Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

EDA și Dairy UK: Grup de lucru pentru a evita efectele nefaste ale Brexit-ului

Autor: Nora Marinjoi, 28 iunie, 2018

Dairy UK și Asociația Europeană a Lactatelor (EDA) au elaborat împreună un document intitulat „Cadrul viitor al Regatului Unit-UE privind produsele lactate”, stabilind măsurile pe care sectorul speră să le obțină în negocierile actuale dintre Regatul Unit și UE.

 

Cadrul include, de asemenea, soluții potențiale pentru unele dintre problemele care pot apărea din diferitele scenarii Brexit, în condițiile în care, în Uniunea Europeană există 700.000 de ferme de lapte, 12.000 de fabrici de lactate și și peste 300 000 de persoane care lucrează în acest sector. În acest sens, EDA a declarat că este posibilă perturbarea lanțurilor de aprovizionare, ca urmare a faptului că Brexit ar putea forța prețurile, limitând oferta.

 

Industria europeană de produse lactate este în prezent integrată la nivel transfrontalier. Prin urmare, limitările asupra comerțului liber vor avea un efect negativ, a spus EDA. Barierele tarifare sunt doar una dintre preocupările organizației. Alte aspecte, cum ar fi menținerea accesului la forța calificată de muncă, diminuarea întârzierilor la vamă și divergențele de reglementare pot, de asemenea, să perturbe acest sector.

 

Argumentând, EDA a menționat că interdicția rusească din 2014, privind importurile de produse lactate,  a declanșat o criză în sectorul european, deoarece trebuiau să fie găsite rapid noi piețe. Rezultatele modificărilor bruște ale prețurilor la lapte, dar și măsurile de intervenție ale Comisiei Europene afectează și ele în mod nefavorabil piețele europene și mondiale de lapte, susține EDA.

 

EDA și Dairy UK au declarat că este o prioritate ca relația dintre UE și Regatul Unit să rămână cât mai aproape posibil de status quo, după Brexit, dar și pe parcursul unei perioade de tranziție. EDA a afirmat că scenariul Brexit fără acord ar implica punerea în aplicare a tarifelor OMC la granița dintre UE 27 și Regatul Unit.

 

Dacă comerțul UE-UE27 continuă la nivelul anului 2016, se estimează că importatorii din Regatul Unit ar trebui să plătească mai mult de 1,7 miliarde de euro (2 miliarde de dolari), pentru taxele de import al produselor lactate din UE. De asemenea, importatorii din UE-27 ar trebui să plătească mai mult de 660 de 770 de milioane de euro, pentru a continua importul din Marea Britanie. Cu această creștere a prețurilor, argumentează EDA și Dairy UK, consumatorii ar începe să cumpere produse de origine diferită, care ar înlocui produsele din UE-27 / Marea Britanie în supermarketuri.

 

Marea Britanie ar trebui să rămână, de preferință, parte din sau cel puțin, cât mai aproape posibil de piața unică a UE și Uniunea vamală, au subliniat organizațiile. Acest lucru ar asigura libera circulație a laptelui și a produselor lactate între UE și Regatul Unit, fără acordarea de tarife sau cote de la niciuna dintre părți, pentru lapte și produse lactate, limitând cât mai mult posibil barierele netarifare la comerț (SPS / TBT).

 

UE și Regatul Unit nu ar trebui să aibă nici o divergență semnificativă în sfera de reglementare, în ceea ce privește politicile care afectează produsele lactate și laptele și ar trebui să fie susținute condiții de concurență echitabile. Organizațiile au declarat că îi îndeamnă pe factorii de decizie de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii să facă tot posibilul pentru a evita deteriorarea industriei produselor lactate și a consumatorilor europeni. Totodată, cele două organizații au anunțat înființarea grupului de lucru ”Future UK-EU Dairy Framework”, care va continua găsirea celor mai eficiente soluții pentru perioada care va urma, informeaza Dairy Reporter.

Inovații suprinzătoare în Industria lactatelor, expuse la SIAL Paris 2019
Autor: Nora Marin  /   miercuri, 31 octombrie 2018

Având opt hale dedicate industriei alimentare, de la ambalaje, la produse din întreaga lume, târgul internațional SIAL de la Paris, care s-a încehiat recent, a adus în fața vizitatorilor o mulțime de inovații în industria produselor lactate.   Printre evidențiatele presei internaționale de specialitate, s-au nunărat:...

Rabobank: Olanda își va reduce producția de carne de porc cu peste 75 %
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 24 octombrie 2018

Sectorul fermelor de porci din Olanda este pe cale să se schimbe profund, conform Rabobank, care a publicat la începutul acestei săptămâni un raport care aruncă o privire asupra viitorului. Mai mult decât atât, majoritatea fermelor de acest gen se vor închide în următorii câțiva ani.   În prezent, Olanda deține...