Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

EDA a notificat C.E. din cauza Legilor 88/2016 și 192/2017 din România

Autor: Nora Marinmiercuri, 6 decembrie, 2017

În data de 28 noiembrie a.c., președintele European Dairy Association, Alexander Anton, a notificat Comisia Europeană, mai precis, pe Sabine Juelicher, Alexandra Nicolakopulou și Tim Gumbel, din cauza formei în care au fost efectuate modificările din Lega 88/2016, amendată prin Legea 192/2017, referitoare la etichetarea de origine a laptelui-materie primă din produsele lactate fabricate în România.

 

În scrisoarea transmisă oficialilor europeni, Anton Alexander atrage atenția că actualele prevederi vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2018 și că ele vor aduce mari prejudicii, nu doar companiilor de lactate din România, ci și pieței libere.

 

În notificarea transmisă, președintele EDA afirmă că, într-adevăr, articolele 38 și 39 dau posibilitatea țărilor membre ale UE să adopte măsuri specifice, naționale, referitoare la etichetarea alimentelor, dar că ele nu pot contraveni sub nicio formă articolului 45 din Regulamentul 1169/2011.

 

În textul notificării, Alexander Anton avertizează că ”actuala formă adoptată de România violează clar toate obiectivele legislației europene cu privire la libera circulație a mărfurilor”, că ”provoacă o discriminare clară a produselor non-românești, provocând o distorsiune clară a pieței unice”. Mai mult decât atât, președintele EDA atenționează că, în contra reglementărilor europene, ”măsura decisă de România nu este limitată în timp”.

 

Ca urmare, EDA solicită Comisiei Europene să intervină de urgență pe lângă autoritățile de la București pentru a împiedica intrarea în vigoare la 1 ianuarie 2018 a celor două legi incriminate și să le modifice din nou, aducându-le în standardele Uniunii Europene.

Doamna Prim-Ministru, Viorica Dăncilă, a avut o întrevedere cu Phil Hogan, Comisarul European pentru Agricultură
Autor: meatmilk  /   miercuri, 11 iulie 2018

(Comunicat) Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut astăzi o întrevedere cu Phil Hogan, comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală, în contextul vizitei de lucru pe care oficialul român o efectuează la Bruxelles în perioada 9-10 iulie a.c. Ministrul fondurilor europene, doamna Rovana Plumb a participat la...

Global Meat: PPA scăpată de sub control în Ucraina, România în mare pericol!
Autor: Mircea Demeter  /   vineri, 6 iulie 2018

Global Meat News informează că cincizeci și nouă de focare de PPA au fost raportate în Ucraina în acest an, inclusiv câteva la granița cu Uniunea Europeană (UE), în special România, unde 45 000 de porci au trebuit să fie sacrificați în cel mai mare focar din această parte a Europei.   Ca urmare, pproducția totală se va...