Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Dezastru: Exporturile de animale vii, blocate până în 2016

Autor: Meat MIlkluni, 29 septembrie, 2014

Prezent într-o emisiune tv, președintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu a explicat care vor fi urmările epidemiei de boala limbii albastre pentru piața exporturilor de animale vii, dar și care este strategia de reducere a pierderilor pentru fermierii români.

Până în prezent, nici unul dintre care cazurile de bovine infectate cu boala limbii albastre nu a fost localizat în fermele de animale, fiind vorba despre bovine din gospodării. ”Boala limbii albastre afectează numai rumegătoarele și se transmite printr-o insectă hematofagă, nu se trasmite prin contactul dintre un animal sănătos și unul bolnav sau de la om la animal, dacă crescătorul manipulează un animal bolnav. Și nu se transmite, sub nici o oferă, prin lapte sau alte produse provenite de la aceste animale.

Deci din punct de vedere al siguranței alimentare, lumea trebuie să fie liniștită. Paradoxal, este o boală care produce morbiditate mare, dar mortalitate moderată. În 22 de județe unde a aevoluta până în prezent boala, avem mortalitate de 0,01%”, a declarat președintele ANSVSA.

Potrivit acestuia, în urma cazurilor de Bluetongue confirmate deja, destinațiile de export vor rămâne blocate pentru exportul de animale vii încă doi ani. ”Noi doi ani de zile după ce nu mai avem nici un caz de animal bolnav, avem obligația să facem supraveghere și să oferim garanții că boala nu mai circulă în România”, a explicat președintele ANSVSA care este procedura standard în astfel de cazuri. Mănăstireanu a recunoscut că pierderile economice, prin restricțiile care se impun la export privind animalele vii, sunt importante. (Mai multe, pe www.agrointel.ro)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...