productivității o substanță numită transglutaminază. Deși este cunoscută în domeniul cărnii de peste 20 de ani, abia în urmă cu doi ani, în Statele Unite ale Americii organizaţiile care promovează mâncarea sănătoasă au contestat folosirea ei ca pe o formă de „lipici” pentru carnea de vită, izbucnind un scandal pe această temă.

Tot procedeul este atât de bine realizat, nici măcar experții nu sesizează prea ușor deosebirile. Lipiciul se regăsește sub formă de praf alb și este obținut din bacterii reci sau, în alte cazuri, ingredientul principal provine din plasma aflată în sângele bovinelor sau porcinelor, mai exact din trombocite, cele care coagulează sângele.

Problema intervine atunci când este amestecată, tocată cu mai multe feluri de carne, (n.red. – care poate fi chiar expirată) zgârciuri sau resturi. Pasta rezultată este ținută compactă cu acest lipici. Dacă este supusă temperaturilor înalte prin fierbere, prăjire sau frigere în amestec se pot dezvolta bacterii. Institutul American al Cărnii a declarat că transglutaminaza este folosită pentru preparatele oceanice, pentru cele dospite şi pentru a îmbina bucăţi de carne de vită care provin de la exemplare diferite.

Reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale care se ocupă cu promovarea alimentelor sănătoase au declarat că lipirea cărnii creşte pericolul pentru dezvoltarea E.coli sau pentru alte contaminări. Cei de la Sindicatul Consumatorilor din SUA au avertizat că produsul se poate contamina exterior iar din cauza lipiciului, bacteriile nu mai sunt distruse eficient în timpul gătitului, mai ales dacă vita este în sânge. Reprezentanţii Congresului american au spus că restaurantele, distribuitorii şi firmele de catering nu ar trebui să înşele publicul, spunându-le că mănâncă o bucată întreagă de carne, când, de fapt, carnea a fost lipită.

În 2010, Parlamentul European a votat interzicerea utilizării trombocitelor din bovine sau porcine pentru lipirea bucăților de carne. Parlamentarii Uniunii Europene au susținut că acești aditivi, cunoscuți sub numele de „lipici de carne”, nu au beneficii dovedite în schimb, creează un risc inacceptabil de mare de inducere în eroare a consumatorilor. (ziuanews.ro)

În 2015, Frigoexpres va avea o creștere de 10 %
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

În anul 2015, compania de transport Frigoexpres va avea o creștere de 10 % a afacerilor, a declarat Florian Mihuţ, Directorul General şi acţionarul majoritar al transportatorului orădean, la acest lucru urmând să contrinuie noile contracte semnate în Germania, Franţa şi Elveţia.   „Anul trecut l-am terminat cu o cifră de...

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro, în 2015. Mai precis, producătorul belgian de ambalaje din carton VPK Packaging, care deţine pe piaţa locală două fabrici la Salonta, judeţul Bihor, şi-a bugetat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 23,6 mil. euro, mai mult cu 13% faţă de anul trecut, în principal pe...