Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Doar 42 fermieri români au certificare Global G.A.P!

Autor: Aura Alexa Ioanjoi, 27 februarie, 2014

Aura Alexa Ioan: Prima conferință în România despre standardele Global G.A.P. a avut loc la Hotelul Phoenicia. La dezbaterea moderată de Ionuț Nache, director general INAQ Consulting, au fost invitati speciali Kerstin Uhlig, manager Corporate Relations Global G.A.P. , MarekMArzec, representative Central&Eastern Europe, Macieej Majewski, Partner, Freshmazovia. Com Sp.J. Poland, Martin de Jong Managing Director AgriWorks BV, Alexandru Jurconi, președintele Federației Naționale Pro Agro și Camelia Șucu, proprietarul Pieței de Gros Abundia, din Berceni. Dezbaterile s-au axat, în special, pe standardele de calitate, pentru ca produsele alimentare sa fie certificate Global G.A.P.

La nivel mondial, Global G.A.P. are peste 1400 de consultanți și inspectori care certifică peste 400 de produse (de la grâu, legume, fructe și până la pește).

Kerstin Uhlig, manager Corporate Relations Global G.A.P. a susținut că firma pe care o reprezintă activează în peste 110 țări, iar, în ceea ce privește România,firma a certificat până acum 42 de producători români, care își pot exporta produsele, în baza certificatului Global G.A.P. Comparativ, Polonia are 2100 de producători acreditați, situându-se pe primele 10 locuriîn Europa, la capitolul exporturi de legume și fructe.

Fermierii români au putut afla de la managerii Global G.A.P. că pentru a avea acces la aceste acreditări ar trebui să îndeplinească 254 de cerințe de calitate, de la igienă, sănătatea și siguranța muncii și până la trasabilitate. Costul unei astfel de certificări, care durează doi ani, constă în angajarea unui consultant Global G.A.P, dar și investirea în procedurile de igienă și siguranță alimentară. Ca exemplu, costul unui consultant în Germania variază între 300 și500 euro pentru o jumătate de zi de muncă.

În concluzie, fermierii români care vor să exporte, la nivel mondial, legume și fructe trebuie să dețină obligatoriu acest certificat de calitate. Ținând cont de realitățile din agricultura românească, unde fermierii funcționează mai mult independent, decât în asociații mari, astfel de cerificări, la nivel individual de fermă, sunt mult mai costisitoare. Consultanții Global G.A.P. au recomandat fermierilor români că o variantă mai bună ar fi asociarea fermierilor, astfel încât aceștia să poată beneficia de o certificare la nivel de grup. În acest caz, când ar avea nevoie de consultanță, aceasta s-ar primi la nivelul grupului și n-ar mai fi individuală. ”Am consiliat și certificat peste 16.500 de ferme sub 0,5 hectare, deci se poate obține certificarea produselor și pentru fermierii mici sau fermele familiale”, a precizat Kerstin Uhlig. Acesta a mai precizat că, la ora actuală, cea mai importantă problemă a Europei este să producă alimente sigure, iar cel mai important aspect ține de etică: ”Nu trebuie să uiți niciodată că produci pentru oameni,iar etica trebuie să funcționeze în noi,în sinele nostru!”, a mai spus Uhlig.

ANSVSA confirma doua cazuri de antrax, in Olt
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 27 august 2014

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară din România a notificat Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor cu privire la două cazuri de antrax la specia caprine. Opt animale din comuna Vişina Nouă din Olt sunt susceptibile de a fi purtătoare ale virusului. Din datele OIE, focarul a fost descoperit pe 1 august în...

MADR organizeaza Zilele Argesului si Muscelului
Autor: Meat MIlk  /   marți, 19 august 2014

În perioada 23-24 august 2014, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va găzdui un nou târg dedicat producătorilor de produse tradiționale și ecologice, intitulat „Zilele Argeșului și Muscelului”. Evenimentul, care se va desfășura în curtea instituției între orele 9:00 şi 18:00, este organizat de Ministerul...