Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

După un deceniu botoşănenii ocoliţi de “boala animalelor”

Autor: Meat MIlkmiercuri, 16 octombrie, 2013

Primul an din ultimii zece, fără cazuri de leptospiroză la nivelul judeţului Botoşani. Conform datelor înregistrate la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) în anul 2013 au fost doar două suspiciuni ale acestei boli infecţioase, care se contactează de obicei de la animale, însă ele au fost infirmate de analizele de laborator.

Potrivit medicului epidemiolog, Ecaterina Chihaia, sursele îmbolnăvirii nu pot fi eliminate din cauză că boala este transmisibilă de la animal la om şi că programele de educaţie sanitară desfăşurate de DSP Botoşani au avut un efect vizibil.

“Cred că este primul an din ultimii 10 fără leptospiroză la nivel judeţean. Au fost ani, cu mult timp în urmă în care aveam şi câte 60 de cazuri ”, a spus Ecaterina Chihaia, medic epidemiolog-şef al DSP.
În ultimul deceniu anul în care s-a atins recordul îmbolnăvirilor cu leptospiroză în judeţul Botoşani a fost 2007 când s-au confirmat 32 de cazuri. (botoseneanul.ro)

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...