Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Doar 103 milioane atrase pe Programul Operaţional de Pescuit

Autor: Meat MIlkmiercuri, 21 mai, 2014

România a atras doar 103 milioane de euro din fondurile europene alocate prin Programul Operaţional de Pescuit (POP) 2007 – 2013. Potrivit lui George Turtoi, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), la ora actuală gradul de absorbţie este de 35,5%.

“E greu să atragem până la sfârşitul perioadei toată suma (n.r. – 277 de milioane euro), dar vom încerca. Noi facem tot posibilul, iar cei de la Comisie au văzut că nu există indulgenţă dacă banii nu sunt cheltuiţi correct”, a spus George Turtoi citat de Agerpres.

Acesta a precizat că, în vederea accelerării absorbţiei fondurilor pentru pescuit, Ministerul Agriculturii a reuşit să ofere beneficiarilor o facilitate privind acordarea unor avansuri din finanţarea nerambursabilă, atât la începutul implementării, cât şi pe parcursul acesteia, în vederea derulării investiţiilor preconizate.

În aceste condiţii, beneficiarii privaţi ai fondurilor pentru pescuit pot primi avansuri până la 40%, acestea fiind garantate printr-o scrisoare de garanţie bancară, care este acoperită de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) într-un procent de 80%.

“Pentru a accelera puternic absorbţia fondurilor pe pescuit, am oferit o facilitate beneficiarilor, care este foarte interesantă. Am făcut un hibrid între plata la factură, între acel sistem de decontare de pe fondurile structurale şi partea de avansuri pe care o dădeam la APDRP, prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Am făcut acest lucru pentru că regulamentul de pescuit nu este atât de permisiv ca şi cel din FEADR, adică nu permitea avansuri şi a trebuit să găsim o soluţie astfel încât să putem să-i dăm omului o sumă ca să o ruleze în timpul proiectului şi să crească absorbţia”, a menţionat secretarul de stat. (agri-news.ro)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...