Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Dialog MADR-ACR, pe tema PNDR 2014-2020

Autor: Meat MIlkluni, 11 august, 2014

O echipă a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), condusă de secretarul de stat Daniel Botănoiu şi reprezentanţi ai Asociaţiei Comunelor din România (ACOR) au discutat, în 8 august, probleme de actualitate privind agricultura în zonele rurale din România.

Potrivit MADR, problemele ridicate de reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România au vizat: cadastrul agricol, camerele agricole, legea pajiştilor, precum şi Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020. În ceea ce privește necesitatea găsirii unei soluții pentru realizarea cadastrului la nivelul comunelor, reprezentanții ministerului au subliniat faptul că aceasta reprezintă o prioritate a României stabilită prin Acordul de Parteneriat, urmând a fi finanţată pentru perioada 2014-2020 prin Programul Operaţional Regional.

Totodată, reprezentanţii ACOR au prezentat o serie de propuneri pentru eficientizarea implementării măsurii de infrastructură rurală, finanţată din FEADR, pe baza experienţei dobândite în perioada 2007-2013. În acest sens, s-a agreat constituirea unui parteneriat între autorităţile publice responsabile şi ACOR, în vederea identificării modalităţilor de punere în practică a propunerilor asociaţiei.

În cadrul reuniunii s-a ridicat, de asemenea, problema implementării Măsurii 19 LEADER din cadrul PNDR 2014-2020, fiind clarificate o serie de aspecte privind constituirea parteneriatelor în viitoarea perioadă de programare, modul de selecţie a Strategiilor de Dezvoltare Locală, precum şi implementarea proiectelor inovative.

În ceea ce priveţte camerele agricole, în prezent singura problemă nerezolvată este finanţarea, şi de aceea se impune ca reprezentanţii acestora să fie cât mai interesaţi în atragerea fermierilor şi oferirea de servicii de calitate către aceştia. Totodată, se are în vedere pe viitor corectarea unor deficienţe ale legii camerelor agricole.

De asemenea, MADR şi-a propus schimbarea şi completarea OUG 125/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi a actelor subsecvente acesteia, în ceea ce priveşte demonstrarea dreptului de proprietate și documentele doveditoare ale dreptului de proprietate, astfel încât toţi producătorii agricoli eligibili, care lucrează efectiv terenul, să poată fi beneficiarii plăţilor. În cadrul întâlnirii, au fost discutate şi aspecte legate de modalitatea de scoatere din circuitul agricol a pajiştilor, ocazie cu care au fost clarificate o serie de aspecte de natură tehnică. (Biroul de Presa al MADR)

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...