Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Din cauza Rusiei, crescătorii de porci au pierdut în 8 luni, 80 de milioane de euro

Autor: Maria Demetriadjoi, 4 februarie, 2016

Prăbuşirea preţului cărnii de porc a generat în primele opt luni ale anului trecut pierderi cuprinse între 40 şi 82 de milioane de euro fermierilor români.  Ei vând în pierdere, dar la raft preţurile au rămas aproximativ la fel ca în 2014.

 

Embargoul impus de Rusia importurilor de carne de porc din Europa, în vara lui 2014, a adus fermierilor români prejudicii financiare de până la 80 de milioane de euro în doar opt luni, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de Hotărâre de Guvern prin care crescătorii de animale vor beneficia de un ajutor financiar excepţional din partea Comisiei Europene.

 

Practic, cu fiecare porc vândut la abator, fermierii români au pierdut în medie între 69,16 lei şi 138,32 de lei (reprezetând diferenţa dintre costul de producţie şi cel de comercializare) urmare a prăbuşirii preţurilor pe piaţa UE, reacţie a surplusului creat după ce marii producători ai UE nu au mai putut exporta în Rusia. Având în vedere că în perioada ianuarie – august 2015 s-au livrat pentru abatorizare peste 2,6 milioane de porci, reiese că pierderile suferite de industria în perioada analizată se cifrează la sume cuprinse între 41 de milioane de euro şi 82,3 milioane de euro (calculul a fost realizat la un curs mediu de 4,4 lei pentru un euro). Aceasta în contextul în care vânzările totale de carne de porc din România se cifrează la aproximativ  400 de milioane de euro pe an, informează ECONOMICA.net.

Programul de sprijin pentru comercializarea lânii dă rezultate
Autor: meatmilk  /   luni, 19 martie 2018

(Comunicat MADR) Odată cu începerea sezonului de tuns al oilor, au fost livrate și primele cantități de lână către centrele de colectare a lânii. Astfel, primele rezultate ale programului de sprijin pentru comercializarea lanii se inregistreaza in judetele Sibiu si Constanta,  care au colectat o cantitate de lana de peste 1500 de tone,...

Licitație de Bovine Aberdeen Angus în România
Autor: meatmilk  /   miercuri, 14 martie 2018

(Comunicat) Cum s-a adaptat rasa Aberdeen Angus în România, cum arată la momentul actual piața, ce oportunități pot fi accesate și care sunt principalii pioni ai acestui domeniu? Află la licitație!!!   În 21 aprilie, pentru al doilea an la rând, Asociația Aberdeen Angus România organizează în cadrul târgului AGRARIA,...