Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

DSVSA-Sibiu: Informațiile în domeniul siguranței trebui să circule eficient

Autor: Meat MIlkmiercuri, 22 ianuarie, 2014

Este de o mare importanta si actualitate gasirea unui echilibru intre serviciile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor si sectoarele publice si private (autoritati centrale si locale, crescatori de animale, operatori din sectorul alimentar, etc.) tinand cont de oameni, de situatia socio-economico-financiara a momentului.

Medicina veterinara ca profesie, indiferent de tara, este pusa in slujba asigurarii sanatatii publice prin intarirea rolului si aportului serviciilor veterinare de stat si private pentru cresterea responsabilitatii, eficientei si contributiei privind promovarea politicilor nationale in domeniul sanitar-veterinar, ca strategii pentru apararea sanatatii animalelor, asigurarea sigurantei lantului alimentar de la producere la consumator, protectia, bunastarea animalelor si protectia mediului.

In acest context conducerea D.S.V.S.A. Sibiu a considerat ca solutia sigura pentru cresterea aportului serviciilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor este aceea a folosirii informatiilor, a experientelor acumulate, a dezvoltarii si utilizarii lor in conditiile concrete de aplicare pentru realizarea obiectivelor si stategiilor stabilite pentru diferite perioade de timp.

Se urmareste permanent ca informatiiile sa circule in mod eficace atat in interiorul cat si in exteriorul serviciilor veterinare prin legislatie, rapoarte, comunicari, declaratii in intalniri publice, articole de presa, conferinte, simpozioane, notificari pe situl autoritatii veterinare centrale si locale, cu referire la date si informari specifice, care sunt de interes public.

Anual se inregistreaza un numar mediu de 180 de solicitari informative din care un procent de 85 % sunt solicitari de la persoane fizice si care cuprind noutati din zona legislativa specifica, informatii consultative pentru dezvoltarea unor activitati din domeniul cresterii animalelor si a sectorului de producere a alimentelor, informari, rapoarte si comunicari din activitatea profesionala.

In cursul anului 2013 s-au organizat la D.S.V.S.A. Sibiu 22 intalniri cu medicii veterinari oficiali, 17 intalniri cu medicii veterinari de libera practica si 8 intalniri cu asociatiile crescatorilor de animale, 4 intalniri cu operatori economici, pentru a fi informati si instruiti cu masurile stabilite in programele judetene de prevenire si combatere a bolilor transmisibile la animalele si de la animale la om, recomandari si masuri privind securitatea alimentara, de protectie a mediului si obligatiile profesionale sau personale, de comunicare si colaborare pentru implementarea acestor masuri.

Persoanele interesate pot accesa site-ul D.S.V.S.A. Sibiu, unde sunt notificate actele normative din domeniul specific (in anul 2013 au fost insusite 134 Regulamente, 64 Decizii si 4 Directive emise de forul de specialitate U.E. si 19 Ordine emise de Presedintele A.N.S.V.S.A.), de asemenea sunt nominalizate obiectivele zootehnice sau din domeniul producerii, procesarii, depozitarii, transportului si distributiei produselor alimentare de origine animala si nonanimala, autorizate sau inregistrate, sanitar veterinar, precum si alte informatii, specifice, de interes public.

Populatia a fost informata si atentionata prin 390 interventii in mass-media centrala si locala (ziare, reviste, posturi de radio si televiziune) cu teme privind identificarea si inregistrarea animalelor, conditii de autorizare sau inregistrare a obiectivelor zootehnice, sau cu profil alimentar, reguli privind circulatia animalelor, comercializarea produselor alimentare, respectarea normelor de protectie si bunastare pentru animalele de ferma si companie, controale si actiuni efectuate de personalul de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. Sibiu pentru asigurarea statusului de sanatate a animalelor si a salubritatii produselor alimentare destinate consumului uman, masuri corective aplicate pentru necomformitatiile constatate si recomandari pentru prevenirea imbolnavirii animalelor si a populatiei.

(gazetadeagricultura.info)

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...