Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

E de rau, de foarte rau

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Daca piata neagra a carnii si a produselor din carne a ajuns la 60%, asa cum a anutat recent presedintele Romalimenta, Sorin Minea, inseamna ca e de rau, e de foarte rau Asta inseamna ca industria e sufocata. ªi mai inseamna ca, daca starea de lucruri va continua, vom asista la accelerarea degradarii acestui sector al Industriei alimentare care, taman ce dadea palide semne de revenire. Cauzele sunt multiple. Noi credem ca necazul incepe de la coruptia marunta, aceea care macina precum un cariu ce mananca lemnul pana il putrezeste, si se termina la nebanuite si ascunse varfuri. ªi mai credem ca incepe de la sursa de aprovizionare si duce pana la taraba la care se vinde produsul.

In principal, victimele sunt marii fermieri si marii procesatori, dar si unii mai marunti, care se incapataneaza sa lucreze corect. Ei sunt aceia care sufera pentru ca inspectorul X, de la institutia de control Y nu isi face treaba, ei sunt aceia care bifeaza minusuri la capitolul vanzari, pentru ca nu au cum sustine pretul de dumping la care unele produse sunt comercializate fara a mai fi trecute in facturi, ori cu grave abateri de la retete, in timp ce tot ei sunt aceia care platesc taxe si impozite.

La inceputul anului 2011, piata neagra era de 40%. In numai un an, ea a crescut cu 20 de procente. Sa aiba vreo legatura aceasta crestere cu anul electoral in care am intrat? Sa aiba legatura cu modul haotic in care se petrec lucrurile in tara asta? Cate putin din fiecare, iar, la final, vantul din buzunare In momentul in care anunta aceasta cifra, Sorin Minea punea tunurile, in principal, pe producatorii traditionali. Are dreptate, dar in parte. Printre ei sunt multi care ocolesc legea, dar sunt si destui care o respecta. Spunem ca are dreptate doar in parte, pentru ca nimeni nu a anchetat serios cum se face aprovizionarea unor carmangerii, de exemplu. Nimeni nu a anchetat cum se face aprovizionarea cu carne ori produse din carne la o sumedenie de restaurante de mahala sau pensiuni mai mult sau mai putin legale, pentru ca, daca vorbim de evaziune si piata, desfacere nu inseamna doar ce vinzi prin retail. A fost cineva care, in ultima perioada, a verificat si a luat masuri, atat din punct de vedere fiscal, cat si al sigurantei alimentare, ce se intampla la tarabele de pe Dealul Negru, la Mici la metru? Iar, daca a fost, nu cumva inspectorul a trecut pe acolo la fel cum trece politia prin Obor, facandu-se ca nu vede traficantii de tigari?

Nu, nu e drept!
Autor: Ilie Stoian  /   joi, 26 iulie 2018

L-ați luat în bâză de cum a deschis ușa ministerului. Ați făcut mișto de el în ultimul hal, că vine de pe tarla și că are pe suflet țărâna pământului pe care a crescut, deși n-ați luat în seamă școlile și experiența lui. L-ați portretizat în colaje foto ironice și în montaje video batjocoritoare, profitând de...

Ce avem în pahar, apă sau otravă?
Autor: Ilie Stoian  /   vineri, 20 iulie 2018

Suntem bine trecuți de prima jumătate a anului, așa că se cuvine să încercăm să facem un scurt bilanț, întrebându-ne pe bună dreptate: Ce are în el paharul, apă care să ne dea putere pentru a ieși la liman sau otravă? Ultimele evenimente ar tinde spre a doua variantă, deși credem că nu e chiar așa. Să începem, așadar, pe...