Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Domnul Petre Daea a prezidat Consiliul AgriFish

Autor: meatmilkjoi, 31 ianuarie, 2019

(Comunicat) Președinția și-a prezentat prioritățile și programul, al cărui obiectiv principal va fi asigurarea coeziunii ca valoare europeană comună.

 

În domeniul agriculturii, principalele priorități ale președinției române vor fi negocierea pachetului legislativ referitor la reforma politicii agricole comune (PAC). Alte priorități vor include bioeconomia, inovarea și cercetarea agricolă, proteinele vegetale, sănătatea plantelor și a animalelor, pescuitul.

 

În ceea ce privește pescuitul, președinția va continua să lucreze la propunerile de regulamente privind planurile multianuale de gestionare, Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime (EMFF), controlul, masurile tehnice, precum și la dimensiunea externă a politicii comune în domeniul pescuitului.

 

Pachetul de reformă PAC după 2020

 

”Politica agricolă comună aduce o contribuție majoră la creșterea coeziunii zonelor rurale și la menținerea vitalității și competitivității agriculturii europene. De aceea este atât de important să avem o PAC modernă și funcțională. Vom lucra din greu pentru a obține acest rezultat” – Petre Daea, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale din România și președinte al Consiliului.

 

Consiliul a avut un schimb de opinii cu privire la noul model de furnizare propus în pachetul de reforme pentru PAC după 2020, concentrându-se în special pe elemente cum ar fi termenul limită anual de raportare a performantei, o abordare progresivă a obiectivelor și eventualele abateri, disciplina financiara si rezerva agricola.

 

În ceea ce privește organizarea comună a pieței, Consiliul a dezbătut prevederile referitoare la vin și, în special, posibila deschidere a pieței pentru soiurile de struguri de vinificație hibrizi. În cele din urmă, Comisia a informat miniștrii despre arhitectura verde a PAC.

 

În acest context, Consiliul a avut, de asemenea, ocazia să fie informat despre documentul unui grup de delegații privind propunerea de a beneficia de o finanțare adecvată pentru dezvoltarea rurală în cadrul viitorului cadru financiar multianual.

 

Planurile UE privind proteinele vegetale

 

”Credem cu tărie că trebuie luate măsuri concrete și că trebuie făcute investiții pentru a sprijini creșterea unui sector care joacă un rol esențial atât în ​​alimentația umană, cât și în hrana animalelor” –  Petre Daea, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale din România și președinte al Consiliului.

 

Consiliul a fost informat cu privire la raportul Comisiei privind dezvoltarea proteinelor vegetale în Uniunea Europeană și a explorat modalitățile prin care producția lor ar putea fi intensificată într-un mod economic și cu impact de mediu favorabil. Acestea s-au concentrat în special pe instrumentele practice și potențialele oportunități, precum și pe rolul sprijinului voluntar cuplat.

 

Alte subiecte de pe ordinea de zi:

 

Miniștrii au fost, de asemenea, informați despre:

-rezultatul conferinței „Eradicarea pestei porcine africane în UE și gestionarea pe termen lung a populațiilor de mistreți sălbatici”

-înființarea unui centru internațional pentru soluții de rezistență antimicrobiană

-problema dublului standard al produselor alimentare.

Standardele analitice IDF/ISO, ale lactatelor, puse în discuție la Praga
Autor: Mircea Demeter  /   joi, 11 iulie 2019

Săptămâna trecută, la Praga, a avut loc un eveniment internațional la care au participat peste 130 de specialiști din 22 de țări și care au pus în discuție standardele analitice IDF/ISO, referitoare la lapte și lactate.   La eveniment au participat, de asemeni, reprezentanți ai companiilor de dezvoltare a standardelor, cum...

În 2019, World Cheese Awards vor fi acordate la Bergamo
Autor: Mircea Demeter  /   vineri, 5 iulie 2019

Gala premiilor World Cheese Awards va avea loc vineri, 18 octombrie 2019, în Italia, ca parte a festivalului de brânzeturi FORME, din Bergamo, care se va desfășura în perioada 17-20 octombrie 2019.   Pînă atunci, începând de luni, 22 iulie, Guild of Fine Food, în calitate de organizatori, cheamă producătorii de nivel mondial...