Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Din cauza Rusiei, crescătorii de porci au pierdut în 8 luni, 80 de milioane de euro

Autor: Maria Demetriadjoi, 4 februarie, 2016

Prăbuşirea preţului cărnii de porc a generat în primele opt luni ale anului trecut pierderi cuprinse între 40 şi 82 de milioane de euro fermierilor români.  Ei vând în pierdere, dar la raft preţurile au rămas aproximativ la fel ca în 2014.

 

Embargoul impus de Rusia importurilor de carne de porc din Europa, în vara lui 2014, a adus fermierilor români prejudicii financiare de până la 80 de milioane de euro în doar opt luni, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de Hotărâre de Guvern prin care crescătorii de animale vor beneficia de un ajutor financiar excepţional din partea Comisiei Europene.

 

Practic, cu fiecare porc vândut la abator, fermierii români au pierdut în medie între 69,16 lei şi 138,32 de lei (reprezetând diferenţa dintre costul de producţie şi cel de comercializare) urmare a prăbuşirii preţurilor pe piaţa UE, reacţie a surplusului creat după ce marii producători ai UE nu au mai putut exporta în Rusia. Având în vedere că în perioada ianuarie – august 2015 s-au livrat pentru abatorizare peste 2,6 milioane de porci, reiese că pierderile suferite de industria în perioada analizată se cifrează la sume cuprinse între 41 de milioane de euro şi 82,3 milioane de euro (calculul a fost realizat la un curs mediu de 4,4 lei pentru un euro). Aceasta în contextul în care vânzările totale de carne de porc din România se cifrează la aproximativ  400 de milioane de euro pe an, informează ECONOMICA.net.

Producția agro-zootehnică a României în anul 2018
Autor: Nora Marin  /   luni, 8 octombrie 2018

În ciuda aparențelor, agricultura României și-a continuat dezvoltarea, confirmând ascendentul ultimilor ani. Fără îndoială, implicarea MADR în facilitarea obținerilor de fonduri europene și alte ajutoare financiare, au dat posibilitatea fermierilor români și își desfășoare activitățile în bune condițiuni, asta, lăsând la o...

INSSE: Producția de lapte și lactate în luna iulie 2018 (Raport extins)
Autor: meatmilk  /   joi, 13 septembrie 2018

(Comunicat) În luna iulie 2018, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile procesatoare a crescut cu 1,6% faţă de luna iunie 2018 și cu 9,6% faţă de luna iulie 2017.   Cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţiile agricole şi centrele de...