Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Din 2015, România speră să exporte porci în UE

Autor: Meat MIlkluni, 13 ianuarie, 2014

România și Bulgaria vor să obțină acordul Comisiei Europene pentru reluarea exporturilor de porci vii în spațiul comunitar, începând cu anul 2015, deocamdată cele două țări fiind autorizate să vândă doar carne și produse din carne de porc în țările Uniunii Europene.

„Problema cea mai stringentă discutată cu partenerii bulgari a fost cea a pestei porcine, pentru că atât noi cât și bulgarii, conform deciziei Comisiei Europene, suntem capabili să vindem doar carne și produse din carne de porc din toate unitățile autorizate sanitar-veterinar și care îndeplinesc condițiile pentru spațiul comunitar, mai puțin porci vii.

Le-am propus colegilor bulgari să facem la București, în vara acestui an, o întâlnire de lucru comună și cu experții Comisiei Europene, să mergem unitar pe condițiile cerute de ei, astfel încât, începând cu anul 2015, să putem exporta și porci vii în spațiul comunitar”, a declarat duminică, pentru AGERPRES, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.

Controlul mișcării animalelor între cele două țări și înăsprirea condițiilor de supraveghere a pestei porcine, mai ales la granița cu țările terțe, sunt două aspecte importante care trebuie urmărite în vederea obținerii acordului de export de porci vii în țările UE.

„Un lucru foarte important este controlul mișcării animalelor între cele două țări și aici trebuie să înăsprim condițiile de supraveghere a pestei porcine mai ales la granița cu țările terțe, unde există pestă porcină africană, iar porcul mistreț este rezervor natural de pestă porcină. La ședința comună din vară, cu experții Comisiei, trebuie să vedem ce mai trebuie să facem să devenim țări libere de pestă porcină.

În discuțiile de anul trecut pe care le-am avut cu CE, noi am cerut ca din 2014 să putem exporta și porci vii, dar experții europeni au spus că vor să vadă măsurile de supraveghere în 2014 și dacă mai apar sau nu cazuri de pesta porcină la porcii crescuți în gospodării, ceea ce nu este cazul. Și, foarte important, este modul cum se face supravegherea la porcii mistreți”, a adăugat Mănăstireanu.

În urma discuțiilor de principiu, care au avut loc săptămâna trecută la Ruse (Bulgaria), s-a decis organizarea unei ședințe comune de Guvern, cel mai probabil în luna februarie sau martie 2014, când urmează să se semneze un acord general pe partea de agricultură, dar și anumite protocoale tehnice separate pe partea sanitar-veterinară.

„Deocamdată au fost doar discuții de principiu, dar urmează să se semneze un acord general mare pe partea de agricultură. Eu am propus ca pe partea veterinară să semnăm protocoale tehnice separate pentru că sunt mai multe aspecte tehnice, decât de strategie. De asemenea, dacă Turcia ne va da acordul pentru exportul de ovine vii și carne de ovine și pentru tranzitul către țări terțe, trebuie să stabilim împreună cu colegii bulgari modalitatea prin care va fi efectuat tranzitul prin Bulgaria, controlul pe care îl vor face la frontiere și la ieșirea din Bulgaria către Turcia și tot ceea ce înseamnă export către țări terțe. Noi le-am propus bulgarilor să ne vedem din două în două luni, fie la Giurgiu, fie la Ruse, ca să urmărim, după semnarea protocoalelor, stadiul implementării măsurilor incluse în aceste protocoale și să discutăm aspecte care interesează ambele țări pentru o susținere reciprocă, la Bruxelles, pe diverse proiecte”, a explicat președintele Mănăstireanu.

(Agerpres)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...