Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

DSV Sibiu întreprinde acțiuni preventive

Autor: Ilie Stoianvineri, 15 martie, 2013

În scopul prevenirii apariţiei unor situaţii neprevăzute datorate procesării, depozitării, transportului şi valorificării produselor de origine animală, şi nonanimală în alte condiţii decât cele stabilite prin legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare, Conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu, atrage atenţia crescătorilor de animale, operatorilor din domeniul alimentar şi consumatorilor de bunuri alimentare, că sunt răspunzători de:

Respectarea normelor generale de igienă şi de funcţionare la unităţile, care procesează, depozitează, transportă şi comercializează produse de origine animală şi nonanimală, precum şi în unităţile de alimentaţie publică, pensiuni agroturistice, cantine, în pieţele agroalimentare, târguri de animale, sau târguri şi expoziţii organizate ocazional.

Respectarea condiţiilor de depozitare şi a lanţului de frig, prin asigurarea temperaturilor optime de păstrare a materiilor prime, ingredientelor, produselor intermediare sau a produselor finite, pentru a se evita un potenţial risc de contaminare sau depreciere, a produselor alimentare.

Certificarea cu documente şi marca de sănătate a condiţiilor de trasabilitate şi calitate pentru carne, lapte, alte materii prime şi produse alimentare finite.

Respectarea operaţiunilor de ambalare şi a regulilor de etichetare a produselor alimentare.

Asigurarea condiţiilor de transport pentru animale vii şi a produselor alimentare cu respectarea normelor de igienă şi de temperatură în mijloacele de transport.

Supravegherea prin analize de laborator a calităţii şi salubrităţii, materiilor prime, produse culinare, produse finite, din probe afluite pentru examene fizico-chimice, microbiologice, pentru determinarea aditivilor, contaminanţi şi pesticide, monitorizarea alimentelor care conţin organisme modificate genetic şi teste de sanitaţie pentru supravegherea stării de igienă a unităţilor..

Comercializrea produselor alimentere numai în unităţi sau spaţii autorizate sau înregistrate sanitar veterinar.

În conformitate cu prevederile Regulamentului C.E. nr. 852/2004 privind igiena produselor alimentare, responsabilitatea principală pentru siguranţa alimentară revine operatorului din sectorul alimentar care trebuie să fie asigurată de-a lungul întregului lanţ alimentar, de la producere până la consumator.

 

Populaţia trebuie să se protejeze prin:

 

Achiziţionarea alimentelor numai din spaţii sau unităţi înregistrate sanitar veterinar, evitând comerţul ”stradal”

Verificarea cu atenţie a instrucţiunilor de pe etichetele produselor alimentare, cu respectarea informaţilor despre sortiment, componente, a modului de păstrarea, preparare corectă şi valabilitatea lor.

Păstrarea alimentelor în frigider la temperaturi mai mici sau egale de 4 grade Celsius.

Separarea materiilor prime (în special carnea crudă de vită, porc, pasăre, peşte şi ouă)  pentru prepararea alimentelor, de mâncărurile deja preparate.

Alimentele gătite să nu fie păstrate mai mult de 2 ore la temperaturi mai mari de 32 grade Celsius.

decongelarea  produsele să nu se producă sub jet de apă caldă şi nici la temperatura bucătăriei, ci în interiorul frigiderului, după ce se scot din congelator.

Folosirea la prepararea alimentelor, doar a apei potabile, a ustensilelor (cuţite, blaturi de lemn, etc) şi echipamente curate şi dezinfectate

Spălarea atentă sub jet de apă a fructelor, zarzavaturilor şi verdeţurilor în cazul în care acestea se vor consuma crude,

Asigurarea condiţiilor de protecţie a alimentelor destinate consumului uman faţă de insecte sau animale.

Să apeleze la numărul de telefon al D.S.V.S.A.Sibiu 0269- 22.33.14, pentru a sesiza nereguli în domeniul igienei şi a siguranţei alimentelor.

Prin respectarea tuturor regulilor din domeniul siguranţei alimentelor pe întregul lanţul alimentar, clar definite prin acte normative, operatorii din acest domeniu de activitate, garantează că acestea sunt sigure pentru consumatorul final şi nu prezintă risc pentru sănătatea populaţiei.

Echipe de inspectori din cadrul D.S.V.S.A. Sibiu, vor verifica permanent modul cum se respectă aceste obligaţii.

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...

DSV Sibiu întreprinde acțiuni preventive

Autor: vineri, 15 martie, 2013

În scopul prevenirii apariţiei unor situaţii neprevăzute datorate procesării, depozitării, transportului şi valorificării produselor de origine animală, şi nonanimală în alte condiţii decât cele stabilite prin legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare, Conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu, atrage atenţia crescătorilor de animale, operatorilor din domeniul alimentar şi consumatorilor de bunuri alimentare, că sunt răspunzători de:

Respectarea normelor generale de igienă şi de funcţionare la unităţile, care procesează, depozitează, transportă şi comercializează produse de origine animală şi nonanimală, precum şi în unităţile de alimentaţie publică, pensiuni agroturistice, cantine, în pieţele agroalimentare, târguri de animale, sau târguri şi expoziţii organizate ocazional.

Respectarea condiţiilor de depozitare şi a lanţului de frig, prin asigurarea temperaturilor optime de păstrare a materiilor prime, ingredientelor, produselor intermediare sau a produselor finite, pentru a se evita un potenţial risc de contaminare sau depreciere, a produselor alimentare.

Certificarea cu documente şi marca de sănătate a condiţiilor de trasabilitate şi calitate pentru carne, lapte, alte materii prime şi produse alimentare finite.

Respectarea operaţiunilor de ambalare şi a regulilor de etichetare a produselor alimentare.

Asigurarea condiţiilor de transport pentru animale vii şi a produselor alimentare cu respectarea normelor de igienă şi de temperatură în mijloacele de transport.

Supravegherea prin analize de laborator a calităţii şi salubrităţii, materiilor prime, produse culinare, produse finite, din probe afluite pentru examene fizico-chimice, microbiologice, pentru determinarea aditivilor, contaminanţi şi pesticide, monitorizarea alimentelor care conţin organisme modificate genetic şi teste de sanitaţie pentru supravegherea stării de igienă a unităţilor..

Comercializrea produselor alimentere numai în unităţi sau spaţii autorizate sau înregistrate sanitar veterinar.

În conformitate cu prevederile Regulamentului C.E. nr. 852/2004 privind igiena produselor alimentare, responsabilitatea principală pentru siguranţa alimentară revine operatorului din sectorul alimentar care trebuie să fie asigurată de-a lungul întregului lanţ alimentar, de la producere până la consumator.

 

Populaţia trebuie să se protejeze prin:

 

Achiziţionarea alimentelor numai din spaţii sau unităţi înregistrate sanitar veterinar, evitând comerţul ”stradal”

Verificarea cu atenţie a instrucţiunilor de pe etichetele produselor alimentare, cu respectarea informaţilor despre sortiment, componente, a modului de păstrarea, preparare corectă şi valabilitatea lor.

Păstrarea alimentelor în frigider la temperaturi mai mici sau egale de 4 grade Celsius.

Separarea materiilor prime (în special carnea crudă de vită, porc, pasăre, peşte şi ouă)  pentru prepararea alimentelor, de mâncărurile deja preparate.

Alimentele gătite să nu fie păstrate mai mult de 2 ore la temperaturi mai mari de 32 grade Celsius.

decongelarea  produsele să nu se producă sub jet de apă caldă şi nici la temperatura bucătăriei, ci în interiorul frigiderului, după ce se scot din congelator.

Folosirea la prepararea alimentelor, doar a apei potabile, a ustensilelor (cuţite, blaturi de lemn, etc) şi echipamente curate şi dezinfectate

Spălarea atentă sub jet de apă a fructelor, zarzavaturilor şi verdeţurilor în cazul în care acestea se vor consuma crude,

Asigurarea condiţiilor de protecţie a alimentelor destinate consumului uman faţă de insecte sau animale.

Să apeleze la numărul de telefon al D.S.V.S.A.Sibiu 0269- 22.33.14, pentru a sesiza nereguli în domeniul igienei şi a siguranţei alimentelor.

Prin respectarea tuturor regulilor din domeniul siguranţei alimentelor pe întregul lanţul alimentar, clar definite prin acte normative, operatorii din acest domeniu de activitate, garantează că acestea sunt sigure pentru consumatorul final şi nu prezintă risc pentru sănătatea populaţiei.

Echipe de inspectori din cadrul D.S.V.S.A. Sibiu, vor verifica permanent modul cum se respectă aceste obligaţii.

Alertă: Caz atipic de Encefalopatie Spongiformă Bovină
Autor: Maria Demetriad  /   miercuri, 21 ianuarie 2015

Potrivit unui comunicat transmis la redacția revistei Fabrica de Carne, ANSVSA confirmă o situație de alertă cauzată de Boala vacii nebune. Conform comunicatului, pentru o probă prelevată de la o bovină sacrificată în data de 16.12.2014, într-un abator autorizat din judeţul Dâmboviţa, în urma testării efectuate în cadrul...

De sărbători, ANSVSA a aplicat amenzi în valoare de 305.634 de lei
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 12 ianuarie 2015

De sărbători, ANSVSA a aplicat amenzi în valoare de 305.634 de lei, 197 de sancţiuni contravenţionale şi 152 de avertismente, precum şi trei ordonanţe de suspendare a activităţii şi patru ordonanţe de interzicere a activităţii, ca urmare a neregulilor descoperite în timpul controalelor efectuate în perioada 18 - 29 decembrie 2014,...

Măsuri nespecifice pentru prevenirea apariţiei Bluetongue
Autor: Maria Demetriad  /   miercuri, 17 decembrie 2014

Concomitent cu declararea teritoriului României liber pentru circulația animalelor, în urma evoluției Bluetongue, ANSVSA a elaborat un set de ”Măsuri nespecifice pentru prevenirea apariției bolii Limbii albastre. Conform unui comunicat transmis la redacția revistei Fabrica de Carne, Bluetongue este o boală specifică rumegătoarelor,...

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...