Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

E oficial: România va putea exporta carne de porc în UE

Autor: Meat MIlkmarți, 17 decembrie, 2013

Exporturile de carne de porc spre Uniunea Europeană vor putea fi reluate de la 1 ianuarie 2014. Asta va fi „o şansă pentru producătorii români să se capitalizeze, deorece vor putea vinde produsele mai scump“, a declarat Valentin Şoneriu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc de la firme româneşti au fost interzise în UE în anul 2003.

Motivul invocat în urmă cu 10 ani a fost acela că România folosea, pentru eradicarea pestei porcine clasice, vaccinarea porcilor (în locul eutanasierii întregului efectiv infestat). În anul 2007, Comisia Europeană a decis să prelungească interdicţia impusă firmelor româneşti privind livrările de carne de porc, considerând că pesta porcină nu este încă ţinută sub control. Vor fi depăşite capacităţile de producţie? În opinia lui Valentin Şoneriu, problemă cu care se pot confrunta însă producătorii locali este capacitatea redusă de producţie, care nu acoperă nici măcar piaţa locală, noteaza Adevarul.

În acest caz, în perioada următoare sunt aşteptate investiţii importante în acest sector în vedere asigurării cererii externe. „Firmele noastre vor reuşi să-şi creeze pârghiile necesare pentru a vinde în Europa de Vest fără nicio problemă. Cu siguranţă vor fi la înălţimea calităţii cerute. O putem vedea din sectorul de pui, unde exportăm şi unde am făcut păşi importanţi. Pe de alte parte, din cauză că atâţia ani am fost un sistem închis nu avem o producţie atât de mare, astfel să acoperim piaţa externă.

Cred însă, că va urmă o detensionare a pieţei şi o capitalizare a producătorilor, fenomene care se vor realiza în timp”, a spus Şoneriu. Având în vedere că în pieţele vest-europene puterea de cumpărare este superioară celei din România, producătorii vor putea exporta produsele mai scump, fapt care va creşte media generală a unei unităţi de porcine şi implicit profitabilitatea. Oportunităţi sunt şi pe piaţa din Rusia Pe lângă Europa de Vest, producătorii români ar putea să înceapă anul viitor exporturile şi în Rusia, în prezent ANSVSA fiind în discuţii cu specialiştii ruşi pentru asimilarea procedurilor şi pentru normele de siguranţă alimentară.

„Producătorii români sunt pregătiţi, au toate standardele. Mai mult, facilităţile de producţie sunt foarte noi, probabil printre cele mai noi tehnologii din Europa“, estimează oficialul. Toate proiectele pe agricultură vor continua Extinderea exporturilor de produse din domeniul alimentar şi agricol este doar unul din proiectele pe care Ministerul Agriculturii le are în vedere pe termen scurt şi mediu şi care au şanse foarte mari să fie duse la bun sfârşit având în vedere colaborarea excelentă la nivelul echipei ministeriale. „Actuala conjunctură politică nefavorabilă nu va afecta niciunul din proiectele în desfăşurare în Ministerul Agriculturii“, a mai spus Valentin Şoneriu.(Mai multe, pe www.adevarul.ro)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...