Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Efectele secetei pe piata carnii

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Pe termen scurt, pretul carnii ar putea sa fie in scadere comparativ cu momentul actual.

In 2011, Romania a avut noroc

In timp ce regiuni intregi din Europa simteau efectele secetei, pe noi vremea ne-a favorizat, ajutandu-ne sa obtinem productii agricole bune atat la cereale, cat si la plantele tehnice (in special floarea-soarelui si soia). Din toamna lui 2011, situatia s-a schimbat insa. „Seceta din toamna anului 2011, temperaturile foarte scazute din iarna 2011-2012 si lipsa precipitatiilor din luna mai au dus la diminuarea substantiala a productiei de grau, orz si rapita, cu 50% fata de un an normal, iar acum ne confruntam cu o situatie deosebita din cauza fenomenului de canicula cu temperaturi de peste 35 de grade si a lipsei acute timp de trei saptamani a precipitatiilor, ceea ce a dus la calamitarea in proportie de 30-70% la culturile de porumb, floarea-soarelui si soia”, se arata intr-o adresa trimisa primului-ministru de producatorii agricoli la sfarsitul lunii iulie si care a fost citata de Agerpres.

Ministerul Agriculturii, pornind de la estimari ale productiei medii de grau la hectar dupa recoltarea a circa 98% din suprafete (circa 2,6 tone, comparativ cu 3,5 tone, anul trecut) avansa date ceva mai optimiste, aratand ca, in acest an, productia de grau se va cifra la circa 4,7 milioane de tone (in scadere cu doar 15% fata de anul trecut, cand aceasta a fost de 5,7 milioane de tone). „Seceta din toamna anului 2011 nu a afectat suprafete foarte mari, ci mai mult densitatea plantelor la grau. Ea risca insa sa afecteze mai mult porumbul si floarea-soarelui, dupa ce am avut 28-29 de zile cu temperaturi de peste 33˚ Celsius”, declara ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Producatorii agricoli arata ca la culturile de porumb, floarea-soarelui si soia, suprafetele cultivate vor fi calamitate in procent de 30-70%, iar la orz si mazare (culturi culese deja de pe camp) scaderea de productie comparativ cu anul trecut a fost, in medie, in scadere cu 30-40%.

Seceta nu a lovit doar Romania

Din pacate, contextul international este si el unul dificil. Astfel, conditiile globale precum vremea foarte calduroasa din anumite tari europene importante producatoare de porumb, intarzierea venirii musonului in India, vremea nefavorabila care a afectat productia de porumb in Rusia, seceta din Australia si scaderea productiei de soia din America de Sud sunt factori care vor influenta pretul acestor marfuri pe piata internationala. In plus, SUA care reprezinta unul dintre cei mai mari producatori mondiali de porumb si soia si cel mai mare exportator de cereale al lumii se confrunta, de asemenea, cu o seceta extrem de puternica (cea mai grava din ultimii 25 de ani, conform declaratiei lui Tom Vilsack secretarul de Stat pentru Agricultura din SUA), seceta ce a afectat circa 61% din suprafata agricola a SUA si care s-a manifestat intr-un moment critic pentru dezvoltarea culturilor de porumb sau soia. Astfel, in SUA, la sfarsitul lunii iulie, se aflau in stare critica 38% din culturile de porumb si 30% din culturile de soia. Totodata, seceta a prins SUA cu un nivel scazut al rezervelor de porumb si soia.

In aceste conditii, pretul produselor agricole a crescut semnificativ pe piata internationala in ultimele trei luni (+26% la soia si +50% la porumb). La Bursa de Marfuri de la Chicago, pretul porumbului a crescut de la circa 5,50 USD/bushel (un bushel = aproximativ 25,4 kg de porumb), la sfarsitul lunii mai, la aproximativ 7,96 USD/bushel la sfarsitul lunii iulie (crestere de circa 45%), iar Goldman Sachs vede o continuare a acestei evolutii, prognozand un pret al porumbului de circa 9 USD/bushel pentru sfarsitul lunii octombrie. In mod similar, pretul la soia a urcat cu 29%, comparativ cu inceputul acestui an, atingand maximul istoric de 16,915 USD pe 23 iulie, pret care excede maximele atinse in timpul secetei care a afectat SUA in 2008. In Romania, daca in prezent un kg de porumb costa aproximativ 1 leu, acesta ar putea ajunge spre finele anului la 1,5-2 lei, potrivit estimarilor Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

Furajele imping in sus pretul la carne

In acest context, avand in vedere ca porumbul, srotul de floarea-soarelui si soia constituie o parte importanta a hranei animalelor este de asteptat ca si pretul carnii si al produselor din carne sa sufere modificari importante si in Romania. Parerile specialistilor difera insa fundamental cu privire la sensul de evolutie a acestora, precum si cu privire la amplitudinea acestei evolutii. Astfel, o parte din specialistii care au exprimat opinii pe aceasta tema se asteapta la o scadere a pretului carnii de porc in special, precum si al carnii de vita. Opinia aceasta se bazeaza pe faptul ca o productie mai mica de porumb, floarea-soarelui si soia va scumpi aceste produse agricole, ceea ce ii va determina pe multi fermieri sa vanda animalele, deoarece nu mai au cu ce sa le hraneasca.

O alta opinie, total contrara primei porneste de la premisa ca o scumpire a costurilor furajelor pentru animale, se va vedea in cresterea costurilor de productie si implicit in pretul final al produselor si preparatelor din carne, producatorii fiind fortati sa-si acopere costurile prin marirea pretului produsului final. „Pretul cerealelor a crescut cu 50%, deci, inevitabil, se va regasi si in evolutia pretului la carnea de porc”, a explicat Gabriel Ionescu, coordonator consultanta la AgroManager. Aceasta evolutie trebuie sa tina cont insa si de reactia consumatorilor care ar putea sa-si diminueze achizitiile de produse si preparate din carne, fapt care ii va forta, in acest caz, pe producatori sa reduca pretul. „Nu este sigura cresterea pretului la carne pe piata romaneasca, pentru ca s-ar putea sa nu ti-o cumpere nimeni,” declara Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, recunoscand ca o eventuala marire a preturilor se loveste de puterea scazuta de cumparare a romanilor.

Prin urmare, exista in piata o mare paleta de estimari cu privire la evolutia pretului carnii in urmatoarea perioada, dar cea mai realista estimare pare a fi aceea ca in urmatoarele 12 luni carnea si produsele din carne ar putea sa se fie mai scumpe cu circa 10%, dupa ce intr-o prima faza am putea sa asistam la o ieftinire a carnii.

USDA este optimist doar pe termen scurt

Un factor foarte important in evolutia preturilor la carne si produse din carne, pe piata romaneasca va fi evolutia preturilor pe piata internationala. Departamentul de Stat pentru Agricultura al SUA (USDA) se asteapta ca influenta secetei sa se vada in circa 2 luni, in pretul produselor din carne pentru carnea proaspata si in circa 10-12 luni pentru produsele ambalate si procesate, iar sensul in care se vor manifesta aceste influente nu va fi neaparat identic, ceea ce da dreptate atat celor care sustin scaderile de pret, cat si celor care cred ca vor urma cresteri de pret pe piata carnii (conteaza insa intervalul de timp pe care se face prognoza). Conform USDA, pretul la carne si produsele din carne ar putea sa scada intr-o prima faza. Aceasta evolutie se datoreaza micsorarii efectivelor de animale, fermierii fiind tentati sa-si vanda animalele sau o parte a acestora ca urmare a lipsei furajelor de pe piata. Pentru luna iulie a anului 2012, USDA raporta cel mai mic numar de capete de bovine, de cand acest indicator a inceput sa fie publicat (iulie 1973). Refacerea efectivelor de animale va lua cel putin 9 luni (perioada de gestatie in cazul bovinelor), dar momentul de la care cele noua luni vor incepe sa curga este legat de situatia stocurilor de furaje, deoarece fermierii nu-si vor mari efectivele decat atunci cand ei vor avea destula iarba si destule cereale pentru a-si hrani animalele.

„Pe termen scurt, in conditiile in care piata va fi inundata de oferta de carne, pretul ar putea sa scada, dar pe termen lung problemele legate de evolutia crescatoare a pretului carnii de vita se vor accentua,” declara economistul USDA Richard Volpe, comentand cresterile de pret ale carnii de vita din ultimii ani. „Inainte ca seceta sa se manifeste, pretul carnii de vita se majora cu un ritm de 4-5 puncte procentuale, mai mult decat orice alta categorie de produse.”

Totodata porumbul, graul si soia intra in componenta multor produse alimentare, de la paine la vitamine si ulei de gatit. „Porumbul este cea mai importanta materie prima pentru foarte multe alimente, explica Volpe. „Evolutia pretului la porumb afecteaza aproximativ 75% dintre produsele disponibile pe rafturile supermarketului. Dar ia ceva timp pentru ca urcarea pretului porumbului sa se simta la consumator – circa 10-12 luni, dupa cum declara Volpe – mai ales atunci cand fermmierii nu stiu exact ce va face Mama-Natura in urmatoarea perioada de timp. „Noi nu putem sti cu exactitate care vor fi efectele secetei asupra preturilor pana ce nu va cadea prima ploaie, moment in care am putea revizui prognozele noastre cu privire la productia dde porumb., declara Richard Volpe.

Din punct de vedere istoric, datele USDA arata ca in cazul unei mariri a pretului porumbului la poarta fermei de 50%, pretul produselor alimentare in comertul cu amanuntul (masurat cu ajutorul evolutiei indicelui preturilor de consum) va creste cu 0,5-1%. Aceleasi date arata ca, in general o crestere a preturilor produselor agricole este preluata in proportie de 14-15% din aceasta in pretul produselor de retail care utilizeaza ca ingredient acel produs agricol. Prognozele USDA arata o crestere de 2,5% – 3,5% pentru produsele alimentare in 2012, in SUA si de 3%-4% in 2013. In aceste conditii, pretul carnii de vita va cunoaste o crestere pe piata SUA de 4%-5% in 2013, conform respectivelor prognoze.

Evolutia prognozata de USDA pentru preturile la carne este sustinuta si de alte surse. Astfel, mai multi economisti arata ca hamburgerii si cotletele de porc vandute la supermarket ar putea sa se ieftineasca in lunile urmatoare, dar acest lucru nu va dura mai mult de cateva luni. „Pretul carnii ar putea sa scada pe termen scurt, in conditiile in care fermierii se grabesc sa-si reduca efectivele de animale pe care le detin, ca urmare a temerilor acestora ca nu vor putea sa acopere costurile cu furajele, arata Chris Christopher, economist la IHS Global Insight. Acest fapt ar putea sa se concretizeze in existenta pe piata a unor cantitati mai mari de carne, fapt care va aduce o temporara scadere a preturilor sau macar o stagnare a acestora. Dar aceiasi specialisti ne indeamna sa nu ne grabim sa ne bucuram deoarece pretul carnii isi va relua cresterea in viitor ca urmare a scaderii septelului. Practic, efectele secetei din acest an se vor vedea mult mai accentuat in 2013.

Cursul de schimb umfla si el pretul carnii

Cresterea preturilor la carne pe piata romaneasca va fi insa influentata si de alti factori. Unul dintre acestea este evolutia cursului de schimb, in conditiile in care atat o parte din hrana animalelor, cat si o mare parte din carnea destinata procesarii provine din import. „Noi, producatorii agricoli, nu asiguram necesarul de consum intern, ne bazam pe import, iar acum cursul valutar a ajuns la 4,6 lei pentru un euro”, explica Tudor Dorobantu, secretar general Agrostar.

Specialistii din agricultura si industria alimentara mai arata ca evolutia constant crescatoare a pretului produselor agricole din ultimii ani se arata in mare masura si investitorilor de pe pietele internationale, care au considerat ca bursele de cereale le pot aduce castiguri mai bune decat investitiile de pe pietele financiare, fapt ce a condus la scumpiri nejustificate ale acestor produse.

România, ca o țară de vânzare
Autor: Ilie Stoian  /   miercuri, 20 septembrie 2017

”Investițiile în sectorul alimentar din România reprezintă o oportunitate pentru companiile străine, datorită resurselor naturale disponibile, a numărului mare de consumatori și al statutului acestei țări. Agricultura, prelucrarea produselor alimentare și marketingul se caracterizează prin procente diferite de investiții străine....

Financial times: De ce a ajuns prețul untului la un nivel record?
Autor: Nora Marin  /   joi, 7 septembrie 2017

Un deficit de aprovizionare combinat cu cererea crescândă au readus prețurile cu ridicata ale untului la un nivel record, se afirmă într-o analiză publicată în ediția de ieri a unuia dintre cele mai prestigioase instituții de presă din lume, Financial Times, semn că problema untului este globală și că naște temeri pe plan mondial....