Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

EDA dorește să oprească etichetarea diferențiată prin culoare, a lactatelor

Autor: Mircea Demeterjoi, 19 octombrie, 2017

Asociația europeană a produselor lactate (EDA) declară că susține drepturile consumatorilor de a fi pe deplin informați cu privire la proprietățile nutriționale ale alimentelor, dar sistemul de etichetare a luminii de trafic (diferențiere prin culoare), propus de către ”Inițiativa de etichetare a nutriției în evoluție (ENL)” nu este adecvată pentru furnizarea de informații despre nutriția globală proprietățile laptelui și produselor lactate.

 

AEA a afirmat că se consideră că sistemele de etichetare voluntare utilizate în plus față de declarația nutrițională cerută de legislația UE pot constitui un instrument util suplimentar pentru consumatori dacă îndeplinesc o serie de criterii importante: un astfel de sistem ar trebui să privească produsele alimentare în ansamblu și să sprijine alimente bogate în substanțe nutritive esențiale.

 

Acesta a adăugat că un bun sistem de etichetare voluntară ar trebui să fie evaluat, să aibă un impact pozitiv semnificativ asupra comportamentului consumatorului și asupra sănătății publice, să fie compatibil cu legislația UE și să fie susținut de părțile interesate.

 

Propunerile ENL ignoră substanțele nutritive

 

EDA a afirmat că propunerea schemelor de semafoare ale șase companii multinaționale din sectorul alimentar din cadrul ENL nu îndeplinește aceste cerințe și nu este un sistem adecvat pentru lapte și produse lactate. EDA a luat notă de faptul că propunerea este o extensie a sistemului de lumini de trafic cu coduri de culoare din Marea Britanie, dar cu valori de referință incluzând porțiuni (și nu numai pe 100g).

 

Sistemul propus include conținutul de grăsimi, grăsimi saturate, zahăr și sare, cu toate acestea EDA susține că acest lucru ignoră substanțele nutritive pozitive, cum ar fi proteinele, vitaminele și mineralele.

“O astfel de abordare selectivă nu recunoaște importanța alimentelor bogate în nutrienți, așa cum se recomandă în recomandările dietetice, și nu ajută consumatorii să compună o dietă echilibrată și variată cu alimente nutritive”, a spus EDA. EDA a susținut că sistemul de lumini de trafic din Marea Britanie nu a schimbat comportamentul consumatorului și a declarat că niciun studiu nu demonstrează până acum că programele bazate pe coduri de culori și cele bazate pe elemente nutritive negative contribuie la îmbunătățirea sănătății publice.

 

Nu este adecvat pentru produsele lactate

 

Secretarul general al EDA, Alexander Anton, a declarat citata de Dairy Reporter că schema propusă de ENL, prezentată în prezent, nu a fost adaptată pentru a recunoaște alimente bogate în nutrienți și, prin urmare, nu este adecvată pentru lapte și produse lactate.

 

EDA a declarat că sistemul de semafoare creează mesaje confuze și posibile erori în înțelegerea consumatorului: va încuraja consumul de băuturi răcoritoare în comparație cu laptele sau biscuiții sărate în comparație cu brânza.

 

“Credem că sistemele care merită să fie discutate și luate în considerare de către părțile interesate ar putea fi de ex. sistemul australian Health Star Rating sau logo-ul Choices International “, a declarat EDA. “Există ceva grav în legătură cu o schemă în care o băutură de sodă dieta se situează mai bine decât consumul de lapte”, a concluzionat Anton.

Domnul Marko Arola-Suedia, va fi speaker al Conferinței Meat Milk
Autor: meatmilk  /   joi, 12 aprilie 2018

Domnul Marko Arola, din Suedia, va fi unul dintre oaspeții de seamă ai Expo-Conferinței Internaționale Meat.Milk, care își va derula lucrările în zilele de 10 și 11 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov, sub titlul ”Reconfigurarea sectoarelor de carne și lapte ale României, față de noile realități ale pieței”. Participarea...

GfK: La ce se uită românii când citesc etichetele alimentelor?
Autor: meatmilk  /   vineri, 10 noiembrie 2017

(Comunicat) Aproape jumătate dintre consumatorii la nivel global, declară că atunci când citesc etichetele despre conținutul produselor pe care le consumă iau în calcul în primul rând să fie fără zahăr și fără ingrediente modificate genetic. Românii sunt și ei atenți la acest din urmă aspect, dar și la conținutul redus de...