Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Despre Nicolae Ciuleac, altfel

Autor: Ilie Stoianmiercuri, 4 iulie, 2018

Pe Nicolae Ciuleac l-am cunoscut prin 2002. La vremea aia, una dintre revistele mele, ”Lumea producătorului”, prezenta economia fiecărui județ în parte, cu tot ce avea ea atunci: șuruburi, perdele, capace de canal, mâncare.

 

Din prima clipă în care l-am văzut și am stat de vorbă, m-a impresionat, m-a făcut să îl respect, atitudine care nu m-a părăsit niciodată. În același timp însă, ascultându-l, tot din prima clipă m-am întrebat ce l-a determinat pe omul ăsta să se întoarcă în România, că bani avea destui, și-acolo. Povestea omului, însă, e captivantă.

 

Format la scoala de afaceri a Occidentului, Nicolae Ciuleac s-a intors aici inca din 1990, dupa ce,  in 1978 a fugit peste granita, oprindu-se la Viena.

 

Dupa inerenta perioada de adaptare, viitorul proprietar al Carniprod avea sa lucreze pentru Laska, producatorul austriac de utilaje destinate industriei alimentare. In aceasta calitate, a sosit in Bucuresti. Traversand anii de reasezare a Romaniei, in 1993, alaturi de alti cativa investitori, dar detinand pachetul majoritar de actiuni, a infiintat SC Carniprod SRL, companie care a reusit sa isi creasca volumul afacerilor in fiecare an, mai ales datorita calitatii produselor.

 

Pana in 2002, când ne-am întâlnit prima oară, conducerea firmei a fost delegata unei alte persoane, timp in care Nicolae Ciuleac a avut timp sa constate minusurile din activitate. Din acel an, actionarul majoritar a preluat conducerea efectiva a companiei si, tot de atunci, a inceput o perioada de accelerata dezvoltare. A fost momentul in care Nicolae Ciuleac a spus tuturor: ”De acum, veti lucra numai asa cum vreau eu!”

 

Astfel, potrivit unui plan extins, la Carniprod au fost investite zeci de milioane de euro, din care doar 3 milioane, prin SAPARD-ul de atunci. Intreaga unitate a fost reinnoita, atingand in prezent cel mai inalt grad tehnologic, asa cum nici in Occident nu sunt multe companii. Un important punct al planului de dezoltare a fost finalizarea depozitului de produse congelate. Alaturi de modernizarea fabricii, s-a trecut si la un program de asigurare, prin forte proprii, a materiei prime, fiind preluata si modernizata o ferma de crestere a porcilor, aflata in apropiere.

 

”Nu suntem datori nimanui, nici partenerilor de afaceri si nici statului, cu nici macar un leu. Nici credite nu avem. Am cautat si am reusit sa impun in companie rigoarea germanica”, îmi spunea Nicolae Ciuleac prin 2013, când am scris un reportaj de acolo pentru revista Fabrica de Carne, reunită de vreo trei ani în Meat.Milk.

 

Acum, după întâmplările ultimelor zile, mă întreb ce-o fi în sufletul acestui om. Ce-o gândi!? Ce-o gândi, acum, când, sunt sigur, traversează, poate, cea mai neagră perioadă din viața sa!? Și, mai ales, mă întreb din nou ce l-a făcut în 90, să se întoarcă. Nevoia de bani? Dorul de România?

Irucare ar fi raspunsul, respectul meu pentru dumneavoastră, domnule Ciuleac!  

Nu, nu e drept!
Autor: Ilie Stoian  /   joi, 26 iulie 2018

L-ați luat în bâză de cum a deschis ușa ministerului. Ați făcut mișto de el în ultimul hal, că vine de pe tarla și că are pe suflet țărâna pământului pe care a crescut, deși n-ați luat în seamă școlile și experiența lui. L-ați portretizat în colaje foto ironice și în montaje video batjocoritoare, profitând de...

Ce avem în pahar, apă sau otravă?
Autor: Ilie Stoian  /   vineri, 20 iulie 2018

Suntem bine trecuți de prima jumătate a anului, așa că se cuvine să încercăm să facem un scurt bilanț, întrebându-ne pe bună dreptate: Ce are în el paharul, apă care să ne dea putere pentru a ieși la liman sau otravă? Ultimele evenimente ar tinde spre a doua variantă, deși credem că nu e chiar așa. Să începem, așadar, pe...