Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

EDA a notificat C.E. din cauza Legilor 88/2016 și 192/2017 din România

Autor: Nora Marinmiercuri, 6 decembrie, 2017

În data de 28 noiembrie a.c., președintele European Dairy Association, Alexander Anton, a notificat Comisia Europeană, mai precis, pe Sabine Juelicher, Alexandra Nicolakopulou și Tim Gumbel, din cauza formei în care au fost efectuate modificările din Lega 88/2016, amendată prin Legea 192/2017, referitoare la etichetarea de origine a laptelui-materie primă din produsele lactate fabricate în România.

 

În scrisoarea transmisă oficialilor europeni, Anton Alexander atrage atenția că actualele prevederi vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2018 și că ele vor aduce mari prejudicii, nu doar companiilor de lactate din România, ci și pieței libere.

 

În notificarea transmisă, președintele EDA afirmă că, într-adevăr, articolele 38 și 39 dau posibilitatea țărilor membre ale UE să adopte măsuri specifice, naționale, referitoare la etichetarea alimentelor, dar că ele nu pot contraveni sub nicio formă articolului 45 din Regulamentul 1169/2011.

 

În textul notificării, Alexander Anton avertizează că ”actuala formă adoptată de România violează clar toate obiectivele legislației europene cu privire la libera circulație a mărfurilor”, că ”provoacă o discriminare clară a produselor non-românești, provocând o distorsiune clară a pieței unice”. Mai mult decât atât, președintele EDA atenționează că, în contra reglementărilor europene, ”măsura decisă de România nu este limitată în timp”.

 

Ca urmare, EDA solicită Comisiei Europene să intervină de urgență pe lângă autoritățile de la București pentru a împiedica intrarea în vigoare la 1 ianuarie 2018 a celor două legi incriminate și să le modifice din nou, aducându-le în standardele Uniunii Europene.

FIC: România nu mai este competitivă ca mediu de afaceri
Autor: meatmilk  /   joi, 27 septembrie 2018

(Comunicat FIC) Cele mai recente rezultate ale indicelui percepției membrilor Consiliului Investitorilor Străini (FIC) despre mediul de afaceri (realizat în septembrie 2018) aduc câteva noutăți legate de piața muncii și de fiscalitate.   În același timp, în rândul membrilor FIC persistă dihotomia dintre așteptările...

Companiile germane privesc îngrijorate către viitorul României
Autor: meatmilk  /   luni, 24 septembrie 2018

(Comunicat) Pentru a avea succes în străinătate, companiile au nevoie de un mediu de afaceri stabil și de autorități publice deschise la un dialog real cu reprezentanții mediului de afaceri.   Factori precum predictibilitatea politicilor economice, administrația publică, disponibilitatea forței de muncă, infrastructura,...