Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Din octombrie, fermierii vor primi 600 de milioane de euro

Autor: Meat MIlkluni, 28 iulie, 2014

(Agerpres) Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, apreciaza că, în ceea ce priveşte gestionarea fondurilor europene în agricultură, lucrurile au mers foarte bine, corecţiile nedepăşind 1% din valoarea plăţilor. Întrebat de jurnalişti dacă a identificat probleme grave în ceea ce priveşte gestionarea fondurilor europene pe agricultură, ministrul a spus că nu.

‘Nu. Eu cred că pe agricultură lucrurile au mers foarte bine şi chiar dacă şi aici mai sunt anumite corecţii, vreau să vă spun că ele nu depăşesc 1% din valoarea plăţilor. (…). Avem pe PNDR un grad de absorbţie de peste 70%, la APIA lucrurile au mers foarte bine, fermierii îşi primesc banii la timp, mult mai bine decât în 2008, 2009, 2010, 2011. Iată că anul acesta fermierii au avut pentru prima dată acces la fondurile europene pe suprafaţă din lunile ianuarie şi februarie. Eu sper să menţinem ritmul’, a declarat Daniel Constantin.

Ministrul a menţionat că şi în acest an vor fi acordate adeverinţe, în august-septembrie, iar din 16 octombrie, peste 600 de milioane de euro vor fi plătiţi către fermieri în două săptămâni, respectiv avansurile din fondurile europene, astfel încât agricultorii să aibă aceste resurse financiare la timp.

‘De asemenea, încercăm ca să aprobăm în decembrie, aşa cum am făcut şi anul trecut, acea hotărâre de guvern, să ne împrumutăm din Trezorerie, mă refer la Ministerul Agriculturii, astfel încât să punem la dispoziţia beneficiarilor, din primele luni ale anului viitor, resursele financiare’, a declarat Daniel Constantin.

El a opinat că, din acest punct de vedere, instituţiile din subordinea Ministerului Agriculturii, cele două Agenţii de Plăţi, şi-au făcut datoria foarte bine, apreciind că ele devin performante de la o lună la alta. ‘În anul 2012 am atras fonduri europene de 2,5 miliarde de euro, în 2013, 2,7 miliarde de euro şi sper să avem o sumă şi mai mare în 2014. Eu cred că lucrurile au mers bine dacă puneţi în balanţă fonduri atrase şi corecţii financiare’, a conchis ministrul Daniel Constantin.

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...