Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

EDA a notificat C.E. din cauza Legilor 88/2016 și 192/2017 din România

Autor: Nora Marinmiercuri, 6 decembrie, 2017

În data de 28 noiembrie a.c., președintele European Dairy Association, Alexander Anton, a notificat Comisia Europeană, mai precis, pe Sabine Juelicher, Alexandra Nicolakopulou și Tim Gumbel, din cauza formei în care au fost efectuate modificările din Lega 88/2016, amendată prin Legea 192/2017, referitoare la etichetarea de origine a laptelui-materie primă din produsele lactate fabricate în România.

 

În scrisoarea transmisă oficialilor europeni, Anton Alexander atrage atenția că actualele prevederi vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2018 și că ele vor aduce mari prejudicii, nu doar companiilor de lactate din România, ci și pieței libere.

 

În notificarea transmisă, președintele EDA afirmă că, într-adevăr, articolele 38 și 39 dau posibilitatea țărilor membre ale UE să adopte măsuri specifice, naționale, referitoare la etichetarea alimentelor, dar că ele nu pot contraveni sub nicio formă articolului 45 din Regulamentul 1169/2011.

 

În textul notificării, Alexander Anton avertizează că ”actuala formă adoptată de România violează clar toate obiectivele legislației europene cu privire la libera circulație a mărfurilor”, că ”provoacă o discriminare clară a produselor non-românești, provocând o distorsiune clară a pieței unice”. Mai mult decât atât, președintele EDA atenționează că, în contra reglementărilor europene, ”măsura decisă de România nu este limitată în timp”.

 

Ca urmare, EDA solicită Comisiei Europene să intervină de urgență pe lângă autoritățile de la București pentru a împiedica intrarea în vigoare la 1 ianuarie 2018 a celor două legi incriminate și să le modifice din nou, aducându-le în standardele Uniunii Europene.

Jealea de la Călugăreni
Autor: Ilie Stoian  /   miercuri, 29 noiembrie 2017

La Călugăreni, am ajuns prima oară prin clasa a opta, asta era prin 1974, pe toamnă. Ne dusese acolo pentru o oră de istorie pe viu, excepționala profesoară pe care am avut-o, doamna Maria Negruzzi. Da, era stirpe din acel neam de frunte al românilor, Dumnezeu să o țină de-a dreapta Lui, că pe mulți proști ne-a deșteptat în timpul...

Radu Timiș, reales în funcția de Președinte al Asociației Române a Cărnii
Autor: meatmilk  /   miercuri, 29 noiembrie 2017

În urma desfășurării Adunării Generale a Asociației Române a Cărnii, domnul Radu Timiș, proprietar al grupului de firme Cris-Tim, a fost reales în funcția de președinte al acestei organizații profesionale.   Ca urmare a deciziei membrilor ARC, noul Consiliul directtor este completat de doi vicepreședinți, aceștia fiind...