Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

DG Agri: PPA bate la poarta Canadei și a SUA

Autor: Mircea Demeterjoi, 25 iulie, 2019

Într-o reuniune recentă, Consiliul pentru Agricultură și Pescuit din UE a reconfirmat care părți ale Europei sunt cele mai afectate de ASF. Acestea sunt: ​​Letonia, Lituania, Polonia, România (mistret și porci de crescătorie), Bulgaria, Estonia, Ungaria, Belgia (numai mistret) și Italia (numai situația epidemică independentă de Sardinia).

 

Consiliul afirmă că, deși situația din UE „rămâne stabilă”, de la ultima discuție pe ASF din ianuarie 2019, boala a continuat să se răspândească în regiuni vaste din China și alte țări asiatice (Mongolia, Vietnam, Cambodgia, Republica Populară Democrată din Coreea), ridicând preocupări serioase în alte țări, cum ar fi Statele Unite și Canada.

 

DG Agri & Fishing a asigurat statele membre că va rămâne activ în lupta împotriva ASF și le-a invitat să rămână vigilente și pregătite, pentru acțiuni de combatere, în special datorită vârfului bolii din timpul sezonului de vară. Consiliul a subliniat „importanța crucială a cooperării multisectoriale pentru controlul bolii”.

 

Delegații au subliniat importanța unei abordări comune și a unei colaborări intersectoriale în combaterea bolii și a evidențiat rolul-cheie al biosecurității și schimbului de informații, precum și cofinanțarea și respectarea standardelor comerciale internaționale de către partenerii comerciali.

 

Reactionând la dezbaterea UE, Uniunea Europeană a Zootehniei și Comerțului (UECBV) a spus că „ideea de cooperare continuă între serviciile Comisiei, statele membre și părțile interesate, va fi fundamentală pentru depășirea acestor bariere”.

 

Acesta a lăudat deja munca depusă pentru stoparea răspândirii bolii, dar a cerut cooperarea în continuare: „Succesul sistemului de control al UE, inclusiv regionalizarea UE, poate fi observat în ceea ce privește eradicarea ASF în Republica Cehă sau restrângerea bolii la populația de mistret din Belgia și Ungaria sau chiar în Estonia din 2018. Mai mult, niciun caz de ASF nu era legat de comerțul cu carne de porc, fie intracomunitar, fie exportat.

 

„Cu toate acestea, în ciuda realizărilor sistemului de control al UE, majoritatea partenerilor comerciali continuă să aplice barierele comerciale în calea carnii de porc din UE, în ciuda strategiilor proactive și transparente de comunicare și cooperare din partea UE, a statelor sale membre și a industriei.

 

„În opinia UECBV, trebuie continuată cooperarea strânsă dintre DG AGRI, DG SANTE, DG TRADE, SEAE și statele membre ale UE pentru a elimina aceste bariere. De asemenea, este esențial să se continue parteneriatul dintre serviciile Comisiei și industrie, ca și în recenta și reușită Seminar UE privind standardele produselor agroalimentare din Mexic „.

În 2019, World Cheese Awards vor fi acordate la Bergamo
Autor: Mircea Demeter  /   vineri, 5 iulie 2019

Gala premiilor World Cheese Awards va avea loc vineri, 18 octombrie 2019, în Italia, ca parte a festivalului de brânzeturi FORME, din Bergamo, care se va desfășura în perioada 17-20 octombrie 2019.   Pînă atunci, începând de luni, 22 iulie, Guild of Fine Food, în calitate de organizatori, cheamă producătorii de nivel mondial...

În premieră, UE are un candidat comun pentru președinția FAO
Autor: meatmilk  /   luni, 1 iulie 2019

(Comunicat) Presedinția Română a Consiliului Uniunii Europene, alături de Comisia Europeană, a participat la Conferința Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care s-a desfășurat în perioada 22-29 iunie 2019, la Roma.   Ministrul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale, Petre...