Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Dialog ANSVSA- China

Autor: Ilie Stoianluni, 22 iulie, 2013

În perioada 22 – 31 iulie, experţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) se vor întâlni cu reprezentanţi ai Administraţiei Generale pentru Controlul Calităţii, Inspecţiei şi Carantinei din Republica Chineză (AQSIQ).

În România vor sosi două delegaţii ale AQSIQ, una dintre acestea pentru o documentare cu privire la posibilităţile de export de bovine vii pentru reproducţie şi producţie de lapte şi cealaltă  pentru verificarea unor unităţi de procesare a cărnii de porc şi a produselor din carne de porc, tot în vederea exportului acestor produse pe piaţa chineză.

Pe agenda întâlnirilor vor figura discuţii între cele două părţi cu privire la legislaţia în domeniu, modul de prevenire al bolilor, modul de verificare în laboratoare şi cel de emitere al certificatelor sanitare veterinare.

De asemenea, reprezentanţii AQSIQ vor vizita Direcţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene şi laboratoarele oficiale din cadrul acestora, ferme de bovine şi porcine, precum şi unităţi de abatorizare, de producţie şi procesare a cărnii de porc.

Aceste vizite oficiale sunt o continuare a demersurilor ANSVSA, iniţiate de mai mult timp, cu scopul de a întări cooperarea între cele două ţări în domeniul comerţului cu animale vii şi produse de origine animală.

În acest sens, ANSVSA prin specialiştii săi, a stabilit un dialog direct cu  AQSIQ pentru a facilita relansarea exporturilor romaneşti de animale vii şi  produse alimentare pe piaţa chineză şi pentru a veni în sprijinul  unui număr important de fermieri şi  producători  români  de alimente de origine animală, care sunt interesaţi să exporte în această ţară.

Avantajele ţării noastre, în ceea ce priveşte exportul de bovine, constau în aceea că în România nu a evoluat şi nu evoluează encefalopatia spongiformă bovină (boala vacii nebune) şi în faptul că în China nu există rase de bovine producătoare atât de lapte cât şi de carne.

Primul pas a fost realizat prin aprobarea importului de material seminal bovin din România, la sfârşitul lunii decembrie a anului 2012, urmat de aprobarea importurilor  de piei brute şi de lână, în urma transmiterii de ANSVSA către AQSIQ a modelelor de certificate sanitare veterinare pentru export în Republica Populară Chineză.

La sfârşitul lunii august a acestui an, ministrul adjunct al AQSIQ, Wei Chuanzhong,  va efectua o vizita la Bucureşti, în vederea semnării unui Memorandum de Înţelegere privind sănătatea animală şi siguranţa alimentelor, între autorităţile veterinare ale celor două ţări.

(Biroul Comunicare şi Relaţii cu Mass-Media din cadrul ANSVSA)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...