Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

E de rau, de foarte rau

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Daca piata neagra a carnii si a produselor din carne a ajuns la 60%, asa cum a anutat recent presedintele Romalimenta, Sorin Minea, inseamna ca e de rau, e de foarte rau Asta inseamna ca industria e sufocata. ªi mai inseamna ca, daca starea de lucruri va continua, vom asista la accelerarea degradarii acestui sector al Industriei alimentare care, taman ce dadea palide semne de revenire. Cauzele sunt multiple. Noi credem ca necazul incepe de la coruptia marunta, aceea care macina precum un cariu ce mananca lemnul pana il putrezeste, si se termina la nebanuite si ascunse varfuri. ªi mai credem ca incepe de la sursa de aprovizionare si duce pana la taraba la care se vinde produsul.

In principal, victimele sunt marii fermieri si marii procesatori, dar si unii mai marunti, care se incapataneaza sa lucreze corect. Ei sunt aceia care sufera pentru ca inspectorul X, de la institutia de control Y nu isi face treaba, ei sunt aceia care bifeaza minusuri la capitolul vanzari, pentru ca nu au cum sustine pretul de dumping la care unele produse sunt comercializate fara a mai fi trecute in facturi, ori cu grave abateri de la retete, in timp ce tot ei sunt aceia care platesc taxe si impozite.

La inceputul anului 2011, piata neagra era de 40%. In numai un an, ea a crescut cu 20 de procente. Sa aiba vreo legatura aceasta crestere cu anul electoral in care am intrat? Sa aiba legatura cu modul haotic in care se petrec lucrurile in tara asta? Cate putin din fiecare, iar, la final, vantul din buzunare In momentul in care anunta aceasta cifra, Sorin Minea punea tunurile, in principal, pe producatorii traditionali. Are dreptate, dar in parte. Printre ei sunt multi care ocolesc legea, dar sunt si destui care o respecta. Spunem ca are dreptate doar in parte, pentru ca nimeni nu a anchetat serios cum se face aprovizionarea unor carmangerii, de exemplu. Nimeni nu a anchetat cum se face aprovizionarea cu carne ori produse din carne la o sumedenie de restaurante de mahala sau pensiuni mai mult sau mai putin legale, pentru ca, daca vorbim de evaziune si piata, desfacere nu inseamna doar ce vinzi prin retail. A fost cineva care, in ultima perioada, a verificat si a luat masuri, atat din punct de vedere fiscal, cat si al sigurantei alimentare, ce se intampla la tarabele de pe Dealul Negru, la Mici la metru? Iar, daca a fost, nu cumva inspectorul a trecut pe acolo la fel cum trece politia prin Obor, facandu-se ca nu vede traficantii de tigari?

Semne rele anul are
Autor: Ilie Stoian  /   luni, 8 ianuarie 2018

2018 a început ca și când nu am fi intrat în zodia Capricornului, ci în cea a Căpcăunului iar, dacă nu a lui, oricum, într-o zodie nefastă. Prima veste rea, venită dinspre INSSE, e aceea că, în continuare, importăm mai multe produse agro-alimentare, decât exportăm. Nu e bine deloc și, cu toate că domnul ministru Petre Daea s-a...

Să ne vedem sănătoși, inclusiv la emisiunea Meat.Milk., și în 2018!
Autor: Ilie Stoian  /   luni, 18 decembrie 2017

Deși prin unele părți ale țării a nins, 2017 se termină într-o ceață cum nu a mai fost. Temerile pentru viitor sunt mai mari ca oricând. Lucruri ciudate se întâmplă în lume și în țară și totul parcă băltește într-o incertitudine mai mare ca pătura de nori care stă de-asupra țării.   Rememorând, 2017 a fost...