Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

După Brexit, EDA anunță o posibilă ”apocalipsă” a laptelui

Autor: Nora Marinvineri, 22 martie, 2019

Cu o potențială posibilă de acțiune a Brexit în câteva zile, Asociația Europeană a Lactatelor (EDA) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul potențial asupra industriei europene a produselor lactate.

 

În timp ce guvernul britanic se luptă cu toate scenariile posibile – să se prăbușească fără înțelegere, să prelungească termenul de la câteva luni la un an sau chiar un posibil al doilea referendum și să rămână în UE – EDA solicită un Brexit ”neted” din industria laptelui.

 

În cele 28 de state membre actuale ale UE, există 700.000 de ferme de lapte, 12.000 de lapte și locuri de procesare și peste 300.000 de persoane care lucrează în acest sector.

 

Recent, guvernul britanic a emis câteva orientări potențiale privind tarifele anulate pentru anumite produse, însă ar fi impus un tarif la brânzeturile din UE. Cheddar, de exemplu, ar vedea o majorare de preț de 20 de lire sterline (26.54 dolari) pe 100 kg.

 

Președintele EDA, Michel Nalet, într-o scrisoare adresată președintelui Consiliului UE, Donald Tusk și reprezentanților permanenți ai statelor membre ale UE înainte de reuniunea Consiliului European din această săptămână de la Bruxelles, a declarat, citat de Dairy Reporter:

 

„Săptămâna aceasta va determina direcția viitoare a Brexit-ului și al viitorului sectoarelor lactate din Europa și Marea Britanie. Industria europeană de produse lactate este integrată la nivel transfrontalier. Acest lucru este valabil mai ales pentru insula Irlanda, dar se aplică și restului Europei „.

 

Noua scară de criză

 

Nalet a declarat că Brexit are potențialul de a crea o scară complet nouă a crizei laptelui: „Am elaborat împreună cu colegii noștri de la DairyUK conceptul nostru de” Cadrul viitor al UE-Regatul Unit al produselor lactate „, ca bază pentru un Brexit bine gestionat și responsabil.

 

De la începutul procesului Brexit am susținut în mod constant ca Marea Britanie să părăsească UE printr-o înțelegere care protejează relațiile comerciale strânse și asigură viabilitatea pe termen lung a sectorului produselor lactate din UE.

 

Așa cum am spus mai devreme, o înțelegere nu ar fi dezastruoasă pentru producătorii de produse lactate și consumatorii de pe ambele părți ale canalului. Săptămâna aceasta este o oportunitate pentru a vă asigura că acest lucru nu se întâmplă. Și, prin urmare, este un moment de responsabilitate al tuturor factorilor de decizie implicați. ”

 

În ceea ce privește posibilitatea ca termenul de 29 martie să nu fie îndeplinit, Nalet a declarat: „Dacă se așteaptă ca Marea Britanie să solicite extinderea termenului pentru Brexit, am încuraja ca și Consiliul European să accepte acest pas și am îndemna ambele părți să se conecteze pentru a elabora detaliile finale. Acest lucru va asigura o ieșire mai ușoară și, în mod important, o perioadă de tranziție care va permite începerea rapidă a negocierilor privind o relație comercială ambițioasă, în viitor”. (Nora Marin-Corespondență de la Bruxelles, 27 martie 2019)

Standardele analitice IDF/ISO, ale lactatelor, puse în discuție la Praga
Autor: Mircea Demeter  /   joi, 11 iulie 2019

Săptămâna trecută, la Praga, a avut loc un eveniment internațional la care au participat peste 130 de specialiști din 22 de țări și care au pus în discuție standardele analitice IDF/ISO, referitoare la lapte și lactate.   La eveniment au participat, de asemeni, reprezentanți ai companiilor de dezvoltare a standardelor, cum...

În 2019, World Cheese Awards vor fi acordate la Bergamo
Autor: Mircea Demeter  /   vineri, 5 iulie 2019

Gala premiilor World Cheese Awards va avea loc vineri, 18 octombrie 2019, în Italia, ca parte a festivalului de brânzeturi FORME, din Bergamo, care se va desfășura în perioada 17-20 octombrie 2019.   Pînă atunci, începând de luni, 22 iulie, Guild of Fine Food, în calitate de organizatori, cheamă producătorii de nivel mondial...